Are sau nu preşedintele american, dreptul să se autograţieze? Întrebarea este intens dezbătută, în Statele Unite, după ce Donald Trump a scris pe Twitter că, prerogativele sale sunt complete, din acest punct de vedere. Asta sugerează, potrivit analiştilor că, la nevoie, preşedintele s-ar ierta şi pe sine, pentru o culpă penală. Totul are legătură cu ancheta, privind relaţiile posibil ilegale, dintre anturajul său şi Rusia, din perioada campaniei electorale.
Discuţia despre graţiere a pornit de la un articol din Washington Post, potrivit căruia Donald Trump şi-a întrebat consilierii dacă ar avea posibilitatea să-şi absolve rudele, apropiaţii şi, la o adică, chiar pe el însuşi de orice vină în cazul în care vreunul dintre ei e incriminat în dosarul despre implicarea Rusiei în alegerile de anul trecut.
Kathleen Clark, profesor de drept: „Nu ştiu ca vreun preşedinte să fi graţiat pe cineva cu scopul de a împiedica o anchetă. Cred că aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată”.
Avocaţii lui Donald Trump sunt şi în căutarea unor informaţii compromităţoare despre cel care coordonează investigaţia, Robert Mueller, scriu aceeaşi jurnalişti de la Washington Post. Un posibil conflict de interese, spre exemplu, ar putea fi motiv suficient pentru înlăturarea lui.
Michael McCaul, deputat republican: „Dacă l-ar concedia pe Bob Mueller, s-ar confrunta imediat cu o uriaşă reacţie negativă.”
Ginerele lui Donald Trump şi totodată consilierul său personal, Jared Kushner, urmează să fie audiat luni într-o comisie a Senatului american tocmai despre implicarea Rusiei în campania electorală din 2016. Presa nu va avea acces la aceste discuţii.