„Aceste sancțiuni vor fi extinse cu șase luni, iar alte discuții referitoare la ridicarea lor vor fi legate de aplicarea acordurilor de la Minsk”, a declarat o sursă diplomatică de la Bruxelles, citată de Interfax.
Decizia care s-a luat marţi la nivel de ambasadori este una politică. Acum, ea va trebui confirmată de Consiliul European. Nu este clar când se va întâmpla aceasta, dar în orice caz ar urma să aibă loc înainte de summitul UE din 28-29 iunie.
Aceste sancţiuni au fost impuse Rusiei în vara anului 2014 pentru presupusa implicare în conflictul din Ucraina şi pentru anexarea Crimeei. Dacă vor fi aprobate şi de Consiliul European, ele vor fi în vigoare până la 31 ianuarie 2017.
Sancţiunile afectează cu precădere băncile, companiile petroliere și pe cele din domeniul armamentului și au cântărit greu în economia Rusiei, care, ca măsură de răspuns, a decretat un embargo asupra importurilor agro-alimentare din UE.
Prelungirea sancțiunilor intervine în contextul în care în ultimele zile dinspre Paris și mai ales dinspre Berlin au venit declarații care au criticat politica UE de sancționare a Rusiei.
Uniunea Europeană ar trebui să elimine gradual sancțiunile impuse Rusiei după criza din Ucraina, dacă se se fac progrese semnificative pentru menținerea păcii, a declarat ministrul german de Externe, Frank- Walter Steinmeier. Declarația șefului diplomației de la Berlin a venit la scurt timp după ce acesta criticase și NATO pentru „atitudinea războinică față de Rusia”.
UE trebuie să se gândească la „deschideri” în problema sancțiunilor grele decretate împotriva Rusiei la viitorul summit al liderilor europeni de la sfârșitul lunii iunie, a declarat luni și șeful diplomației franceze, Jean-Marc Ayrault. „În prezent, condițiile nu sunt reunite pentru această ridicare a sancțiunilor pentru că acordurile de la Minsk”, destinate să reglementeze conflictul din estul Ucrainei, „nu sunt respectate”, a adăugat însă Ayrault. „Există progrese, dar insuficiente”, a mai spus el.
La summitul UE de la sfârșitul lunii, liderii francez și german — președintele Francois Hollande și cancelarul Angela Merkel, care au negociat acordurile de la Minsk - ar putea prezenta o informare despre stadiul aplicării acestei înțelegeri.
Aflat în vizită la Paris, președintele ucrainean Petro Poroșenko a subliniat, marți, că nu există alternativă la aceste sancțiuni, singurul instrument de presiune asupra Rusiei.