Rusia și-a mutat 90% din avioanele de luptă de frica rachetelor americane ATACMS

Data actualizării: Data publicării:
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lanată de un sistem HIMARS
Rachetă cu rază lungă de acțiune ATACMS lansată de un sistem HIMARS. Foto: Profimedia Images

O nouă evaluare a serviciilor de informații americane arată că, din momentul în care Ucraina a început să primească rachete ATACMS, Rusia s-a adaptat prin mutarea a 90% din aeronavele sale în baze militare din afara razei de acțiune a acestora, relatează publicația The Wall Street Journal, citată de Ukrainskaia Pravda

Sistemele de rachete tactice ATACMS fabricate de SUA au o rază de acțiune de aproximativ 165-300 de kilometri. Statele Unite au furnizat pentru prima dată ATACMS cu rază lungă de acțiune Ucrainei în martie 2024.

Răspunsul Rusiei a fost să mute 90% dintre avioanelor sale în afara razei de acțiune a rachetelor, a declarat un oficial american sub protecția anonimatului pentru WSJ, citând un nou raport al serviciilor de informații ale SUA.

Asta înseamnă că lansarea ATACMS pe teritoriul rus ar avea un impact minim astăzi, a avertizat el, adăugând că Ucraina ar avea probabil mai mult succes cu propriile drone cu rază lungă de acțiune pe care le-a folosit în ultimele luni pentru a lovi ținte din Rusia.

În prezent, politica SUA interzice Ucrainei să folosească arme furnizate de americani pentru a ataca ținte din interiorul teritoriului rus. Kievul a făcut presiuni asupra Washingtonului pentru a ridica aceste restricții și a permite forțelor ucrainene să atace baze aeriene și alte obiective militare din afara zonei de frontieră.

O nouă super-armă

Ucraina a sporit producția internă de apărare pentru a putea lovi ținte-cheie din Rusia fără a ține cont de restricțiile occidentale. Palianîția, o dronă-rachetă de producție internă recent dezvoltată, a fost concepută pentru a lovi aerodromuri rusești.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nouă armă va duce războiul înapoi în Rusia și că Palianîţia este mai rapidă şi mai puternică decât dronele de producţie internă pe care Kievul le-a folosit până acum pentru a riposta la atacurile Rusiei, lovind rafinăriile de petrol şi aerodromurile militare.

„Inamicul nostru va şti care este calea ucraineană de ripostă. Demnă, simetrică, cu rază lungă de acţiune”, a spus preşedintele ucrainean.

Zelenski a declarat că noua clasă de arme ucrainene a fost utilizată pentru o lovitură de succes asupra unei ţinte din Rusia, dar nu a spus unde.

În timp ce Kievul caută modalități de destabilizare a activelor militare ale Rusiei, în ultimele două zile forțele ruse au lovit Ucraina cu atacuri în masă. Luni Rusia a lansat peste 200 de rachete și drone ca parte a celui mai mare atac aerian de la începutul războiului.

Apel către aliați

În acest context, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a făcut un nou apel către aliați să ridice restricțiile pentru Ucraina privind folosirea armelor occidentale cu rază lungă de acțiune pentru a lovi obiective din Rusia. 

„Rusia și-a intensificat agresiunea prin noi atacuri masive în Ucraina, vizând infrastructura civilă, inclusiv centralele hidroelectrice, și provocând victime”, a scris Borrell pe X.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Ridicarea restricțiilor privind utilizarea capacităților împotriva armatei ruse implicate în agresiunea împotriva Ucrainei, în conformitate cu dreptul internațional, ar consolida autoapărarea ucraineană, ar salva vieți și ar reduce distrugerile în Ucraina”, a adăugat Borrell. Șeful diplomației UE a subliniat, de asemenea, nevoia urgentă a Ucrainei de apărare aeriană suplimentară.

În luna mai, SUA au permis Ucrainei să utilizeze lansatoare multiple de rachete HIMARS, rachete GMLRS și artilerie împotriva teritoriului rus în apropierea frontierei ucrainene.

Însă SUA și Regatul Unit continuă să interzică Ucrainei să utilizeze rachete ATACMS fabricate în SUA și rachete Storm Shadow fabricate în Marea Britanie pentru lovituri în interiorul Rusiei.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Antonia, criticată de fani după ce și-a vopsit părul blond: „Nu e ce trebuie, erai mai frumoasă brunetă!” Cum...
Film Now
Liz Hurley, decolteu abisal la petrecerea fostului ei iubit, Hugh Grant. Au rămas în relații bune, chiar dacă...
Adevarul
Un primar din județul Constanța cere plaje gratuite pentru localnici și turiști: „Vrem ca plajele să fie cu...
Newsweek
Care pensionari se vor trezi cu pensie tăiată lunile viitoare? Au luat la recalculare prea mult!
Digi FM
Ce riști dacă vinzi terenuri cu valoare mare? Experiența unui român verificat de ANAF
Digi World
Ce a declanșat vibrații de 9 zile, care au zguduit Pământul, și valuri tsunami înalte cât Statuia Libertății...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Helen Mirren, dezvăluiri despre filmarea scenelor intime cu Harrison Ford: „A trebuit să pretind că sunt...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...