Inteligența artificială nu mai este folosită doar la locul de muncă, ci a început să influențeze viața de zi cu zi. Tot mai mulți oameni folosesc chatbot-uri pentru a rezolva probleme de sănătate, pentru a găsi confort emoțional sau pentru a face față unor momente dificile, cum ar fi pierderea unei persoane dragi. De asemenea, AI-ul generativ ajută cu sugestii de vestimentație, traduce conversațiile cu familia și analizează mâncarea, relatează Axios, pe baza comentariilor cititorilor.
La trei ani de la răspândirea pe scară largă a AI generative, sursa citată a reușit să surprindă cum oamenii folosesc instrumente precum ChatGPT, Claude, Gemini sau Copilot în viața de zi cu zi, fără a avea legătură cu munca.
Ce spun cifrele
Cercetările recente de la Anthropic (companie de cercetare și siguranță AI) arată că cele mai frecvente moduri de utilizare a chatbot-ului Claude reprezintă doar o mică parte din toate posibilitățile:
10,4% folosesc Claude pentru dezvoltarea de aplicații mobile.
9,2% îl folosesc pentru crearea de conținut sau comunicare.
7,2% îl folosesc pentru cercetare academică sau scris.
Restul utilizatorilor folosesc AI pentru o varietate impresionantă de activități mai puțin comune.
Un fapt interesant
Maxwell Millington de la Axios spune că „cuplurile au păreri împărțite când vine vorba de folosirea AI-ului pentru a scrie jurămintele de nuntă.” Însă, 51% dintre respondenți sunt de acord cu ideea, scrie Axios.
Consilier de modă
Auggie din Columbus, care lucrează în domeniul AI și al datelor, scrie: „În ultimul an, am început să folosesc ChatGPT ca un stilist personal pentru a-mi valorifica la maximum cumpărăturile.”
„Îi arăt poze cu hainele pe care mă gândesc să le iau și pun întrebări de genul: «Cu ce fel de articole s-ar potrivi această jachetă?» sau «Pot purta acești pantaloni atât la ocazii formale, cât și casual?»”.
Partener de idei
Evelyn, studentă din Hingham, Massachusetts, spune: „Îl folosesc ca să-mi verific ideile. Dacă am o temă, mă gândesc la ce vreau să fac, iar când mă hotărăsc, întreb ChatGPT dacă ideea e bună.”
Emily, specialistă în marketing în San Francisco, spune: „Ceea ce mi se pare cel mai util la GenAI este că ai mereu un partener de gândire.”
Ea spune că a folosit AI-ul pentru a crea o vânătoare de comori în Golden Gate Park pentru nepoata sa, ajutând-o să descopere ce lucruri preferă copiii.
Felice din Marin County, California, spune că învață mai ușor prin imagini și îi cere frecvent lui ChatGPT să transforme tabelele cu cifre în infografice.
„Infograficul îmi oferă o imagine de ansamblu și pot să-mi planific strategia bazându-mă pe imagine, nu pe rânduri de cifre. E doar un prim pas al procesului meu de gândire, deci nu mă bazez complet pe el. E doar o idee generală care mă ajută.”
Asistent pentru programări
Julian din Columbus preia liste scrise de mână din imagini sau capturi de ecran și le transformă în text.
El povestește: „Sora mea mi-a trimis programul echipei de baschet al nepoatei mele, iar eu am cerut lui ChatGPT să îl analizeze și să-l transforme într-un fișier .ics. Apoi am trimis fișierul familiei mele, ca să-l poată adăuga în calendarele de pe telefoanele lor.”
Ajutor în bucătărie
Meg din Toronto spune: „Folosesc ChatGPT pentru a face poze la mâncărurile mele și pentru a afla câte proteine conțin.”
Ea povestește că obișnuia să folosească aplicații plătite și să cântărească tot ce mânca, dar acum „AI poate face asta doar cu o fotografie.”
Davis din Phoenix scrie: „Am întrebat recent ChatGPT despre trei opțiuni de acid (lămâie, oțet de mere sau oțet de sherry) pentru o salată de toamnă. Răspunsul a fost surprinzător de detaliat și exact – parcă aș fi întrebat un bucătar profesionist.”
Joe, în vârstă de 73 de ani, folosește Perplexity AI pentru a „găsi orice rețetă din orice colț al lumii și pentru a ajusta ingredientele în funcție de câte porții vreau să pregătesc. Apoi primesc rețeta într-un format ghidat, pas cu pas.”
Translator
Fadi din Liban folosește AI generativă ca să-și ajute fiul de 8 ani.
„Fiul meu mă bombardează cu întrebări existențiale sau ciudate atunci când suntem singuri în mașină,” spune Fadi.
Pentru că fiul său nu vorbește engleză, Fadi întreabă Gemini în engleză și îi cere să răspundă cu voce tare în franceză.
Berta din Sonoma folosește modul vocal al lui ChatGPT. Ea spune că, în timpul unor călătorii recente, „puteam să întreb lucruri de genul: Sunt la colțul străzilor X și Y în Barcelona, iar la etajul doi văd un mural. Poți să-mi spui povestea lui?”
„Călătoream cu persoane care nu vorbeau fluent engleză și îi ceream lui Fernando (numele pe care l-am dat botului) să explice informațiile în franceză pentru prietenii noștri.”
Pe măsură ce inteligența artificială devine tot mai prezentă, oamenii găsesc mai multe moduri de a o folosi, în timp ce tehnologia continuă să se adapteze nevoilor individuale.
Editor : Andreea Stanciu