Detergent de vase din bere. Este cea mai recentă inovație în procesele de reciclare. Odată cu popularitatea din ce în ce mai mare a berii fără alcool, marii producători au fost forțați să găsească un nou scop pentru alcoolul extras din această băutură. Așa a apărut detergentul de vase numit "Prea bun pentru deșeuri".
Cea mai mare fabrică de bere din Europa și o firmă belgiană de detergenți ecologici au pus la cale un parteneriat pentru a crea produse prietenoase cu mediul. Interesul tot mai mare pentru berea fără alcool, determinat de cererea pentru băuturi mai sănătoase, i-a provocat pe producătorii de bere să caute modalități mai ecologice pentru a reutiliza deșeurile industriale.
Așa a apărut asocierea dintre bere și detergentul de vase. Cele două companii au creat un produs de curățenie cu un sfert din conținutul său derivat din versiunile fără alcool ale mărcilor de bere Leffe și Jupiler.
David de Schutter, director tehnic INBEV: „Pe măsură ce cantitățile creșteau, fabrica de bere ne întreba „bine, ce putem face cu alcoolul, pentru că se acumulează, este o cantitate mare”. De aceea am căutat parteneri. Și am reproiectat puțin alcoolul pentru a ne asigura că se va potrivi cu partenerii noștri.”
Alcoolul rezidual, care servește drept componentă activă de curățare și conservare, este extras, curățat și trimis la fabrica de detergenți pentru a fi utilizat în produse pentru uz casnic. Cea mai mare provocare a companiei a fost să înlăture mirosul de bere din alcool.
Tom Domen, șef departament inovare Ecover: „Parfumul pe care noi îl folosim pentru a masca mirosul de bere provine de asemenea din fluxurile de deșeuri agricole.”
Fabrica belgiană, cea mai mare din Europa cu o capacitate maximă de 1,2 miliarde de litri de bere pe an, spune că poate recicla deșeurile de alcool și intenționează să răspândească această practica în întreaga lume. În plus, compania ia în calcul pe viitor și reutilizarea altor deșeuri.
David de Schutter, director tehnic INBEV: „Ne concentrăm pe economia circulară și dorim să reciclăm toate produsele noastre de bază, nu doar alcoolul, ci și cerealele. Și de asemenea, resturile de drojdie. Încercăm să le găsim destinații și să le facem de o mai bună calitate, pentru a ne asigura că își vor găsi un scop mai bun decât în prezent.”