7.100 de miliarde de dolari. La atât s-ar putea ridica, până la finalul deceniului, vânzarile de electronice și electrocasnice conectate la internet. Iar chinezii de la Lenovo vor o felie cât mai mare din această nouă piață a așa-numitului internet al lucrurilor.
La Beijing, compania a prezentat prima sa pereche de încălțări inteligente. Inteligența lor este una subtilă. Trebuie să privești încălțările cu atenție ca să îți dai seama că benzile laterale sunt, de fapt, formate din leduri care pot afișa diverse imagini. Însă alta este utilitatea lor: pot măsura distanțele celui care îi poartă, dar și bătăile inimii.
În colaborare cu americanii de la Intel, Lenovo a prezentat, în același timp, o nouă tehnologie pentru imprimantele 3D. Utilizatorul poate scana o persoană sau un obiect cu ajutorul unei tablete sau al unui telefon mobil. Imaginea tridimensională creată poate fi transformată într-un obiect de o imprimantă.
„Să presupunem că vrei să construiești ceva sau ai un joc cu o piesă lipsă. Pur și simplu faci o scanare tridimensională, o trimiți unei imprimante tridimensionale și creezi acel nou produs”, spune Brian Krzanich, directorul general al Intel.
Cei de la Intel și Lenovo spun că imprimanta poate să realizeze inclusiv figurine de ciocolată. La demonstrația pe care au făcut-o în Beijing nu au imprimat nimic dulce. În schimb, au realizat un cub transparent de plastic cu o imagine tridimensională a șefului Lenovo.
Dar cea mai interesantă tehnologie prezentată de compania chineză a fost telefonul cu proiector interactiv.
Pianistul cântă de pe un portativ digital proiectat de telefonul de deasupra. Iar paginile pot fi întoarse atingând imaginea proiectată și nu ecranul telefonului.
Lenovo a ajuns la acest nivel crescut de inovație prin preluarea unui număr mare de companii occidentale. A cumpărat inclusiv două divizii importante ale IBM, iar anul trecut a preluat Motorola Mobility.
Lenovo a anunțat, săptămâna trecută, un profit anual de 829 de milioane de dolari. Sub așteptări. Divizia de telefonie mobilă s-a mișcat bine, iar chinezii devin conștienți că nu îi mai ajută foarte mult faptul că sunt lideri pe o piață a computerelor care nu mai are unde să evolueze.