Republica Moldova, lovitură pentru Transnistria

Data publicării:
Guvern Chisinau Republica Moldova_fb guvern_noiembrie 2015

Republica Moldova nu mai cumpără energie electrică de la Transnistria, ci va cumpăra din Ucraina. Ministerul Economiei a anunțat că „diferența de preț dintre cele două oferte” a dus la această decizie. Măsura este o lovitură pentru economia transnistreană, iar autoritățile autoproclamatei republici au calificat decizia drept „o măsură cu caracter politic, orientată nemijlocit împotriva Rusiei și a Transnistriei”. 

Guvern Chisinau Republica Moldova_fb guvern_noiembrie 2015

În loc de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan din Transnistria, controlată de gigantul rus Inter Rao, Republica Moldova va cumpăra energie electrică de la firma ucraineană DTEK Trading, controlată de oligarhul Rinat Ahmetov, potrivit jurnal.md. Contractul a fost încheiat pentru perioada 1 aprilie 2017-31 martie 2018. 

Oferta Energocom a fost agreată de operatorii reglementaţi pe piața energetică din Republica Moldova pentru preţul de 50,2 dolari pentru 1 MWh. Centrala de la Cuciurgan, în prima rundă de negocieri a propus preţul de 58,5 dolari pentru 1 MWh, diminuându-l în cea de-a doua până la 54,4 dolari. Cel puțin asta spune ministrul Economiei, care a adăugat că diferența dintre prețurile finale aduce țării o economie de aproximativ 300 de milioane de lei. 

Până acum, Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan asigura circa 80% din necesarul de curent al Moldovei. 

Imediat dupa anunțul oficial, autoritățile din Transnistria au calificat măsura drept una politică. 

„Evident, aceasta este una dintre măsurile cu caracter politic, orientate nemijlocit împotriva Rusiei și Transnistriei. Aceasta este consecința politicii pe care o atestăm și față de CTE Cuciurgan și față de calea ferată din Transnistria, și față de presiunea generală asupra economiei Transnistriei", a spus ministrul Economiei de la Tiraspol, citat de noi.md.

Citiți și: GALERIE FOTO. Tiraspol şi Tighina, azi. Cele mai mari oraşe dintr-o ţară care nu există

CORESPONDENŢĂ din Transnistria. Conexiuni: Oamenii pleacă, armata rusă rămâne

CORESPONDENȚĂ​. Cum au ajuns UE şi România "prioritare" la Tiraspol

Ambasador, despre dosarul transnistrean: „Lucrurile, la nivel mic, la nivel local, au început să se mişte”

Președintele Ucrainei se teme de o invazie militară lansată din Transnistria

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri