Obiectivele de modernizare a armatei chineze, sabotate de corupția din sistem, arată Pentagonul

Data actualizării: Data publicării:
rachete chinezesti pe camioane la parada militara in china
Corupția din armata chineză a declanșat un val de epurări în rândul capilor instituției. Foto: Profimedia

Corupția din armata chineză ar fi putut perturba avansul acesteia în ce privește obiectivele de modernizare militară pentru 2027, a declarat Pentagonul în raportul său anual privind armata Beijingului, care a fost publicat miercuri, scrie Reuters.

Începând din 2023, armata chineză a fost supusă unei ample epurări anticorupție, iar luna trecută Ministerul chinez al Apărării a declarat că un oficial militar de rang înalt a fost suspendat și că este investigat pentru „încălcări grave ale disciplinei”.

Raportul amplu al Pentagonului a arată că, între iulie și decembrie 2023, cel puțin 15 ofițeri militari chinezi de rang înalt și directori din industria de apărare au fost înlăturați din funcțiile lor.

„În 2023, APE s-a confruntat cu un nou val de anchete legate de corupție și de îndepărtare a unor lideri de rang înalt, care ar fi putut perturba progresul său către obiectivele de modernizare declarate pentru 2027”, se arată în raport, folosind un acronim pentru Armata Populară de Eliberare (APE).

Oficiali americani, inclusiv șeful Agenției Centrale de Informații (CIA), au declarat că președintele chinez Xi Jinping a ordonat armatei sale să fie pregătită să efectueze o invazie a Taiwanului până în 2027.

Obiectivele oficiale de modernizare ale Chinei pentru 2027 includ accelerarea integrării informațiilor, mecanizării și a altor instrumente, în timp ce crește viteza de modernizare a teoriilor, personalului, armelor și echipamentelor militare, potrivit raportului citat.

În cadrul unui briefing cu reporterii, un înalt oficial american din domeniul apărării a declarat că corupția are deja un impact asupra armatei chineze, deoarece înlocuirea înalților oficiali poate fi perturbatoare, iar căutarea de a descoperi corupția în sine poate încetini proiectele militare, inclusiv în industria de apărare.

„Odată ce se descoperă corupția într-un loc sau implicând un înalt funcționar, există un fel de efect în spirală (care) inevitabil pare să atragă alți funcționari”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului.

Raportul a indicat mai multe eliminări din forța militară de rachete a Chinei, cunoscută sub numele de Forța de Rachete a Armatei de Eliberare a Poporului (PLARF), o armă de elită a APE care supraveghează cele mai avansate rachete convenționale și nucleare ale sale.

„Impactul asupra încrederii liderilor RPC (Republica Populară Chineză) în APE după descoperirea unei corupții de o asemenea amploare este probabil sporit de misiunea nucleară deosebit de importantă a PLARF”, a adăugat acesta.

Soarta ministrului chinez al apărării Dong Jun este neclară, unii oficiali americani sugerând recent că acesta este investigat pentru corupție. China a declarat că rapoartele privind investigarea lui Dong nu sunt reale.

Dong ar fi al treilea ministru al apărării sau fost ministru al apărării chinez consecutiv care este investigat pentru presupusă corupție.

„APE a înregistrat progrese inegale în direcția obiectivului său de pentru modernizare a capabilităților până în 2027, care, dacă se realizează, ar putea face din APE un instrument militar mai credibil pentru eforturile PCC de unire cu Taiwanul”, se arată într-un document care însoțește raportul Pentagonului, folosind un acronim pentru Partidul Comunist Chinez.

Un sondaj realizat de cel mai important grup de reflecție militară din Taiwan, publicat în octombrie, a arătat că majoritatea taiwanezilor cred că este puțin probabil ca China să invadeze în următorii cinci ani, dar consideră Beijingul drept o amenințare serioasă la adresa insulei democratice.

În ultimii aproximativ cinci ani, armata chineză și-a intensificat semnificativ activitățile în jurul Taiwanului, pe care Beijingul îl consideră propriul său teritoriu, în ciuda obiecțiilor ferme ale guvernului de la Taipei, și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Citește și:

De ce îi amenință Xi Jinping pe propriii săi aliați, după ce și-a eliminat rivalii din armată: „Să întoarcem cuțitul spre interior”

ANALIZĂ Cele mai ample exerciții militare chineze în jurul Taiwanului din 1996. Ce vrea să arate Beijingul

Un înalt demnitar din China a fost executat. Ce acuzații i-a adus Curtea populară supremă

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„Sunteți mulțumit, tovarășe Ceaușescu?”: Gorbaciov și ultima confruntare în...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
A renunțat la actorie în urmă cu 12 ani. Cum arată astăzi David Caruso, starul din „CSI: Miami”
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
Călin Georgescu anunță ce face cu pensiile dacă ajunge președinte. Pensionarii trebuie să se teamă
Digi FM
Ion Țiriac și Dan Șucu, posibili investitori la un club italian de fotbal din Serie A
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Daniel Craig, care a jucat în cinci filme James Bond și are o avere ce depășește 125 milioane de dolari: „Tot...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei