Live Text Întreruperi de curent „fără precedent” în Ucraina. Medvedev oferă Kievului energie în schimbul recunoașterii teritoriilor anexate
Rusia a lansat peste 30 de atacuri cu drone asupra Ucrainei în ultimele două zile - spune președintele ucrainean Volodimir Zelenski. El a adăugat că, în total de la începutul războiului, Moscova a efectuat și aproximativ 4.500 de lovituri cu rachete și peste 8.000 de raiduri aeriene. În ultimele săptămâni, atacurile rusești au vizat în mod special infrastructura civilă de energie și alimentare cu apă a Ucrainei, chiar în momentul în care temperaturile încep să scadă. Ucrainenii care trăiesc la Kiev și în zona înconjurătoare au fost avertizați că urmează o deteriorare bruscă a furnizării de energie. În zilele următoare, va fi introdus un nou program al întreruperilor de curent, mai strict. Locatarii blocurilor au început să lase mici pachete cu gustări în lifturi pentru cei care s-ar întâmpla să rămână blocați în cazul unor pene de curent.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
ACTUALIZARE 22:20 Întreruperi de electricitate „fără precedent” sunt prevăzute la Kiev şi în regiunea sa, din cauza pagubelor importante provocate sistemului energetic din Ucraina de recentele lovituri ale forţelor ruse, a anunţat vineri operatorul privat ucrainean DTEK, transmite AFP.
„Din nefericire, întreruperi mai severe şi mai lungi vor fi aplicate în zilele următoare”, a anunţat departamentul regional DTEK.
„Sistemul energetic al ţării a suferit noi pagube”, a transmis DTEK, vorbind despre „un deficit la nivelul a 30% din consumul pentru Kiev”.
De mai bine de două săptămâni, Rusia şi-a înmulţit atacurile împotriva infrastructurilor energetice ale Ucrainei, ceea ce a provocat distrugerea a cel puţin o treime din capacităţi.
În consecinţă şi pentru a evita ca întreaga reţea de distribuţie să se congestioneze, zilnic sunt impuse tăieri de electricitate de câteva ore în numeroase regiuni, mai ales la Kiev.
În urma loviturilor din noaptea de miercuri spre joi, întreruperile programate la Kiev şi în regiunea sa vor dura „5-6 ore”, faţă de 4 ore prevăzute anticipat până acum, a afirmat directorul executiv al grupului DTEK, Dmitro Saharuk, citat de agenţia Interfax-Ukraine.
Un nou program de întreruperi va fi dezvăluit în zilele următoare, a spus Saharuk. „Previn că nu va fi plăcut pentru că numărul de ore în care va trebui să rămânem fără electricitate va trebui crescut. Din nefericire, nu există altă soluţie până la repararea de infrastructuri”, a adăugat el.
Joi, guvernatorul regiunii Kiev, Oleksii Kuleba, a chemat populaţia locală să se pregătească pentru „întreruperi de electricitate de urgenţă pe termen nedeterminat” şi să „consume electricitate cu moderaţie”.
„Situaţia rămâne tensionată şi este, din nefericire, prea devreme pentru a vorbi despre o stabilizare a sistemului”, a scris el vineri pe Telegram, conform Agerpres.
Medvedev propune curent în schimbul recunoaşterii anexării celor 4 regiuni de către Rusia
Dacă vrea să nu mai aibă probleme cu energia, Ucraina ar trebui să recunoască anexarea de către Rusia a 19% din teritoriul său, citează The Moscow Times o declaraţie făcută vineri de vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev.
Încercările Ucrainei de a cumpăra energie electrică din Europa „nu vor asigura stabilitatea dorită”, întrucât aceasta nu va duce decât la creşterea preţului la energie în Europa, explică Medvedev într-o postare pe Telegram, după bombardamentele masive asupra infrastructurii energetice ucrainene de către Rusia.
„Calea către stabilizarea aprovizionării cu energie electrică este alta. Trebuie recunoscută legitimitatea cerinţelor Rusiei în cadrul «operaţiunii militare speciale» şi rezultatele ei, reflectate în Constituţia noastră. Şi atunci se va rezolva şi problema curentului”, susţine Medvedev în postarea sa.
Cu o zi în urmă, traderul de stat ucrainean „Compania energetică din Ucraina” (JSC Energy Company of Ukraine) a achiziţionat pentru prima oară, în regim de test, curent electric din Slovacia pentru a „susţine sistemul energetic ucrainean în cazul unui deficit de capacitate de generare”.
„Ca urmare a atacurilor cu rachete ruseşti şi a avarierii infrastructurii energetice, riscurile pentru traversarea stabilă din punct de vedere termic şi energetic a sezonului rece au crescut semnificativ”, a explicat directorul general al companiei, Viktor Butenko.
Rusia se axează pe distrugerea masivă a sectorului energetic al Ucrainei din 10 octombrie. Oficial, preşedintele rus Vladimir Putin a legat aceste bombardamente de reacţia Moscovei la explozia de pe podul peste strâmtoarea Kerci, în urma căruia o bandă auto şi una feroviară au fost avariate, catalogată drept „atentat terorist” de Moscova şi atribuit serviciilor speciale ucrainene.
Rusia anunţă încheierea mobilizării celor 300.000 de rezervişti
ACTUALIZARE 19:22 Ministerul rus al Apărării a anunţat vineri încheierea mobilizării parţiale decretate pe 21 septembrie de preşedintele Vladimir Putin pentru consolidarea armatei ruse în campania militară împotriva Ucrainei, relatează agenţiile AFP şi EFE.
Dintre cei 300.000 de rezervişti convocaţi, aproximativ 82.000 au fost deja trimişi în Ucraina pentru a participa la „operaţiunea militară specială”, l-a informat ministrul Serghei Şoigu pe preşedintele Putin la o reuniune de unde televiziunea rusă a transmis imagini.
Aproximativ jumătate dintre rezerviştii trimişi în Ucraina au fost deja desfăşuraţi în unităţi militare combatante, ceilalţi fiind în continuare în instrucţie în zona de conflict.
Comisia Europeană: În gura lui Putin, adevărul este fals, iar falsul este adevăr
ACTUALIZARE 18:30 Comisia Europeană a minimalizat vineri credibilitatea declaraţiilor preşedintelui rus Vladimir Putin, potrivit căruia lumea trece prin cei mai periculoşi ani de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, apreciind că, în gura lui, „adevărul este fals, iar falsul este adevăr”, relatează EFE.
„Pentru mine, discursul lui Putin nu este decât ceva «orwellian»", a declarat purtătoarea de cuvânt a Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), Nabila Massrali, în cursul conferinţei de presă zilnice la Comisia Europeană, în care s-a referit la faptul că în declaraţiile liderului rus „ceea ce pare eronat este corect, iar ceea ce afirmă că este corect este eronat; adevărul este fals, iar falsul este adevăr”.
Nabila Massrali a răspuns astfel atunci când a fost întrebată despre discursul lui Putin de joi, la clubul de dezbateri Valdai, în care a afirmat că lumea se confruntă cu „cel mai periculos şi mai imprevizibil” deceniu de la al Doilea Război Mondial, conform Agerpres.
Viktor Orban spune că e în fața unei decizii dificile: să ajute sau nu Ucraina?
ACTUALIZARE 18:27 Ucraina are nevoie de un ajutor financiar de circa 5 miliarde de euro pe lună pentru a nu intra în colaps în timp ce continuă războiul cu Rusia, iar întrebarea acum este cine va oferi aceşti bani. În ceea ce o privește, Ungaria se află în faţa unor decizii dificile - dacă să participe sau nu la procesul de susţinere financiară a Ucrainei, a declarat vineri la postul de radio Kossuth premierul ungar Viktor Orban, relatează agenţia MTI, preluată de Agerpres.
În prezent se poartă discuţii despre cum ar trebui împărţită această contribuţie între UE şi SUA și despre cum să fie împărţite mai departe costurile între statele blocului comunitar, dacă UE va participa la susţinerea financiară a Ucrainei şi dacă toate statele membre vor dori să contribuie, a spus premierul ungar. Aşadar, a continuat el, Ungaria va trebui să decidă dacă ia parte la acest proces şi se află în faţa unor decizii dificile: „Avem bani să le dăm ucrainenilor? Și în ce formă să-i dăm: împreună cu alţii, separat, ca o donaţie sau ca un împrumut?”, a arătat Viktor Orban. Răspunsurile vor fi clarificate în următoarele două-trei luni, în discuţiile în cadrul UE, a precizat Orban.
În opinia sa, „Occidentul pro-război” ar trebui să plătească factura reconstrucţiei şi gestionării Ucrainei. „Discuţia este despre sume inimaginabile”, a remarcat Orban, adăugând că, „nici măcar înainte de război, Ucraina nu putea încasa suficienţi bani” pentru a-şi susţine bugetul.
Putin l-a criticat pe Macron pentru publicarea discuției telefonice pe care au avut-o înainte de război și a numit-o pe Pelosi „mamaie"
ACTUALIZARE 17:08 Putin a criticat Franța pentru că a publicat convorbirea telefonică pe care a avut-o cu președintele Emmanuel Macron înainte ca Moscova să trimită zeci de mii de soldați în Ucraina în februarie, potrivit The Guardian.
Putin a spus în discursul său de joi că publicarea înregistrării a arătat că conversațiile pe care le-a avut cu liderul francez erau ascultate.
Putin a mai spus joi că SUA a greșit atunci când și-a distrus relațiile cu China din cauza Taiwanului, transmite Reuters. Putin a afirmat că Rusia recunoaște Taiwan ca parte a Republicii Populare China și că vizitele făcute de oficialii americani, inclusiv liderul Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi – pe care Putin a numit-o „mamaie” – în Taiwan au fost o provocare.
Steinmeier: Războiul din Ucraina a provocat o ''ruptură epocală'' în relaţiile Germaniei cu Rusia
ACTUALIZARE 14.50 Invazia rusă în Ucraina a provocat o "ruptură epocală" în relaţiile Germaniei cu Moscova şi războiul a spulberat visul fostului preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov privind construirea unei "case comune europene", a declarat vineri preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează Reuters.
Potrivit extraselor din discursul său privind starea naţiunii, Steinmeier, care provine dintr-o aripă a Partidului Social Democrat (SPD) care a susţinut mult timp legături economice mai strânse cu Moscova, a afirmat că invazia rusă în Ucraina a condus la o schimbare de epocă.
"Când ne uităm la Rusia în prezent, nu mai este loc pentru vise vechi", a spus Steinmeier. "Ţările noastre stau acum una împotriva celeilalte", a afirmat preşedintele german.
"Şi pe noi în Germania ne-a cufundat în alte vremuri, într-o nesiguranţă pe care credeam că am depăşit-o: o perioadă marcată de război, violenţă şi fugă, prin îngrijorările privind extinderea războiului într-un foc mistuitor în Europa", a mai spus el.
Prizonieri ruși, în genunchi și cu mâinile legate, puși să strige „Slava Ucraina” și să-l înjure pe Putin
ACTUALIZARE 14:30 Mai mulți soldați ruși, prinși și luați prizonieri de ucraineni, au fost puși să strige „Slava Ucraina” și să-l înjure pe Vladimir Putin. Scena a fost înregistrată.
Cei 12 soldați ruși sunt imobilizați la pământ, în genunchi și cu mâinile legate, și strigă în cor, la îndemnul uni soldat ucrainean, „Slava Ucraina! Putin este po***ar” (termen jignitor pentru homosexual - n.r.). Sloganul lor este răsplătit cu un „Bravo!” de soldatul care a filmat scena.
Scena a avut loc într-o pădure, iar soldații ruși nu prezintă semne vizibile de răni.
Americanii aduc în Europa B61-12, cea mai importantă bombă nucleară din arsenalul SUA
ACTUALIZARE 13:54 Statele Unite ale Americii vor grăbi trimiterea unei versiuni moderne a principalei bombe nucleare din arsenal la bazele NATO din Europa, transmite Politico, citând două surse familiare cu problema și o telegramă diplomatică intrată în posesia jurnaliștilor săi. Informațiile privind înlocuirea armelor vechi cu unele noi vin într-un moment de mare tensiune, după amenințările repetate ale președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali de la Moscova privind posibila utilizare a puterii nucleare în Ucraina.
Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri de la Bruxelles în această lună, arată telegrama citată de Politico.
Mișcarea, care implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunile moderne în diverse baze din Europa, vine pe fondul tensiunilor provocate de amenințările lui Vladimir Putin, care a sugerat că ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina, dar și a preocupărilor tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă acea linie.
Adjunctul șefului de cabinet al lui Putin, trimis la Herson
ACTUALIZARE 13.50 Adjunctul șefului de cabinet al lui Vladimir Putin, Serghei Kiriyenko, a fost în Herson, a declarat Serghei Aksyonov, guvernatorul susținut de Rusia în Crimeea.
Într-o postare pe Telegram, Aksyonov a spus că l-a însoțit pe Serghei Kiriyenko în timpul vizitei în Herson.
„Împreună cu prim-adjunctul cabinetului prezidențial, Serghei Vladilenovich Kiriyenko, am vizitat Herson și portul”, a transmis Aksyonov, citat de CNN
Cine este Serghei Kiriyenko
Kiriyenko este fost prim-ministru și actual adjunct al cancelariei prezidențiale, care este văzut de oficialii americani drept „curatorul politicii interne al lui Putin”. El a fost sancționat de SUA încă din 2021.
În 1998, când avea 35 de ani și o experiență politică de nici un an, Kiriyenko a fost numit în mod neașteptat cel mai tânăr prim-ministru al Rusiei, context în care și-a câștigat porecla „Kinder Surprise”, scrie France24.
Surprinzătoarea sa numire a fost explicată în mare măsură prin legăturile sale strânse cu politicianul din opoziție Boris Nemțov, care l-a adus la Kremlin și i-a oferit postul de adjunct al ministrului energiei. Nemțov, care ulterior avea să devină un critic fervent al lui Putin, a fost asasinat în 2015.
Potrivit fiicei președintelui de atunci Boris Elțîn, Kiriyenko a fost promovat în funcția de prim-ministru deoarece crea impresia că, fiind tânăr, era incoruptibil și ar fi putut revitaliza economia rusă. Kiriyenko a rezistat însă doar patru luni în funcție, după ce cabinetul său a cufundat Rusia într-o criză financiară profundă, pentru care tânărul premier a fost acuzat și forțat să demisioneze.
În ciuda acestei perioade scurte ca premier, Kiriyenko a avut timp să ia o decizie care să-i afecteze viața, și Rusia, pentru deceniile următoare: l-a numit pe Vladimir Putin în fruntea agenției de informații ruse FSB.
Când Putin a devenit președinte doi ani mai târziu, i-a întors favoarea și a salvat cariera politică a lui Kiriyenko numindu-l trimis prezidențial în unul dintre cele mai importante dintre cele șapte noi districte federale ale Rusiei, Volga.
În 2005, Putin l-a promovat la conducerea Agenției Ruse pentru Energie Atomică, unde va rămâne până în 2016, când a fost numit la conducerea întregii flote nucleare a Rusiei, precum și a celor 400 de companii nucleare și centre de cercetare ale țării. Potrivit Radio Europa Liberă, el a condus și negocierile Rusiei cu Iranul pentru a dezvolta împreună un sit de îmbogățire a uraniului.
Compania care produce dronele Bayraktar o să deschidă o fabrică în Ucraina
ACTUALIZARE 12.35 Compania turcă producătoare de armament Baykar, cunoscută pentru dronele folosite cu succes de ucraineni împotriva forţelor ruse, va încheia în doi ani construcţia unei fabrici în Ucraina, a declarat joi agenţiei Reuters directorul general Haluk Bayraktar. Dronele turceşti şi-au dovedit eficienţa împotriva blindatelor şi sistemelor antiaeriene ale Rusiei în primele săptămâni ale războiului.
Modelul Bayraktar TB2 a ajuns atât de popular încât ucrainenii au compus un cântec despre el, iar unii aliaţi au lansat un demers fără precedent: campanii de strângere de fonduri pentru achiziţionarea mai multor astfel de arme.
Conform unui contract încheiat de Turcia şi Ucraina înainte de 24 februarie, când a început invazia rusă pe teritoriul ucrainean, Baykar a acceptat să îşi deschidă o fabrică - a doua din portofoliul său de producţie - în Ucraina, scrie Agerpres.
Evacuarea de civili din regiunea Herson s-a încheiat, a anunţat Rusia
ACTUALIZARE 12.30 Evacuarea de civili din regiunea Herson, în sudul Ucrainei, ocupată de Rusia şi care este scena unei contraofensive ucrainene, a fost încheiată, a anunţat un responsabil prorus.
"Munca pentru organizarea plecării locuitorilor de pe malul stâng al (râului) Dnipro spre regiuni sigure din Rusia s-a încheiat", a declarat joi seara Serghei Aksionov, liderul prorus din Crimeea, peninsulă ce se învecinează cu Herson şi care a fost anexată în 2014 de Moscova.
"Sunt fericit că cei care doreau să părăsească rapid şi în deplină siguranţă teritoriul bombardat de forţele ucrainene au putut să o facă", a declarat Aksionov pe Telegram, postând o fotografie alături de şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse Serghei Kirienko.
Ucraina califică aceste transferuri de populaţie drept "deportări".
Miercuri, un responsabil al regimului de ocupaţie rus în Herson, Vladimir Saldo, a afirmat că cel puţin 70.000 de locuitori şi-au părăsit domiciliile din regiune în mai puţin de o săptămână.
La rândul său, comandamentul militar ucrainean a informat în raportul său zilnic publicat vineri că "aşa-zisa evacuare a teritoriului ocupat temporar din regiunea Herson continuă". Comandamentul a constatat o "întărire a grupării inamice pe partea dreaptă a râului" în regiunea Herson.
200 de clădiri istorice din Ucraina, distruse în război
ACTUALIZARE 11.30 Peste 200 de clădiri istorice din Ucraina, printre care zeci de lăcașe de cult, au fost distruse sau avariate de bombardamentele rusești.
Rusia a distrus peste 200 de clădiri din patrimoniul cultural al Ucrainei. 88 dintre acestea sunt lăcașe de cult.
UNESCO a publicat imagini din satelit, inclusiv cu Teatrul din Mariupol.
Cele mai afectate regiuni sunt în estul Ucrainei și în jurul Kievului. 59 de situri au fost lovite în regiunea Donețk și 30, în regiunea Kiev.
ONU "nu este la curent" că ar exista un program de arme biologice în Ucraina (responsabil ONU pentru dezarmare)
ACTUALIZARE 11.05. Organizaţia Naţiunilor Unite "nu este la curent" că ar exista un program de arme biologice în Ucraina, în baza căruia Rusia a cerut o anchetă la Naţiunile Unite, a declarat Înaltul Reprezentant adjunct al ONU pentru probleme de dezarmare, Adedeji Ebo, informează vineri AFP.
"Suntem la curent cu plângerea oficială a Rusiei (...) în ceea ce priveşte acuzaţii referitoare la un program de arme biologice în Ucraina", a declarat Adedeji Ebo la Consiliul de Securitate al ONU. "După cum a informat Înaltul Reprezentant (al ONU pentru probleme de dezarmare) Izumi Nakamitsu în luna mai Consiliul, ONU nu este la curent cu un astfel de program de arme biologice (în Ucraina). Lucrurile stau la fel şi astăzi", a adăugat Ebo, precizând că ONU nu are nici mandatul, nici "capacităţi tehnice" pentru a ancheta.
Consiliul de Securitate al ONU a discutat marţi, cu uşile închise, acuzaţiile Rusiei potrivit cărora Ucraina ar fabrica o 'bombă murdară', acuzaţii respinse de Kiev şi de Occident.
Această discuţie a avut loc la iniţiativa Rusiei, al cărei ambasador la ONU, Vasili Nebenzia, a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate şi secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, reiterând acuzaţiile privind o "provocare" din partea Ucrainei.
Moscova a evocat pentru prima oară aceste acuzaţii duminică în cursul unor convorbiri telefonice pe care ministrul rus al apărării Serghei Şoigu le-a purtat cu omologii săi american, francez, britanic şi turc, evocând 'eventuale provocări din partea Ucrainei cu recurgerea la o 'bombă murdară''. Parisul, Londra şi Washingtonul au denunţat împreună luni aceste alegaţii ale Moscovei, calificându-le drept 'false'. 'Nimeni nu s-ar lăsa păcălit de o încercare de a utiliza această acuzaţie ca pretext pentru o escaladare', se subliniază în declaraţia lor comună.
Biden, sceptic la declarațiile lui Putin că nu vrea să folosească arma nucleară
ACTUALIZARE 9.30 Președintele american Joe Biden s-a arătat sceptic față de comentariile lui Vladimir Putin că nu are intenția de a folosi arma nucleară în Ucraina.
„Dacă nu are nicio intenție, de ce tot vorbește despre asta? De ce vorbește despre posibilitatea de a folosi arma nucleară tactică?”, a întrebat Joe Biden într-un interviu la postul NewsNation, potrivit Reuters.
Zelenski mesaj pentru Rusia de lângă o dronă iraniană doborâtă de armata sa
ACTUALIZARE 8.45 "Ne continuăm rezistenţa. Agresorul îşi continuă teroarea. Suntem din nou atacaţi din cer de un stol de corbi ai lor. Peste 30 de drone au fost lansate în două zile. Apărătorii cerului nostru au împiedicat vulturii inamicului să pătrundă în spaţiul ţării şi au doborât 23 de drone.. În plus, racheta aeriană ghidată Kh-59, două elicoptere de atac Ka-52 şi o altă aeronavă de atac Su-25 au fost transformate în fier vechi. În total, în această perioadă, Rusia a efectuat 4.500 de lovituri cu rachete şi peste 8.000 de raiduri aeriene. Dar ne luptăm, vom doborî mai multe", a spus Volodimir Zelenski.
El a adus un omagiu ucrainenilor care au luptat şi au învins nazismul în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
"Astăzi o facem, ţinând nu flori în mâini, ci arme. Astăzi, păstrarea memoriei faptelor strămoşilor noştri înseamnă protejarea realizărilor lor. Răul, care părea să fi fost în sfârşit învins şi ars din temelii în 1945, renaşte din cenuşă 80 de ani mai târziu. Se pune pe picioare. Devine posibil. Cum a iesit? Pe nesimţite. Şi foarte repede. Aşa cum o zi o schimbă pe alta. Imediat. O nouă zi şi un nou rău vin instant. Chiar în momentul în care lumea nu observă. Unii sunt adormiţi, unii nu sunt atenţi. Unora nu le pasă. Şi, în general, toată lumea tace şi gândeşte la fel: nu voi fi afectat. Războiul este undeva departe. Undeva în Transnistria. Aceasta este problema moldovenilor. Undeva în Abhazia şi Osetia. Aceasta este problema georgienilor. Undeva în Crimeea şi Donbas. Aceasta este problema ucrainenilor. Nu vom fi afectaţi. Nu ne va produce daune. Ei nu vor veni după noi. Din păcate, ca urmare, devine problema tuturor.
Mai devreme sau mai târziu, amintirile unui război teribil devin o realitate teribilă. Vecinul devine agresor. Agresorul devine terorist. Iar nazismul devine un exemplu de urmat. Poate veni într-o formă nouă, cu sloganuri noi, dar cu acelaşi scop. Din păcate, nu din cărţi ştim despre asta. Ştim cât de rău poate pătrunde în casa ta în ultimul secol, acum opt ani şi acum opt luni. Încalcă graniţele de vest sau vin din nord, est şi Crimeea anexată. Atacă oraşele paşnice cu bombe sau rachete de croazieră.
Răul acţionează întotdeauna în acelaşi mod. Ucide civili, asigurându-se că atinge doar ţinte militare. Amenajează blocaje şi tabere de filtrare. Şi Syrets devine Olenivka. Distruge oraşe şi sate. Iar Koryukivka devine Bucea. Dar mai devreme sau mai târziu crimele de război devin cunoscute. Reacţia lumii devine dureroasă. Politica de linişte devine o contramăsură dură.
Deci răul se termină întotdeauna la fel. Ocupantul devine capitulator. Invadatorul devine un fugar. Criminalii de război devin inculpaţi, agresiunea devine o sentinţă. Distrugerea devine reparaţii. Echipamentul inamic devine exponate de muzeu. Isprăvile bunicilor devin victoriile nepoţilor.
Ziua eliberării Ucrainei de sub nazişti în a 247-a zi a luptei noastre devine un simbol: rezultatul luptei noastre devine cu siguranţă eliberarea Ucrainei noastre. Teritoriul capturat devine liber. Acesta a fost întotdeauna cazul în trecut şi cu siguranţă va fi cazul în viitor. În viitorul Herson, Donbas, Luhansk, Crimeea. Pentru că pământul nostru devine întotdeauna liber. Rezistenţa devine mândrie. Lupta devine victorie. Şi Ucraina devine unită!", se arată în discursul liderului de la Kiev.
Kadîrov recunoaște că a pierdut mulți soldați în Herson: Dacă sunt destinați să cadă în războiul sfânt, e o onoare și o bucurie
ACTUALIZARE 8.40 Liderul autoritar al republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, a recunoscut joi că Rusia a suferit pierderi mari pe câmpul de luptă din Herson: 23 dintre soldații săi au fost uciși și alți 58 au fost răniți într-un atac cu artilerie ucrainean în această săptămână, transmite Reuters.
Afirmațiile lui Kadîrov sunt neobișnuite, având în vedere că forțele pro-Moscova au recunoscut rareori pierderi majore pe câmpul de luptă de la începutul războiului. Într-un mesaj pe canalul său de Telegram, Kadîrov a spus că incidentul a avut loc în regiunea Herson din sudul țării.
„Toate operațiunile de salvare de la fața locului au fost finalizate și există o listă finală a morților și răniților - 23 de soldați au fost uciși și 58 răniți”, a spus Kadîrov.
„Bombă murdară”: AIEA va efectua „o verificare independentă” în această săptămână
ACTUALIZARE 8.00 Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) va vizita două obiective ucrainene "săptămâna aceasta", la cererea Kievului, potrivit unui comunicat, în timp ce preşedintele rus Vladimir Putin acuză Ucraina că a şters dovezile pregătirii pentru o "bombă murdară", relatează AFP.
"Inspectorii vor efectua o verificare independentă (...) pentru a detecta orice deturnare de material nuclear", a explicat joi directorul general al agenţiei ONU, Rafael Grossi.
El urmează să se adreseze după-amiază la New York în faţa Consiliului de Securitate al ONU, în cadrul unei sesiuni cu uşile închise. AIEA a anunţat la începutul acestei săptămâni o inspecţie "în zilele următoare", fără a da alte detalii.
Ksenia Sobceak, fina lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia. Se temea că va fi arestată
ACTUALIZARE 7.30 Ksenia Sobceak, o cunoscută vedetă mass media și fiica mentorului lui Vladimir Putin, a fugit din Rusia în Lituania, potrivit poliției lituaniene de frontieră. Anunțul vine după ce agențiile de presă ruse au relatat că Sobceak, despre care se spune că este fina președintelui rus, dar care i-a devenit oponentă, a devenit suspectă într-un caz de extorcare de fonduri, relatează Barrons.com.
Sobceak a respins acuzațiile și spune că e vorba despre o încercare a guvernului rus de a pune presiune pe grupul ei de presă, Attention Media. „Este clar că este un atac la adresa redacției mele, ultima echipă editorială liberă rămasă din Rusia, care a trebuit să fie supusă presiunilor”, a scris ea pe Telegram.
Detalii și GALERIE FOTO aici
ACTUALIZARE 7.00 Șeful Pentagonului a prezentat joi o actualizare pentru 2022 a Strategiei de apărare naţională şi a Posturii nucleare şi de apărare antirachetă a SUA, în care Rusia este văzută ca o „ameninţare acută” la adresa securității SUA, în timp ce China reprezintă un risc „fundamental” pentru deceniile care vor urma. Cu această ocazie, Lloyd Austin l-a avertizat pe Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ”, dacă va îndrăzni să lanseze un atac nuclear. Pentru prima dată, strategia de apărare americană a fost publicată simultan cu noua strategie nucleară a SUA, notează AFP, preluată de Agerpres.
China reprezintă „provocarea cea mai importantă şi cea mai sistemică, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”, spune Departamentul american al Apărării în acest document care stabileşte strategia pentru armata americană în anii următori.
Citește continuarea aici
Editor : G.M.
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
- live text razboi ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News