Actualizare 18.30. Philippe I a participat la prima paradă de Ziua Națională a Belgiei în calitate de rege.
Actualizare 13.20. Prințul Philippe al Belgiei a fost încoronat rege. În discursul său, primit cu aplauze, monarhul a jurat să respecte Constituția țării.
Actualizare 12.20. Regele Albert al II-lea a renunțat la tron. Ceremonia de abdicare a avut loc la Palatul Regal, din Bruxelles, unde monarhul a rostit un discurs şi apoi a semnat actul de renunţare la tron. Prinţul Philippe şi familia regală a Belgiei vor merge acum în Parlament, unde se va citi din nou actul de abdicare.
La ora 11.30, monarhul belgian urmează să rostească un discurs şi apoi să semneze actul de abdicare. La ceremonie participă viitorul rege Philippe şi soţia acestuia Mathilde, Regina Fabiola, văduva fostului monarh belgian, prinţesa Astrid, prinţul Lorenz, prinţul Laurent şi prinţesa Claire.
Din partea Guvernului sunt prezenţi premierul Elio di Rupo şi ministrul Justiţiei, cel care va da citire actului de abdicare.
Imediat după ceremonia de la Palatul Regal, Prinţul Philippe şi familia regală a Belgiei vor merge în Parlament unde se va citi din nou actul de abdicare. Următorul pas este depunerea jurământului pentru înscăunarea lui Philippe, în faţa celor două camere reunite ale legislativului. Acesta va purta numele de Philippe întâi.
La ora 14, regele Philippe întâi şi regina Mathilde vor apărea în balconul Palatului Regal pentru a saluta mulţimea, pentru prima dată, în calitate de monarhi.
Acestora li se vor alătura regele Albert şi regina Paola şi cei patru copii ai lui Philippe şi ai Mathildei, prinţesa Elisabeta, prinţul Gabriel, prinţul Emmanuel şi prinţesa Eleonore.
Spre seară, ceremoniile se vor muta în piaţa Palatului şi în parcul Bruxelles-ului, unde vor avea loc parade militare şi un foc de artificii. Ceremoniile care marchează abdicarea Regelui Albert al doilea vor fi unele sobre şi niciun cap încoronat din afara ţării nu a fost invitat să ia parte la eveniment.
Retragerea monarhului are loc în aceeaşi zi cu Ziua Naţională a Belgiei.
Cel ce avea sa devină Regele Albert s-a născut pe 6 iunie 1934 la Bruxelles şi este cel de-al doilea fiu al regelui Leopold al III-lea şi al prinţesei Astrid a Suediei. La vârsta de 11 ani, el a fost nevoit să plece în exil în Elveţia împreună cu familia sa, după ocuparea Belgiei în cel de-al doilea război mondial.
Albert s-a căsătorit în 1959 cu prinţesa de origine itailano-braziliană Paola Ruffo di Calabria, mariaj din care au rezultat trei copii: Prinţul Philipp, Duce de Brabant, Prinţesa Astrid a Belgiei şi Prinţul Laurent.
În 1993, dupa moartea fratelui său, regele Baudouin, Albert al II-lea a devenit rege al Belgiei.
„Între 1951 şi 1993, Baudouin a pierdut multă energie încercând să conducă un vas care începea să cedeze, care se dezmebra. Dar lui Albert al II-lea i s-a spus: „Sire, încercaţi să-l menţineţi pe linia de plutire" şi reuşeşte acest lucru din 1993”, amintește istoricul Francisc Balace.
În timpul domniei, regele Albert al II-lea a câştigat admiraţia şi respectul supuşilor şi s-a implicat activ în rezolvarea problemelor ţării. În timpul crizei politice din 2010-2011, regele a jucat un rol esenţial de mediator între partidele politice.
Anul acesta, regele Albert al II-lea şi-a anunţat supuşii că vârsta şi problemele de sănătate îl împiedică să-şi mai îndeplinească atribuţiile.
„După 20 de ani de domnie, cred că a venit timpul să predau ştafeta următoarei generaţii. Constat că Prinţul Philippe este bine pregătit să-mi urmeze”, afirma monarhul luna trecută.
Este prima abdicare voluntară din istoria Belgiei.
Regele Albert al II-lea, care a împlinit 79 de ani luna trecută, a avut un început de an marcat de scandaluri. În ianuarie, cumnata sa, văduva fostului monarh, regina Fabiola a fost acuzată că a încercat să ascundă o parte din avere pentru a nu plăti taxele de moştenire.
Totodată, luna trecută Regele Albert al doilea a fost dat în judecată de o femeie care susţine că este fiica sa nelegitimă.
Citiți și:
10.000 de steaguri pentru încoronarea noului rege al Belgiei vor fi produse la Târgu Mureş
Abdicarea, de la excepţie la regulă. Trei monarhi au renunțat anul acesta la tron