Video Violențe de stradă în Irlanda de Nord, înaintea vizitei lui Biden. Manifestanţii au atacat cu cocktailuri Molotov o mașină de poliţie

Data actualizării: Data publicării:
irlanda molotov
Violențe de stradă în Irlanda de Nord, înaintea vizitei lui Biden.. Foto: Captură video Twitter

Violențe în Irlanda de Nord, după decenii de pace. Zeci de tineri mascați au atacat luni o mașină de poliție cu mai multe cocktailuri Molotov, relatează The Guardian. Incidentul vine în condițiile în care Joe Biden este așteptat astăzi în Irlanda de Nord, de unde va merge apoi și în Irlanda. Marți dimineața, zeci de poliţişti şi vehicule ale serviciilor secrete au descins la Belfast, într-o operaţiune majoră de securitate înaintea vizitei preşedintelui american, potrivit PA Media/dpa.

ACTUALIZARE 23.30 – Joe Biden a ajuns la Belfast. Președintele american a fost întâmpinat la aeroport de Rishi Sunak.

Autostrăzile majore s-au închis pe măsură ce Air Force One se pregătea să aterizeze la Belfast. Poliția a spus că autostrada M2 spre sud și M5 spre oraș vor fi închise între orele 21:00 BST și 23:00, ca parte a planului de securitate.

El își începe astfel vizita oficială de patru zile, care marchează 25 de ani de la semnarea Acordului de pace între armata britanică și teroriștii irlandezi republicani.

Vizita liderului american a stârnit violențe în Irlanda de Nord. Zeci de tineri mascați au atacat o mașină de poliție cu cocktailuri Molotov.

După Irlanda de Nord, Joe Biden va trece granița în Irlanda și va merge în căutarea originilor sale. Va vizita satul natal al unuia dintre stră-stră-bunicii săi.


John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, declara că vizita de trei zile a preşedintelui Biden nu va fi afectată de incident. Liderul de la Casa Albă vrea să marcheze 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare, care a adus în insulă o pace fragilă după trei decenii de lupte cumplite, soldate cu peste 3600 de morți și zeci de mii de răniți. Biden are un și un motiv sentimental: străbunicii săi sunt irlandezi.

„Este imposibil ca oamenii să înțeleagă acum, dar efectiv Irlanda de Nord domina titlurile din presă, în fiecare dimineață erau acte de terorism, oameni uciși, asasinate. Cred că oamenii își dau seama că o întoarcere la acea perioadă ar fi un dezastru”, a declarat fostul premier britanic Tony Blair.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Operațiune majoră de securitate la Belfast înaintea sosirii lui Joe Biden

Avionul Air Force One va ateriza pe aeroportul internaţional din Belfast în cursul serii de marţi, dând startul vizitei de patru zile a lui Biden pe insulă, în provincia britanică Irlanda de Nord şi în Republica Irlanda. Vizita a fost programată pentru a coincide cu împlinirea a 25 de ani de la Acordul din Vinerea Mare, care în mare parte a pus capăt celor trei decenii de violenţe, potrivit Agerpres.

În pregătirea vizitei, o uriaşă operaţiune de securitate a fost declanşată de ambele părţi ale frontierei, populaţia fiind avertizată să se aştepte la întârzieri în zonele pe care le va vizita preşedintele american. Bedford Street, principala arteră spre centrul oraşului Belfast, a fost închisă pentru trafic, împreună cu străzile laterale din jurul Grand Central Hotel.

Strada a rămas deschisă pentru pietoni, în timp ce zeci de poliţişti şi numeroase vehicule blindate au umplut zona. Câteva vehicule ale poliţiei au înconjurat Universitatea Ulster, unde Biden va vizita miercuri clădirea nouă, înainte de a pleca spre Republica Irlanda.

Anne Tennyson, din Belfast, s-a declarat bucuroasă de vizită, în pofida măsurilor extinse de securitate. „Cred că e grozav să-l vedem venind aici. E fantastic. Belfast a făcut curăţenie şi s-a pregătit şi arată grozav”, a spus ea.

Nord-irlandeza a adăugat însă că este păcat că preşedintele american vine în vizită într-o perioadă în care executivul local nu funcţionează. „El este evident un diplomat, aşa că mi-ar plăcea să-şi folosească influenţa diplomatică pentru a-i aduce împreună (pe unionişti şi republicani, n.red.) pentru binele Irlandei de Nord”, a afirmat ea.

Instituţiile locale create în urma Acordului din Vinerea Mare sunt paralizate de peste un an din cauza dezacordurilor legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Partidul unionist DUP refuză să participe la guvernare atât timp cât nu se renunţă la dispoziţiile post-Brexit (controale vamale, aplicarea anumitor norme europene ş.a.) ce vizează evitarea revenirii la o frontieră fizică cu Republica Irlanda.

Dorothy Wardlaw, aflată în vizită la Belfast din Scoţia, a fost de părere că prezenţa crescută a poliţiei în oraş este „puţin înfricoşătoare”. „Cred că e ridicol, chiar cred că e pur şi simplu o pierdere de bani”, a spus ea, după care a adăugat: „E puţin înfricoşător, chiar te sperie”.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri