Inteligența artificială prezice aroma whisky-ului cu mai multă acuratețe decât experții în domeniu

Data actualizării: Data publicării:
Whisky
Foto: Shutterstock

Un studiu recent a arătat că algoritmii de învăţare automată pot prezice aromele whisky-ului cu o precizie mai mare decât experţii în domeniu, deschizând noi perspective în domeniul evaluării produselor și al detecției celor contrafăcute. Cercetătorii au folosit doi algoritmi pentru a analiza compuşii chimici ai diferitelor tipuri de whisky din diverse colțuri ale lumii şi pentru a prezice notele dominante de aromă, informează AFP și Agerpres.

În mediul înconjurător în care trăiesc oamenii, majoritatea mirosurilor sunt constituite dintr-un amestec complex de molecule care interacționează în sistemul olfactiv uman pentru a crea o impresie specifică. Așa se întâmplă și în cazul whisky-ului, al cărui profil aromatic poate fi determinat de peste 40 de compuși și care poate să conțină încă și mai mulți compuși volatili non-odoranți.

Astfel, este deosebit de dificil să se evalueze sau să se prevadă caracteristicile aromatice ale unui whisky atunci când cineva se bazează exclusiv pe compoziția moleculară a acestuia.

Doi algoritmi de învățare automată

Totuși, este tocmai ce au reușit chimiștii să facă datorită a doi algoritmi de învățare automată, potrivit rezultatelor unui studiu care au fost publicate joi în revista Communications Chemistry.

Primul algoritm, OWSum, este un instrument statistic de previziune a mirosurilor moleculare dezvoltate de autorii studiului.

Cel de-al doilea, denumit CNN, este o rețea neuronală convolută, care ajută la descoperirea relațiilor ce există între seturi de date foarte complexe. Cum ar fi cele dintre „moleculele și atributele aromelor cele mai influente” dintr-un amestec de whisky, a explicat Andreas Grasskamp, cercetător la Institutul Fraunhofer pentru Ingineria Procesării și Ambalajelor IVV din Freising, Germania, principalul autor al studiului.

Cercetătorii i-au „antrenat” pe algoritmi furnizându-le o listă de molecule detectate prin cromatografie în fază gazoasă și prin spectrometrie de masă (două tehnici ce permit separarea moleculelor din amestecuri și identificarea lor) în 16 eșantioane de whisky: Talisker Isle of Skye Malt (cu vechimea de 10 ani), Glenmorangie Original, Four Roses Single Barrel, Johnnie Walker Red Label și chiar Jack Daniel's.

Le-au oferit și descrieri ale aromelor, determinate pentru fiecare eșantion de un panel compus din 11 experți.

Algoritmii au fost utilizați apoi pentru a identifica țara de origine a fiecărui whisky și cele cinci note dominante ale sale.

Detectarea produselor contrafăcute

OWSum a reușit să stabilească dacă un whisky era american sau scoțian cu o precizie de peste 90%.

Detectarea moleculelor de mentol și citronelol a fost puternic asociată cu o clasificare americană, în timp ce detectarea decanoatului de metil și a acidului heptanoic a fost în principal asociată cu o clasificare de whisky scoțian.

Algoritmul a identificat, de asemenea, notele caramelizate ca fiind cele mai caracteristice pentru whisky-urile americane, în timp ce notele de „măr”, „solvent” și „fenolice” (adeseori descrise ca un miros afumat sau medicinal) erau cele mai caracteristice ale whisky-urilor scoțiene.

Cercetătorii le-au cerut apoi, în a doua etapă, algoritmilor OWSum și CNN să prevadă calitățile olfactive ale whisky-urilor, bazându-se fie pe moleculele detectate, fie pe caracteristicile lor structurale.

Cei doi algoritmi au reușit să identifice cele cinci note dominante ale fiecărui whisky oferit spre analiză cu o mai mare precizie și coerență, în medie, decât oricare expert uman care a făcut parte din acel panel.

„Am constatat că algoritmii noștri se aliniază mai bine cu rezultatele panelului decât fiecare membru al panelului luat individual, oferind astfel o estimare mai bună a percepției generale a mirosurilor”, a subliniat Andreas Grasskamp.

Aceste metode de învățare automată ar putea fi utilizate și pentru a detecta produsele contrafăcute. Sau pentru a evalua dacă un amestec de whisky „va avea aroma așteptată, ajutând astfel la reducerea costurilor prin limitarea nevoii de a folosi paneluri de evaluare”, a adăugat el.

Ar putea fi obținute rezultate similare și pentru vinuri? „Teoretic, da, tot ce au nevoie aceste instrumente este o listă a compușilor detectați în eșantion și descrierile lor corespunzătoare”, potrivit lui Andreas Grasskamp.

„Provocarea rămâne în detaliile cele mai fine, cum ar fi chestiunea de a ști dacă aromele vinului sunt suficient de distincte pentru un algoritm AI”, a adăugat coordonatorul studiului.

Editor : Ș.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se întâmplă pe rafturile din Kaufland, Lidl, Mega Image. Schimbarea venită de la Bruxelles, obligatorie...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Allen White, lăudat de Bruce Springsteen pentru rolul din „Deliver Me from Nowhere”: „Cântă foarte...
Adevarul
Pedeapsa primită de un bărbat care a forțat o minoră bolnavă și orfană să se prostitueze, câștigând de pe...
Newsweek
Mai cresc pensiile la Mica Recalculare după înghețarea pensiilor? Casa de Pensii anunț de ultimă oră
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Zendaya şi Tom Holland s-au logodit. Inelul cu diamant impresionant, pe care ea l-a purtat la Globurile de...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...