©FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES
El a confirmat totodată că sancțiunile economice ale UE decise în vara lui 2014 din cauza presupusei implicări a Rusiei în conflictul ucrainean vor fi reînnoite pentru șase luni.
„În prezent, condițiile nu sunt reunite pentru această ridicare a sancțiunilor pentru că acordurile de la Minsk”, destinate să reglementeze conflictul din estul Ucrainei, „nu sunt respectate”, a explicat Ayrault, în finalul unei reuniuni cu omologii săi europeni la Luxemburg. „Există progrese, dar insuficiente”, a comunicat el.
Aceste sancțiuni trebuie să fie prelungite formal cu șase luni începând de vineri, dar decizia ar putea fi astfel amânată până la summitul șefilor de stat și de guvern europeni din 28 și 29 iunie la Bruxelles, potrivit unor surse diplomatice.
Cu ocazia acestui summit, o informare ar putea fi prezentată de liderii francez și german — președintele Francois Hollande și cancelarul Angela Merkel — care au negociat acordurile de la Minsk, a explicat Ayrault.
Și în viitor, „dacă se pot da câteva semne de încurajare unora și altora, aceasta ar putea fi util”, a pledat el.
„Doresc să nu se mulțumească (la viitoarea reuniune de la sfârșitul lui decembrie) cu reînnoirea automată a sancțiunilor pentru alte șase luni, dar există un început”, a precizat ministrul francez, evocând „deschideri” în caz de „progrese reale, concrete, semnificative” în aplicarea acordurilor de la Minsk.
Potrivit șefului diplomației franceze, pentru deschideri trebuie să existe anumite condiții, deci trebuie dat ceva la schimb. „Atât rușii, cât și ucrainenii trebuie să-și facă partea lor de treabă”, a insistat acesta.
Summitul de la sfârșitul lunii iunie va fi consacrat în principal urmărilor referendumului britanic asupra apartenenței la UE. Dacă „Brexit” — o ieșire din UE câștigă — problema sancțiunilor rusești va fi amânată pentru o dată ulterior.
Șeful diplomației germane, Frank-Walter Steinmeier, susținuse deja o flexibilizare a poziției UE la sfârșitul lunii mai, menționând o posibilă „reducere graduală” a acestor sancțiuni în caz de „progrese semnificative” în aplicarea acordurilor de la Minsk.
Principalele prevederi ale acestor acorduri, începând cu încetarea focului pe linia frontului, sunt departe de a fi aplicate.
„Nu suntem ranchiunoși și suntem pregătiți să facem un pas spre partenerii noștri europeni”, a lansat vineri președintele rus Vladimir Putin, în legătură cu aceste sancțiuni care au penalizat puternic economia rusă, dar „aceasta nu poate fi, bineînțeles, în sens unic”.