Militari români în misiune în Mali: Zboară, de Ziua Națională, peste deșert, în zone de război

Data actualizării: Data publicării:
soldati romani mali
FOTO: Facebook Ministerul Apărării Naţionale

În timp ce în țară militarii survolează Arcul de Triumf, de Ziua Națională, la aproape 5.000 de kilometri distanță, în Mali, 120 de soldați români zboară peste deșert, în zone de război. Fac parte din Carpathian Pumas, detașamentul din Mali, care desfășoară misiuni sub egida ONU.

Drapelul României este arborat în aceste zile în Mali, la peste 4.800 de kilometri distanță, în baza Camp Castor, din Gao, acolo unde este dislocat Detașamentul Carpathian Pumas.

„România participă în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU, cu 4 elicoptere de transport și 120 de militari. În cadrul acestei misiuni asigurăm două linii de operații permanente, 24 de ore, 7 zile pe săptămănă, într-un timp de reacție scurt. Prima linie de operații este destinată evacuării aeromedicale cu echipaj specific, iar a doua linie este destinată transportului de trupe și materiale. În afara celor două misiuni de bază asigurăm cu celelalte două elicoptere toate misiunile specifice elicopterelor: de la inserție, extracție, transport, cercetare, recunoaștere și altele”, a declarat, pentru MEDIAFAX, cdr. Ioan Mischie, comandantul Detașamentului de 4 elicoptere detașat în Mali.

În Camp Castor sunt dislocați piloți, tehnicieni de aviație și medici, iar misiunea lor și provocările sunt cu totul diferite de cele de până acum. Zboară deasupra deșertului, la peste 40 de grade Celsius, într-una dintrele țările în care pericolul nu adoarme niciodată, astfel că vigilența lor e tot timpul la cote maxime.

„Zborul deasupra deșertului este o provocare și poate fi comparat oarecum cu zborul deasupra mării. Reperele de navigație și mijloacele de radionavigație sunt inexistente, legătura radio cu baza este de multe ori foarte slabă, iar distanțele dintre localități sunt foarte mari. În ceea ce privește pericolele, nu putem face compromisuri. Menținerea unei altitudini de zbor sigure și scanarea permanentă a mișcărilor de la sol sunt primordiale. Sunt multe diferențe față de majoritatea misiunilor executate în țară, deoarece aici operăm elicopterele la limitele maxime de performanță”, a spus, pentru MEDIAFAX, lt. Alexandru Ionel Stoica, pilot în cadrul Detașamentului Carpathian Pumas.

„Avem afară, la umbră, 40 de grade. Și sunt cele mai favorabile condiții pe care le poți întâlni în această țară. Așadar, nu te poți aștepta decât la mai multe grade și la condiții mult mai grele, la nopți fără vizibilitate, astfel încât zborul elicopterelor este mult îngreunat”, a explicat mr. Ștefan Vladimir Zahiu, unul dintre medicii detașamentului.

Cea mai dificilă parte a acestor misiuni, susține cdr. Ioan Mischie, este calculul combustibilui, pentru că distanțele pe care operează militarii români sunt foarte mari. Însă provocările sunt și mai mari.

„În primul rând este un mediu specific, este un mediu subsaharian, caracterizat prin temperaturi înalte, prin furtuni de praf, iar în al doilea rând este vorba despre prezența teroristă, care este peste tot în acest teatru de operații și, nu în ultimul rând, dimensiunile teatrului de operații care presupune distanțe foarte mari și o planificare destul de riguroasă a misiunilor”, a mai declarat cdr. Ioan Mischie.

Detașamentul Carpathian Pumas a preluat misiunea de la partenerii canadieni în 15 octombrie. La nici două săptămâni, militarii români au avut prima misiune medicală. Echipajele a două dintre elicopterele IAR 330 L-RM, unul echipat pentru evacuare medicală și unul pentru sprijin, au evacuat un militar ONU care intrase în șoc termic în timpul unei misiuni de patrulare. Acesta este doar un exemplu, pentru că intervențiile echipajului de evacuare medicală sunt cât se poate de diverse, având în vedere că ajută atât personal militar, cât și civil.

Maiorul Ștefan Vladimir Zahiueste este medic specialist Anestezie terapie intensivă la Spitalul Militar Central, iar acum salvează vieți în Mali.

„Funcționez în cadrul echipei MEDEVAC și efectuăm misiuni specifice de evacuare a militarilor din teatrele de operații, în condițiile în care ni se solicită ajutorul, fiind practic în ture de permanență pentru ajutorarea militarilor ONU în principal, care își desfășoară activitatea în teatrul de operații Mali. Activitatea funcționează în cadrul unei medicine operaționale, respectiv aplicarea medicinei militare în cadrul teatrelor de operații, acolo unde se desfășoară inclusiv incidente militare care implică muniție de război sau dispozitive explozive, astfel încât ne adresăm unei patologii destul de variate. Misiunile sunt total diferite față de ceea ce se întâmplă în România, deoarece mediul este total diferit, este un mediu mult mai ostil”, a spus medicul.

De Ziua Națională, aviatorii români dislocați în Mali vor fi la datorie.

„Dacă aș fi fost acasă aș fi preferat să survolez Arcul de Triumf cu formația de elicoptere, la fel ca anul trecut. Am făcut parte din patru parade până acum, așa că pot spune că a devenit o tradiție pentru mine. A fi aici, de 1 decembrie, în prima rotație a Forțelor Aeriene Române, în Africa, este o mare onoare pentru mine. Mă bucur că pot reprezenta țara alături de colegii mei din Detașamentul Carpathian Pumas în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU. Când văd drapelul arborat aici simt o datorie și o motivație de a da tot ce este mai bun. Imaginea României depinde de modul în care noi executăm misiunea. Suntem ambasadori ai României pe teritoriul statului african Mali”, a mai spus pilotul Alexandru Ionel Stoica.

Chiar dacă sunt la mii de kilometri distanță de casă, gândurile militarilor români sunt la cei dragi.

„Din tot sufletul, doresc țării și tuturor românilor <La mulți ani>! Sperăm să avem o misiune cât mai bine dusă la capăt și dacă ar fi fost să fiu în țară, mă gândesc cu regret, că sigur aș fi stat alături de familie, alături de copii, alături de soție, alături de cei dragi, dar, în același timp cred că acesta este destinul oricărui militar”, a adăugat Ștefan Vladimir Zahiu.

De 1 decembrie, comandantul misiuni ar fi fost și el, cel mai probabil, la Arcul de Triumf, la paradă, iar apoi ar fi sărbătorit alături de familie. Însă anul acesta, va marca Ziua Națională în Centrul de Operații Tactice.

„Va avea loc o adunare în care vom arbora Drapelul Național și vom marca Ziua Națională, urmată de prezența mea în TOC ( n.r.-Centrul de Operații Tactice) pentru monitorizarea misiunilor în desfășurare și planificarea celor viitoare”, a spus cdr. Ioan Mischie.

Primul anunț oficial al autorităților române despre misiunea din Mali a fost făcut de către președintele Klaus Iohannis, după ședința CSAT din 19 noiembrie 2018.

„În anul 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea multidimensională integrată ONU de stabilizare din Republica Mali, desfășurând operații de evacuare medicală, transport de trupe și echipamente și de asigurare a suportului logistic necesar personalului ONU dislocat în această țară", anunța atunci Klaus Iohannis.

Misiunea ONU din Mali a fost stabilită de Consiliul de Securitate al organizației prin rezoluția 2100, în 25 aprilie 2013, pentru a sprijini procesele politice din acea țară și pentru a îndeplini o serie de sarcini legate de securitate. Mai exact, rolul acestei misiuni este de a sprijini autoritățile de tranziție din Mali pentru a stabiliza țara, se arată pe site-ul ONU.

S-a ajuns la această situație pentru că, în 2012, în Mali a avut loc o lovitură de stat. În urma acesteia, în nordul țării au fost reluate luptele între rebelii tuarergi și forțele guvernamentale, iar zona este acum controlată de gruparea Mișcarea Națională pentru Eliberarea Azawadului. De aici, s-a ajuns la probleme de securitate, acte teroiste și răpiri.

În acest moment, în cadrul misiunii MINUSMA în Mali sunt disolocați aproximativ 13 mii de militari, aproape 2000 de polițiști și 1700 de civili, din zeci de state.

REPORTAJ Mediafax

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
profimedia-0937240384
Controversatul republican Matt Gaetz se retrage de la nominalizarea pentru procuror general al SUA...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...