SUA și-au actualizat strategia de securitate. Cum sunt privite Rusia și China și în ce caz va folosi Washingtonul arma nucleară
Șeful Pentagonului a prezentat joi o actualizare pentru 2022 a Strategiei de apărare naţională şi a Posturii nucleare şi de apărare antirachetă a SUA, în care Rusia este văzută ca o „ameninţare acută” la adresa securității SUA, în timp ce China reprezintă un risc „fundamental” pentru deceniile care vor urma. Cu această ocazie, Lloyd Austin l-a avertizat pe Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ”, dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear.
Pentru prima dată, strategia de apărare americană a fost publicată simultan cu noua strategie nucleară a SUA, notează AFP, preluată de Agerpres.
China reprezintă „provocarea cea mai importantă şi cea mai sistemică, în timp ce Rusia reprezintă o ameninţare acută la adresa intereselor naţionale ale Statelor Unite în străinătate şi pe teritoriul american”, spune Departamentul american al Apărării în acest document care stabileşte strategia pentru armata americană în anii următori.
Alte ameninţări incluse în text sunt testele cu rachete ale Coreei de Nord, programul nuclear al Iranului şi reţelele teroriste globale.
China, pericolul cel mai profund
„Pericolul cel mai profund şi cel mai grav pentru securitatea naţională a SUA este reprezentat de eforturile coercitive şi din ce în ce mai agresive ale Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific şi sistemul internaţional în conformitate cu interesele şi preferinţele sale autoritare”, apreciază specialiștii americani în materie de securitate. „Retorica din ce în ce mai provocatoare şi activităţile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînţelegeri şi ameninţă pacea şi stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, se arată în documentul de 20 de pagini, a cărui versiune clasificată, mai lungă, a fost transmisă Congresului cu câteva luni în urmă.
Noua strategie americană „caută să împiedice o dominaţie a Chinei în regiuni-cheie, protejând în acelaşi timp teritoriul american şi consolidând un sistem internaţional stabil şi deschis”, arată Pentagonul, care precizează că „un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit”.
Șeful Pentagonului a explicat într-o conferință de presă că strategia de apărare a SUA subliniază necesitatea de a „menţine şi consolida” descurajarea împotriva Chinei. „Este singurul concurent care încearcă să remodeleze ordinea internaţională şi, în acelaşi timp, are o putere din ce în ce mai mare de a face acest lucru”, a spus Lloyd Austin.
Rusia, un risc „acut”
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Rusia, la rândul său, prezintă un risc „acut” în materie de securitate, care a fost „demonstrat cel mai recent de invazia nejustificată în Ucraina”, potrivit documentului.
Provocarea actuală a Moscovei faţă de SUA se poate schimba pe termen lung, ceea ce nu este cazul Chinei, potrivit Pentagonului. Lloyd Austin a subliniat însă că este îngrijorat de o posibilă escaladare a situaţiei cu Rusia încă de la începutul conflictului, la 24 februarie, şi a încadrat în această preocupare contactele pe care le-a avut cu oficiali ruşi, inclusiv convorbirea din ultima săptămână cu omologul său, Serghei Şoigu.
Armele nucleare. Ce se schimbă în strategia americană
În ceea ce priveşte postura nucleară, documentul insistă asupra faptului că „SUA vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanţe extreme” pentru a-şi apăra interesele vitale şi pe cele ale aliaţilor şi partenerilor săi. Documentul insistă că, atât timp cât armele nucleare continuă să existe, rolul fundamental al armelor nucleare americane este de a „descuraja” orice formă de atac strategic, inclusiv convenţional, împotriva teritoriului său sau al aliaţilor săi, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Acest gen de răspuns va fi dat în caz de utilizare a unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, dar și în cazul unor atacuri foarte importante de natură strategică, prin utilizarea de mijloace non-nucleare, a precizat un oficial cu rang înalt al Pentagonului, citat de AFP sub acoperirea anonimatului. El a explicat că această nouă abordare este destinată „să complice luarea unei decizii” de către adversar, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că s-ar pregăti să utilizeze o aşa-zisă „bombă murdară”.
„Rusia şi-a desfăşurat agresiunea împotriva Ucraina sub ameninţare nucleară, cu declaraţii iresponsabile, exerciţii nucleare la date neprevăzute anterior şi minciuni privind o utilizare potenţială a armelor de distrugere în masă”, menționează documentul Pentagonului.
„Rusia este principalul rival al SUA, cu forţele nucleare cele mai diverse şi cele mai capabile”, subliniază documentul de apărare.
Rusia dispune de 1.550 ogive nucleare desfăşurate şi alte 2.000 nedesfăşurate.
„Arsenalul său nuclear modern, care ar urma să crească, reprezintă o ameninţare existenţială pe termen lung pentru SUA şi aliaţii şi partnerii noştri”, arată Departamentul Apărării, subliniind că „în anii 2030, SUA vor fi pentru prima oară în istoria lor confruntate cu două mari puteri nucleare, (care vor fi) concurenţi strategici şi adversari potenţiali”.
Acest al doilea concurent și adversar potențial al SUA este China, care este angajată în prezent într-un „efort ambiţios de expansiune, de modernizare şi de diversificare a forţelor sale nucleare”, subliniază între altele Pentagonul. SUA estimează că Beijingul „doreşte să deţină cel puţin 1.000 de ogive nucleare până la sfârşitul deceniului”.
Și pentru că SUA se aşteaptă la un test nuclear iminent și din partea Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că o lovitură nucleară din partea Phenianului ar însemna „sfârşitul regimului” lui Kim Jong-un.
„Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva SUA sau a aliaţilor şi partenerilor lor va fi inacceptabil şi va conduce la sfârşitul acestui regim. Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea face uz de arme nucleare şi apoi ar putea să supravieţuiască”, scrie în documentul Pentagonului.
Șeful Pentagonului îl avertizează pe Putin
Pe de altă parte, șeful Departamentului american al Apărării, Lloyd Austin, l-a avertizat direct pe Vladimir Putin că răspunsul comunităţii internaţionale va fi „semnificativ”, dacă se va încumeta să lanseze un atac nuclear, relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.
Austin a apreciat că utilizarea de către Rusia a unui astfel de armament sau fie și simplul fapt de a vorbi despre asta este „periculoasă şi iresponsabilă”.
„Acest lucru este important pentru lume şi rămânem concentraţi în a ne asigura că facem tot ce putem pentru a ajuta Ucraina să-şi apere suveranitatea, teritoriul”, a declarat Austin în conferința de presă susținută la Pentagon.
Rusia a efectuat miercuri exerciţii ale forţelor sale nucleare strategice, într-o nouă provocare la adresa Occidentului. În timpul acestor exerciţii, a lansat rachete balistice şi de croazieră de pe submarinul atomic Tula și de pe două bombardiere strategice Tu-95MC, precum şi sisteme terestre de rachete intercontinentale mobile Yars.
Separat, SUA au avertizat joi Rusia că dacă va ataca sateliţii pe care îi foloseşte pentru comunicaţii, vor exista consecinţe, potrivit EFE.
„Orice atac asupra infrastructurii noastre va antrena un răspuns adecvat din partea noastră. Dacă vor avea loc astfel de atacuri, vom face tot posibilul pentru a le face cunoscute, a le opri şi a trage la răspundere Rusia pentru acestea”, a avertizat John Kirby, purtător de cuvânt al Casei Albe, la o conferinţă de presă. Kirby a reacţionat astfel la ameninţările formulate miercuri de un oficial rus cu rang înalt, Konstantin Voronţov, care a spus că sateliţii Statelor Unite şi ai aliaţilor lor ar putea deveni ţinte militare pentru Rusia, dacă SUA se implică mai mult în războiul din Ucraina.
De la începutul războiului din Ucraina, magnatul Elon Musk, șeful companiei spaţiale americane SpaceX, a trimis în Ucraina terminale ale serviciului său de conexiune prin satelit Starlink pentru a ajuta Ucraina să rămână conectată la internet. Operaţiunea a costat deja SpaceX 80 de milioane de dolari, astfel încât Musk a cerut Pentagonului să preia costurile, după care a spus că va furniza în continuare internet ucrainenilor chiar dacă iese în pierdere.
Editor : Luana Pavaluca
- Etichete:
- pentagon
- arme nucleare
- relatii sua rusia
- relatii sua china
- lloyd austin
- strategie aparare sua
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News