Americanii aduc în Europa, în luna decembrie, bomba gravitațională B61-12, cea mai importantă bombă nucleară din arsenalul SUA

Data actualizării: Data publicării:
B61bomba
Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an. Foto: Profimedia Images

Statele Unite ale Americii vor grăbi trimiterea unei versiuni moderne a principalei bombe nucleare din arsenal la bazele NATO din Europa, transmite Politico, citând două surse familiare cu problema și o telegramă diplomatică intrată în posesia jurnaliștilor săi. Informațiile privind înlocuirea armelor vechi cu unele noi vin într-un moment de mare tensiune, după amenințările repetate ale președintelui rus Vladimir Putin și ale altor oficiali de la Moscova privind posibila utilizare a puterii nucleare în Ucraina.

Sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12, programată inițial pentru primăvara anului viitor, este acum planificată pentru luna decembrie a acestui an, au declarat oficialii americani aliaților NATO în timpul unei întâlniri de la Bruxelles în această lună, arată telegrama citată de Politico.

Mișcarea, care implică înlocuirea armelor mai vechi cu versiunile moderne în diverse baze din Europa, vine pe fondul tensiunilor provocate de amenințările lui Vladimir Putin, care a sugerat că ar putea folosi o armă nucleară în Ucraina, dar și a preocupărilor tot mai mari că Occidentul trebuie să facă mai mult pentru a descuraja Moscova să treacă acea linie.

Modernizarea programului B61 a fost discutată în mod deschis în documentele bugetare și declarațiile publice de ani de zile, iar oficialii Pentagonului au subliniat că înlocuirea bombelor mai vechi este necesară.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a evitat un răspuns detaliat, dar a spus că „modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile”, iar planurile de a schimba bombele mai vechi cu versiunile actualizate B61-12 „fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp”.

„Acesta nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel”, a spus el.

Două persoane familiarizate cu decizia Washiongtonului au confirmat totuși, sub acoperirea anonimatului, calendarul accelerat semnalat de telegrama diplomatică, scrie Politico.

Citește și: Războiul Sfârșitului Lumii. Cum arată simularea unui război nuclear total NATO-Rusia. „Peste 91 de milioane de victime în primele ore”

Ce înseamnă decizia SUA

Accelerarea modernizării arsenalului a fost totuși o surpriză pentru unii observatori, care se tem că mișcarea ar putea tensiona și mai mult o situație deja periculoasă în Europa. Anunțul de la Bruxelles a fost făcut cu câteva zile înainte ca NATO să dea startul exercițiului nuclear anual, cunoscut sub numele de Steadfast Noon. Exercițiul de două săptămâni se încheie duminică și include aproximativ 70 de aeronave.

Miercuri, și Rusia a desfășurat un exercițiu nuclear, care, potrivit oficialilor de la Moscova, a presupus simularea unui „atac nuclear masiv”, în semn de răspuns la un atac nuclear asupra Rusiei.

„Ar fi ciudat să grăbească lucrurile”, a declarat Hans Kristensen, directorul Proiectului de Informații Nucleare din Federația oamenilor de știință americani, care a urmărit îndeaproape programul. „Au spus că nu răspundem la această situație cu arme nucleare. Nu cred că vor să meargă pe această cale”, a adăugat el.

Aliații din NATO ar fi cerut transferarea bombelor nucleare americane în Europa

Mesajul din spatele mișcării, au spus unii experți, ar putea fi îndreptat mai degrabă către aliații europeni, care se simt vulnerabili în fața Moscovei.

„Părerea mea este că (decizia) vizează mai mult NATO decât Rusia”, a declarat Tom Collina, director de politici la Ploughshares Fund, o organizație care militează pentru dezarmare. „Există deja B61 (mai vechi) acolo. Rușii știu asta. Ele funcționează foarte bine. Cele noi vor fi mai moderne, dar nu este o diferență atât de mare. Dar poate fi o modalitate de a-i asigura pe aliați atunci când se simt deosebit de amenințați de Rusia”, a spus acesta.

Telegrama diplomatică obținută de Politico a fost distribuită în rândul oficialilor de la Pentagon și Departamentul de stat american pentru a-i informa cu privire la subiectele discutate la reuniunea miniștrilor Apărării din țările NATO.

Documentul afirmă că în timpul ultimelor întrevederi 15 aliați din NATO și-au exprimat îngrijorarea privind „șantajul nuclear al lui Putin”.

„Dată fiind creșterea volumului și amplorii retoricii nucleare a Rusiei, un grup de aliați au cerut consultări continue la NATO pentru a asigura pregătirea constantă și consecvența mesajelor”, notează telegrama.

Cu toate acestea, Collina a avertizat, de asemenea, că orice mișcare legată de domeniul nuclear – oricât de modestă ar fi – ar putea avea consecințe neintenționate. „Ar putea fi o escaladare. Vom vedea”, a spus el.

Ce presupune modernizarea bombei nucleare B61-12

B61 este un tip de bombă nucleară dezvoltată la începutul anilor 60 și verificată inițial cu ocazia unor teste nucleare subterane în Nevada. Mai multe versiuni au fost dezvoltate de-a lungul deceniilor, iar cele mai multe dintre ele au fost între timp retrase.

Programul de prelungire a duratei de viață a B61-12, în valoare de 10 miliarde de dolari, este gestionat de Departamentul Energiei și este menit să înlocuiască mai multe versiuni anterioare ale bombei, inclusiv aproximativ 100 de bombe stocate în baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia.

Modernizările vizează aspectele non-nucleare ale bombei neghidate și implică diverse îmbunătățiri pentru „o precizie semnificativ mai mare”, a declarat Kristensen.

Noua versiune este, de asemenea, proiectată astfel încât bombardierele și avioanele de luptă americane și aliate – inclusiv bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado – să poată transporta arma.

Focosul în sine este unul dintre cele mai versatile din arsenalul american, deoarece puterea sa explozivă poate fi ajustată în sus sau în jos, în funcție de țintă, făcând ca arma să fie una cu randament scăzut sau mediu.

 

Editor : Ioana Coman

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
5 ani fără Cristina Țopescu. Care a fost ultimul mesaj postat de jurnalistă, înainte să moară
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Ce șanse sunt ca pensia să fie îndexată cu 12% la 1 ianuarie? Veștile sunt proaste pentru pensionari
Digi FM
Michael Bolton, înconjurat de dragostea familiei, de Crăciun. Noua imagine cu celebrul artist, la un an de...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Patrick Duffy, secrete din Dallas și prietenia imediată cu Larry Hagman: “I-am zis soției că mi-am cunoscut...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...