În această săptămână am văzut pentru prima dată cum arată în realitate o gaură neagră. Nu este vorba despre cea din centrul galaxiei noastre, așa cum ne așteptam, ci se află în galaxia M87. Ce vedem, mai exact, în imaginea dată publicității ne explică fizicianul Cristian Presură, autorul cărții „Fizica povestită”.
„Să zicem că mărul acesta este o gaură neagră. Ea apare întunecată în imagine, pentru că nimic nu mai scapă din gaura neagră, nici măcar lumina.
Gaura neagră este una supermasivă, aflată în centrul galaxiei M87. Ea atrage stelele din jur care ajung să orbiteze în jurul găurii negre.
Datorită gravitației puternice, stelele se sparg în bucăți de praf, iar praful continuă să orbiteze în jurul găurii negre, formând un disc în jurul ei, disc pe care noi îl numim disc de acreție. Deoarece discul se rotește cu viteze foarte mari, particulele de praf se freacă unele de celelalte. Ele ajung să se încălzească, așa cum se încălzesc două mâini, când le frecăm una de cealaltă. Temperatura discului crește foarte mult datorită frecării, iar acesta începe să strălucească foarte mult.
Asta este ceea ce se vede în primă instanță în poză. Partea întunecată din centru este gaura neagră, partea luminoasă din jur este discul de acreție. Interesant, însă, discul de acreție este mai luminos în partea de sus și mai puțin luminos în partea de jos. De ce? Ei bine, el nu este orientat așa cum îl țin eu acum, paralel cu ecranul, ci puțin în partea dreaptă. Din cauza aceasta, în mișcarea lui, materia se apropie în partea de jos puțin către noi și apoi se îndepărtează iar puțin în partea de sus. Datorită unor efecte relativiste, discul va părea mai strălucitor în partea de jos”.
Pentru mai multe știri din domeniul științei și tehnologiei, urmăriți „Jurnalul de științe”, prezentat de Teodora Safta. Emisiunea se difuzează pe Digi World vineri, de la ora 19:00, pe Digi Life tot vineri, de la ora 23:00, și pe Digi24 sâmbătă, de la 15:30.