UE a prelungit sancțiunile împotriva Rusiei

Data publicării:
steaguri ue multe

„Aceste sancțiuni vor fi extinse cu șase luni, iar alte discuții referitoare la ridicarea lor vor fi legate de aplicarea acordurilor de la Minsk”, a declarat o sursă diplomatică de la Bruxelles, citată de Interfax.

Decizia care s-a luat marţi la nivel de ambasadori este una politică. Acum, ea va trebui confirmată de Consiliul European. Nu este clar când se va întâmpla aceasta, dar în orice caz ar urma să aibă loc înainte de summitul UE din 28-29 iunie.

Aceste sancţiuni au fost impuse Rusiei în vara anului 2014 pentru presupusa implicare în conflictul din Ucraina şi pentru anexarea Crimeei. Dacă vor fi aprobate şi de Consiliul European, ele vor fi în vigoare până la 31 ianuarie 2017.

Sancţiunile afectează cu precădere băncile, companiile petroliere și pe cele din domeniul armamentului și au cântărit greu în economia Rusiei, care, ca măsură de răspuns, a decretat un embargo asupra importurilor agro-alimentare din UE. 

Prelungirea sancțiunilor intervine în contextul în care în ultimele zile dinspre Paris și mai ales dinspre Berlin au venit declarații care au criticat politica UE de sancționare a Rusiei.

Uniunea Europeană ar trebui să elimine gradual sancțiunile impuse Rusiei după criza din Ucraina, dacă se se fac progrese semnificative pentru menținerea păcii, a declarat ministrul german de Externe, Frank- Walter Steinmeier. Declarația șefului diplomației de la Berlin a venit la scurt timp după ce acesta criticase și NATO pentru „atitudinea războinică față de Rusia”.

UE trebuie să se gândească la „deschideri” în problema sancțiunilor grele decretate împotriva Rusiei la viitorul summit al liderilor europeni de la sfârșitul lunii iunie, a declarat luni și șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault„În prezent, condițiile nu sunt reunite pentru această ridicare a sancțiunilor pentru că acordurile de la Minsk”, destinate să reglementeze conflictul din estul Ucrainei, nu sunt respectate, a adăugat însă Ayrault.  Există progrese, dar insuficiente, a mai spus el.

La summitul UE de la sfârșitul lunii, liderii francez și german — președintele Francois Hollande și cancelarul Angela Merkel, care au negociat acordurile de la Minsk - ar putea prezenta o informare despre stadiul aplicării acestei înțelegeri.

Aflat în vizită la Paris, președintele ucrainean Petro Poroșenko a subliniat, marți, că nu există alternativă la aceste sancțiuni, singurul instrument de presiune asupra Rusiei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prăbușirea și măreția celor din Big Tech după victoria lui Trump: normal, Tesla în frunte, Apple la...
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Cu ce probleme s-a confruntat Ana Baniciu înainte să aibă bonă pentru fiul ei: „Nu a mai fost de găsit în...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Victoria lui Trump, explicată pe înțelesul oricui de un profesor român din SUA. „Aici sunt lecțiile de...
Newsweek
Care pensionari iau bani mai mulți la pensie în noiembrie? În ce zile se virează bani pe card?
Digi FM
“Ca și cum nu ar fi existat”. Klaus Iohannis, gafă în fața lui Viktor Orban. L-a ignorat pe premierul maghiar...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Lucy Liu, în cei mai scurți pantaloni, spectaculoasă la 55 de ani. Alături de Dwayne „The Rock” Johnson, la...
UTV
Ana Baniciu a apelat la ajutorul unei bone pentru fiul ei, Aris. „De maine voi putea iesi din casa”