Foto Strategia care poate schimba cursul războiului. Cum ajută Occidentul Ucraina să lovească ținte din interiorul Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
Depozitul de petrol Proletarsk din regiunea Rostov, din Rusia, a ars timp de 10 zile după ce a fost lovit de o dronă ucraineană
Depozitul de petrol Proletarsk din regiunea Rostov, din Rusia, a ars timp de 10 zile după ce a fost lovit de o dronă ucraineană. Foto: Profimedia

Tehnologia și banii de la Occident ajută Ucraina să lanseze sute de lovituri cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, deși țările NATO refuză în continuare să permită Kievului să folosească armele de la aliați în acest scop, în principal din cauza temerilor privind o escaladare a conflictului, relatează BBC. Ucraina are însă o strategie care pune deja probleme uriașe Moscovei și care „prin investiții suplimentare, va schimba cursul războiului în favoarea sa”.

În ultimele luni, Ucraina și-a intensificat atacurile cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, lansând simultan zeci de drone către ținte strategice de mai multe ori pe săptămână. Printre aceste ținte se numără baze ale forțelor aeriene, depozite de petrol și muniții și centre de comandă.

Întreprinderile ucrainene produc în prezent sute de drone de atac cu o singură direcție pe lună, la o fracțiune din costul de producție al unei drone similare în Occident.

Printre acestea se numără unul dintre cei mai mari producători ucraineni de drone de atac unidirecționale, precum și o companie big data care a ajutat la dezvoltarea unui software pentru ca Ucraina să efectueze aceste lovituri.

Probleme pentru Rusia

Cofondatorul companiei Terminal Autonomy, Francisco Serra-Martins, spune că strategia creează deja dileme uriașe pentru Moscova și crede că, prin investiții suplimentare, va schimba cursul războiului în favoarea Ucrainei.

În urmă cu 18 luni, compania pe care a cofondat-o nici măcar nu exista. În prezent, aceasta produce lunar mai mult de o sută de drone cu rază lungă de acțiune AQ400 Scythe, cu o rază de acțiune de 750 km.

Drona AQ 400 Scythe este fabricată din lemn și are o rază de acțiune de 750 km. Foto: BBC

De asemenea, compania produce lunar sute de drone AQ100 Bayonet cu rază mai scurtă de acțiune, care pot zbura câteva sute de kilometri. Dronele sunt fabricate din lemn și sunt asamblate în foste fabrici de mobilă din Ucraina.

Serra-Martins, fost inginer al armatei regale australiene, a înființat compania împreună cu cofondatorul său ucrainean, cu sprijinul financiar al SUA. Aceasta este una dintre cele cel puțin trei întreprinderi care produc în prezent drone la scară largă în Ucraina.

El descrie dronele sale ca fiind „practic mobilă zburătoare - o asamblăm ca la Ikea”. Este nevoie de aproximativ o oră pentru a construi fuselajul și de jumătate din acest timp pentru a pune creierul în el - componentele electronice, motorul și explozibilii.

Drona Bayonet a companiei costă câteva mii de dolari. În schimb, o rachetă rusească de apărare aeriană utilizată pentru doborârea acesteia poate costa peste 1 milion de dolari.

rtrthrw
Drona Bayonet. Foto: BBC

Palantir, o mare companie americană de analiză a datelor, a fost una dintre primele companii occidentale de tehnologie care a sprijinit efortul de război al Ucrainei. Aceasta a început prin furnizarea de software pentru îmbunătățirea vitezei și preciziei loviturilor de artilerie. Iar acum a oferit Ucrainei noi instrumente pentru planificarea atacurilor cu drone cu rază lungă de acțiune.

Inginerii britanici de la Palantir, în colaborare cu omologii ucraineni, au conceput un program pentru a genera și a cartografia cele mai bune modalități de a atinge o țintă. Palantir precizează că nu este implicată în misiuni, dar a ajutat la instruirea a peste 1.000 de ucraineni în utilizarea programului său.

Folosind fluxuri de date, programul poate cartografia apărarea aeriană a Rusiei, radarele și bruiajele electronice, iar produsul final seamănă cu o hartă topografică, notează BBC. 

Cu cât contururile sunt mai strânse, cu atât apărarea aeriană este mai puternică. Locurile au fost deja identificate de Ucraina cu ajutorul imaginilor din sateliți comerciali și al informațiilor despre semnale.

Louis Mosley de la Palantir spune că programul ajută Ucraina să ocolească sistemele de război electronic și de apărare aeriană ale Rusiei pentru a-și atinge ținta.

„Înțelegerea și vizualizarea modului în care arată întregul spațiu de luptă sunt esențiale pentru optimizarea acestor misiuni”, spune el.

Zeci de drone pot fi lansate pentru o singură țintă

Executarea atacurilor cu drone cu rază lungă de acțiune este coordonată de agențiile de informații ucrainene, care lucrează în secret. Zeci de drone pot fi lansate pentru orice misiune - până la 60 la o singură țintă.

rgtbr
Pe lângă obiectivele militare, dronele ucrainene au lovit blocuri de locuințe. FOTO: X

Atacurile au loc mai ales noaptea. Majoritatea vor fi doborâte. Doar 10% pot atinge ținta. Unele drone sunt chiar doborâte pe drum de apărarea aeriană proprie a Ucrainei.

Ucraina a trebuit să găsească modalități de a contracara bruiajul electronic rusesc. Drona Scythe de la Terminal Autonomy utilizează poziționarea vizuală - navigând pe curs și examinând terenul cu ajutorul inteligenței artificiale. Nu este implicat niciun pilot. Software-ul Palantir va fi cartografiat deja cele mai bune rute.

Serra-Martins spune că lansarea unui număr mare de drone este esențială pentru copleșirea și epuizarea apărării aeriene a Rusiei. 

„Rusia este vulnerabilă”

Profesorul Justin Bronk de la Royal United Services Institute afirmă că atacurile cu drone cu rază lungă de acțiune ale Ucrainei creează dileme pentru Moscova. Deși Rusia are multe sisteme de apărare aeriană, încă nu poate proteja totul.

El mai spune că aceste atacuri le arată civililor ruși că „statul nu îi poate apăra pe deplin și că Rusia este vulnerabilă”.

Dronele ucrainene au fost reperate la mai mult de 1.000 km în interiorul Rusiei. Acestea au fost doborâte deasupra Moscovei. Dar accentul a fost pus pe amplasamentele militare. Harta de mai jos evidențiază doar câteva dintre zecile de ținte lovite în ultimele câteva luni. Acestea includ cinci baze aeriene rusești.

vtfgrtrbhr
Foto: BBC

Profesorul Justin Bronk spune că țintirea bazelor aeriene rusești a fost până acum singura modalitate eficientă pe care o are Ucraina de a răspunde bombelor planetare ale Rusiei. Iar asta a forțat Rusia să mute avioanele la baze mai îndepărtate și să reducă frecvența atacurilor sale.

Citește și: Rusia și-a mutat 90% din avioanele de luptă de frica rachetelor americane ATACMS

Imaginile din satelit arată cum dronele ucrainene au reușit să avarieze hangarele de la baza aeriană Marynovka.

trhyrth
FOTO: BBC

Ucraina susține că ar putea face chiar mai mult cu ajutorul armelor cu rază lungă de acțiune fabricate în Occident. Dar, până în prezent, aliații au respins cererile Kievului.

Există încă o teamă persistentă, în special la Washington și Berlin, că ar putea atrage Occidentul și mai mult în conflict. Dar acest lucru nu a împiedicat companiile occidentale să ajute Ucraina.

Ucraina trebuie în continuare să se bazeze în mare măsură pe eforturile sale interne, convinsă că aducerea războiului în Rusia este esențială pentru câștigarea acestui război.

Francisco Serra-Martins consideră, de asemenea, că producătorii occidentali sunt încă „teribil de nepregătiți” pentru a lupta într-un război de mare intensitate - producând mult mai puține arme cu rază lungă de acțiune, la un cost mult mai ridicat. El spune că ceea ce Ucraina are cu adevărat nevoie acum „este o mulțime de sisteme suficient de bune”.

În ciuda reticențelor Occidentului, Ucraina intenționează să își intensifice atacurile asupra Rusiei. „Ceea ce vedeți acum nu este nimic în comparație cu ceea ce veți vedea până la sfârșitul anului”, a spus Serra-Martins. 

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri