Live Text Război în Ucraina. Rușii au bombardat calea ferată pe unde erau evacuați civilii din Donețk. Mii de oameni au rămas blocați în gară
Forțele ruse din regiunile Kiev și Cernihiv din nordul Ucrainei și-au finalizat retragerea pentru a se reconsolida în Belarus și Rusia, spune Pentagonul. Din orașele din care tancurile rusești s-au retras vin mărturii cutremurătoare. Oamenii și-au văzut casele distruse și viețile răvășite. Cu toții își plâng morții sau îi caută în gropile comune. Pretutindeni, domnește foametea. Ucrainenii au început să părăsească regiunile Donețk, Lugansk și Harkov. În aceste zone este așteptată o ofensivă rusească puternică în doar câteva zile. Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. El a mulțumit pentru noul pachet de sancțiuni, care sunt dure, dar nu suficiente.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace, atacat într-un tren
ACTUALIZARE 23:25 Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi redactor-şef al cotidianului independent Novaia Gazeta, a anunţat că a fost atacat joi de o persoană necunoscută care l-a stropit cu un produs roşu în tren.
„Un individ necunoscut l-a atacat pe redactorul-şef al Novaia Gazeta şi laureat al premiului Nobel pentru Pace Dmitri Muratov în vagonul unui tren”, a anunţat publicația pe canalul său Telegram, relatează AFP, citată de Agerpres.
„Au turnat vopsea pe bază de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul de la Moscova la Samara. Plecarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl”, a declarat Dmitri Muratov citat în această publicaţie.
„A strigat: Muratov, e pentru băieţii noştri”, a adăugat jurnalistul.
Mesajul este însoţit de două fotografii realizate de jurnalist una îl arată reflectat în oglinda a ceea ce par a fi toaleta trenului, cu capul, pieptul şi braţele stropite cu o substanţă roşie.
Cea de-a doua fotografie arată o cuşetă de dormit a trenului stropită cu o cantitate mare de lichid roşu sângeriu.
General american: Războiul din Ucraina va fi de durată
ACTUALIZARE 23:21 Invazia Rusiei în Ucraina „va fi un proces lung”, avertizează șeful statului major al armatei SUA, generalul Mark Milley.
„La modul ideal, Putin decide să înceteze focul, să-și oprească agresiunea și să aibă lo un fel de intervenție diplomatică, dar în acest moment nu sunt indicii în aest sens. Va fi un război de durată”, a spus Milley în Comisia pentru serviciile armate a Senatului SUA.
Oficial ucrainean: Toate spitalele din regiunea Lugansk au fost distruse
ACTUALIZARE 21:30 Toate instituțiile medicale și spitalele din regiunea Lugansk, din estul Ucrainei, au fost distruse de forțele ruse, a spus joi șeful administrației din Lugansk, citat de CNN.
„De la începutul războiului pe scară largă dintre Rusia și Ucraina, fiecare instituție medicală din regiunea noastră a fost bombardată”, a scris Serghei Gaidai pe Facebook.
El a postat mai multe fotografii cu spitalul avariat din Rubijne, o unitate medicală „nouă” și plină cu „echipamente de înaltă tehnologie”.
Gaidai l-a acuzat pe medicul-șef al spitalului de trădare, pentru că a susținut declarația Rusiei conform căreia forțele ucrainene se află în spatele distrugerii acelei unități.
Ororile din Bucha, povestite de o tânără refugiată care a ajuns la Cluj
ACTUALIZARE 21:20 O supraviețuitoare a masacrului din Bucha povestește într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Digi24 ororile la care erau supuși ucrainenii câtă vreme armata rusă a avut controlul asupra orașului. Tânăra a văzut cum apropiați de-ai ei au fost uciși fără milă de soldații ruși, iar în drumul ei spre România a observat zeci de cadavre care zăceau pe străzile din oraș.
Kremlin: Vladimir Putin nu se teme că va fi judecat pentru războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 21:19 Președintele rus Vladimir Putin nu se teme că va ajunge în fața unui tribunal pentru a fi judecat pentru crimele comise de forțele ruse în Ucraina. Dmitri Peskov, purtătorul său de cuvânt, a spus într-un interviu pentru Sky News că „nu vede nicio posibilitate” ca acest lucru să se întâmple.
Peskov a susținut linia Kremlinului, care neagă că trupele ruse au comis crime de război în Ucraina.
Întrebat dacă Moscova ar fi dispusă să coopereze în ancheta Curții Penale Internaționale privind războiul din Ucraina, Peskov a răspuns că Rusia nu sprijină și nu recunoaște acest tribunal internațional.
26 de morți scoși de sub ruinele din Borodianka
ACTUALIZARE 21:17 Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a spus că 26 de cadavre au fost găsite sub două clădiri bombardate în orașul Borodianka, din apropiere de Bucha.
Venediktova nu a precizat dacă autoritățile au stabilit cauza morții, dar a acuzat trupele ruse că au lansat lovituri aeriene asupra orașului, care este cercetat acum de autoritățile ucrainene după ce trupele ruse care îl ocupau s-au retras.
Rușii blochează evacuarea civililor din Donețk
ACTUALIZARE 20:03 Un atac aerian rusesc asupra unei căi ferate de lângă gara Barvinkove din regiunea Donețk a blocat plecarea a trei trenuri care evacuau civili.
Mii de pasageri care urmau să fie evacuați în trenuri au rămas în gară.
Aceasta ar fi fost singura ieșire pe calea ferată controlată de partea ucraineană din zona de nord a regiunii Donețk.
Kuleba: Bătălia pentru Donbas va semăna cu cele din al Doilea Război Mondial
ACTUALIZARE 19.45 Ucraina are nevoie ca ţările NATO să-i trimită arme ''acum'' pentru a respinge ofensiva rusă, altfel ''va fi prea târziu'', a declarat joi ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba la o reuniune a Alianţei desfăşurată la Bruxelles.
''Nu mă îndoiesc că Ucraina va avea armele necesare pentru a lupta. Întrebarea este când”, a subliniat Kuleba, insistând pe de altă parte ca statele occidentale să nu mai cumpere petrol şi gaz natural din Rusia.
''Bătălia pentru Donbas va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial, cu operaţiuni extinse, mişcări de trupe, angajarea a mii de tancuri, vehicule blindate, avioane, artilerie. Aceasta nu va fi doar o operaţiune locală cum am văzut în pregătirile Rusiei'', a explicat ministrul ucrainean. ''Rusia are planul său, noi îl avem pe al nostru, iar câmpul de luptă va decide rezultatul'', a conchis el.
BBC: Militarii ruși au folosit civili pe post de scuturi umane
ACTUALIZARE 19.42 Soldații ruși au folosit civili ucraineni pe post de scuturi umane, când au văzut că pierd lupta în fața trupelor ucrainene, arată dovezile obținute de BBC. În satul Obuhovici, oamenii spun că au fost scoși din casele lor sub amenințarea armelor și ținuți ostatici într-o școală de rușii care încercau să oprească înaintarea forțelor ucrainene. Localnicii au povestit și despre trupele rusești care au torturat și împușcat civili.
Rusia a fost suspendată din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului
ACTUALIZARE 19.40 Adunarea Generală a Națiunilor Unite a votat joi pentru suspendarea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. 93 de țări au votat în favoarea moțiunii propuse de SUA, în timp ce 24 de țări au votat împotrivă și 58 de țări s-au abținut.
Adunarea Generală suspendă drepturile de membru al Consiliului pentru Drepturile Omului în cazul unui membru care comite „încălcări grave și sistematice ale drepturilor omului”.
În proiectul de rezoluție votat de Adunarea Generală a ONU este exprimată „profunda îngrijorare” față de criza actuală a drepturilor omului și față de criza umanitară din Ucraina, în special față de față de informațiile privind încălcările drepturilor omului de către trupele ruse în Ucraina.
Lavrov spune că Kievul a prezentat un proiect de acord de pace care conține elemente „inacceptabile”. Ucraina dezminte
ACTUALIZARE 18.08 Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că Kievul a prezentat Moscovei un proiect de acord de pace care conținea elemente „inacceptabile”, relatează Reuters.
Lavrov a spus că Ucraina a prezentat Rusiei un proiect de acord de pace miercuri, dar că s-a abătut de la propunerile asupra cărora ambele părți au convenit anterior.
„O astfel de incapacitate de a ajunge la un acord evidențiază încă o dată adevăratele intenții ale Kievului, poziția sa de a submina discuțiile prin îndepărtarea de înțelegerile la care s-a ajuns”, a declarat Lavrov.
La scurt timp după declarații, ministrul rus de externe a primit o replică de la negociatorul ucrainean Mihailo Podoliak. Acesta a respins comentariile lui Lavrov, conform cărora Kievul i-a prezentat un proiect de acord de pace care s-a abătut de la propunerile asupra cărora ambele părți au convenit anterior.
Podolyak a spus că Moscova vrea să distragă atenția de la evenimentele din orașul Bucha, unde Ucraina acuză trupele ruse de masacrarea civililor, și a adăugat: „Așa ar trebui privite orice astfel de declarații”.
Stoltenberg: Cel mai ușor mod de a opri războiul este ca Putin să-și retragă trupele. Dar trebuie să fim realiști
ACTUALIZARE 18.05 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat din nou că războiul din Ucraina ar putea dura ani întregi. În opinia sa, cheia pentru o soluționare rapidă a conflictului ar fi o decizie a președintelui rus Vladimir Putin de a-și retrage trupele din Ucraina, dar că în prezent nu există semnale în acest sens.
„Cel mai simplu mod de a pune capăt acestui război este ca președintele Putin să-și retragă toate trupele, și să pună capăt luptelor și să se angajeze la eforturi diplomatice serioase”, a spus Stoltenberg după întâlnirea de astăzi a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO de la Bruxelles.
„Dar trebuie să fim realiști și nu avem indicii că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general, și anume de a controla Ucraina și de a obține victorii militare semnificative pe câmpul de luptă. Ceea ce vedem acum este regruparea rusă și repoziționarea forțelor lor care se deplasează din nordul Ucrainei, dar se mutpă spre est. Ne așteptăm la o bătălie de amploare în Donbas”, a spus Stoltenberg.
Boris Johnson: În Ucraina are loc un „măcel sistematic al oamenilor nevinovați”
ACTUALIZARE 17.25 Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, spune că „oamenii care se uită la ceea ce s-a întâmplat în Ucraina” pot vedea „că acesta este un măcel sistematic al oamenilor nevinovați”.
El a răspuns astfel la o întrebare privind folosirea cuvântului „genocid” în legătură cu atrocitățile comise în Ucraina și dacă aceasta a fost „evaluarea” lui în legătură cu invazia Ucrainei de către președintele rus Vladimir Putin.
„Este de neconceput ce ce întâmplă și cred lumea este acum în mod covârșitor de partea ucrainenilor”, a spus Johnson.
„Marea Britanie va continua, împreună cu aliații și partenerii săi, să facă tot ce poate pentru a ajuta. Desigur, ne uităm la ce asistență militară mai putem oferi”, a spus liderul guvernului de la Londra.
Ursula von der Leyen: Uniunea Europeană nu va ceda presiunilor lui Putin și nu va plăti energia în ruble
ACTUALIZARE 17.13 Uniunea Europeană va respecta cu stricteţe contractele cu Rusia şi va continua să plătească în euro sau dolari pentru furnizarea de cărbuni, gaze sau petrol, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
"Contractele sunt foarte clare. În acestea se spune că plata se face în euro sau dolari. În acest moment luăm în considerare foarte atent aceste contracte, dar, la prima vedere, pare că le vom respecta şi plătim în euro şi nu în ruble", a declarat oficialul european la Sofia, la o conferinţă de presă cu premierul bulgar, Kiril Petkov, scrie Agerpres. Von der Leyen a adăugat că analizează decretul preşedintelui rus, Vladimir Putin, care cere ca plăţile să se facă în ruble şi a afirmat că UE "va avea o poziţie comună" în această problemă.
Preşedintele CE se află în Bulgaria pentru a prezenta evaluarea Bruxelles-ului privind Planul de Recuperare pe care ţara balcanică l-a propus pentru a compensa efectele pandemiei de Covid-19, plan pe care Ursula von der Leyen l-a calificat drept "unul dintre cele mai ambiţioase" care au fost primite.
Lukașenko cere ca Belarus să participe la negocierile dintre Rusia și Ucraina: „Acest război e chiar la uşa ţării noastre”
ACTUALIZARE 16.52 Preşedintele Republicii Belarus, principalul aliat al Rusiei, cere ca ţara sa să participe la negocierile asupra "războiului din Ucraina". Aleksandr Lukaşenko a folosit în declarația sa cuvântul "război", un termen interzis de Moscova.
Rusia denumeşte ofensiva sa "operaţiune militară specială" şi a interzis, în special mass-media, să utilizeze termenii de "război" sau "invazie", sub ameninţarea unor grele pedepse cu închisoarea.
Vizibil agasat că nu participă la negocierile în curs între Moscova şi Kiev, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ce a permis utilizarea teritoriului ţării sale de către armata rusă, a declarat că trebuie să fie asociat acestui proces, notează, joi, AFP.
Ucraina distribuie o imagine cu un blindat rusesc intrat la apă
ACTUALIZARE 16.39 Statul Major al forțelor armate ucrainene a distribuit pe Facebook o imagine cu un blindat rusesc scufundat în apă, avertizând invadatorii cu privire la „consecințele consumului de alcool”.
Comandamentul armatei Ucrainei nu a oferit mai multe detalii despre circumstanțele în care a fost realizată fotografia, rezumându-se la a nota că este vorba de un vehicul blindat de transport trupe BMD-3 și a mulțumi celei de-a 72-a Brigăzi Mecanizate „Cazacii Negri” pentru ea.
Blindatele BMD-3 sunt vehicule amfibii ușoare dezvoltate în perioada Uniunii Sovietice care în prezent sunt folosite de forțele aeropurtate ale armatei ruse. Vehiculul a intrat în serviciul forțelor armate ruse în 1990, cu un an înainte de destrămarea URSS.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Bogdan Aurescu: Noul concept strategic NATO trebuie „să menţioneze explicit” că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei
ACTUALIZARE 16.15 Un nou concept strategic al NATO trebuie să menţioneze explicit că Rusia este principala ameninţare la adresa securităţii Alianţei, a declarat ministrul Bogdan Aurescu joi, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe din statele membre NATO, de la Bruxelles.
„Trebuie să reflectăm asupra consolidării posturii de descurajare şi apărare de pe Flancul Estic şi nu numai, în Alianţă. Trebuie să reflectăm cu claritate la faptul că apărarea colectivă este sarcina esenţială a Alianţei. De asemenea, trebuie să ne concentrăm pe mai multe probleme, cum ar fi consolidarea rezilienţei aliaţilor şi o nouă agendă strategică, inovatoare, a relaţiilor cu partenerii Alianţei”, a declarat şeful diplomaţiei române, potrivit Agerpres.
Bogdan Aurescu a vorbit de nevoia de redactare a unui concept strategic NATO „care corespunde realităţii din prezent”.
„Am subliniat că, în acest context, conceptul strategic trebuie să menţioneze în mod explicit că Rusia este principala ameninţare a securităţii Alianţei”, a arătat ministrul român.
El a subliniat că este nevoie de crearea „cât mai rapidă” a Grupului de Luptă în România, aprobat de NATO în a doua parte a lunii martie.
Premierul Rusiei recunoaște că țara se confruntă cu cea mai grea situație din ultimii 30 de ani
ACTUALIZARE 15.43 Rusia se confruntă cu cea mai grea situație din ultimii 30 de ani din cauza sancțiunilor fără precedent impuse de statele occidentale, a recunoscut joi prim-ministrul rus Mihail Mișustin.
Premierul Rusiei a spus însă că încercările de a izola țara de economia mondială vor eșua și că sancțiunile oferă o șansă pentru dezvoltarea de noi afaceri. Pe măsură ce tot mai multe companii străine părăsesc țara, locul lor ar putea fi luat de altele, a transmis Mișustin.
Statele occidentale au lansat un baraj de sancțiuni economice pentru a încerca să forțeze Rusia să își oprească asaltul asupra Ucrainei și să își retragă trupele din țara pe care a invadat-o.
Jurnaliștii ucraineni susțin că au identificat o parte din presupuşii autori ai masacrului de la Bucha. „Îţi voi distruge poporul”
ACTUALIZARE 15.22 Un grup de jurnalişti de investigaţie din Ucraina susține că a reuşit să-i identifice pe unii dintre presupuşii autori ai masacrului de la Bucha ca aparţinând unei brigăzi de infanterie marină a Flotei ruse din Pacific.
urnalişti ai site-ului de investigaţie ucrainean slidstvo.info, membru al Reţelei Globale de Jurnalism de Investigaţie (GIJN, după acronimul său în limba engleză), susţin că unii dintre presupuşii autori ai uciderii civililor ucraineni şi-au recunoscut implicarea.
Este vorba de membri ai Brigăzii 155 din Vladivostok (Orientul Îndepărtat rus), cărora autorităţile ucrainene le atribuie responsabilitatea crimelor comise atât la Bucha, cât şi la Irpin şi Hostomel, adaugă site-ul, preluat de EFE, potrivit Agerpres.
Descoperirea a sute de cadavre de civili la Bucha a fost condamnată de ţările occidentale, iar Adunarea Generală a ONU, formată din cele 193 de state membre ale organizaţiei, se întruneşte joi, la New York, pentru a vota cererea de suspendare a Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului.
Kremlinul spune că nu înțelege de ce au fost sancționate fiicele lui Putin
ACTUALIZARE 15.17 Kremlinul s-a declarat nedumerit de decizia SUA de a impune sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin, descriind această mișcare drept „dificil de înțeles și explicat”, relatează Reuters.
SUA au anunțat ieri noi sancțiuni care vizează cele două fiice adulte ale liderului rus, Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova, precum și cele mai mari bănci publice și private din Rusia.
„Bineînțeles că considerăm aceste sancțiuni în sine ca prelungirea unei poziții absolut turbate asupra impunerii restricțiilor. În orice caz, linia continuă privind impunerea de restricții împotriva membrilor familiei vorbește de la sine”, le-a declarat joi reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
Parlamentul European cere „embargo total și imediat” asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia
ACTUALIZARE 14.40 Parlamentul European a adoptat joi o rezoluție prin care solicită sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, inclusiv „un embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze”. Rezoluția a fost adoptată cu 513 voturi pentru, 22 împotrivă și 19 abțineri.
Măsurile ar trebui să fie însoțite de un plan de asigurare a securității aprovizionării cu energie a UE, precum și de o strategie de limitare a sancțiunilor „în cazul în care Rusia ia măsuri în vederea restabilirii independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și își retrage complet trupele de pe teritoriul Ucrainei”, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European.
ACTUALIZARE 13.45 Trupele ruse bombardează zone civile din Severodonețk.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ieri, din oraș au fost scoase 1.200 de persoane, dar autoritățile ucrainene încearcă să evacueze cât mai mulți oameni.
Cu toții se tem că, odată ce trupele ruse ajung în aceste zone, numărul victimelor în rândul civililor va fi mare.
Primar: Peste 100.000 de oameni mai trebuie evacuați din Mariupol
ACTUALIZARE 13.25 Peste 100.000 de persoane mai trebuie evacuate urgent din Mariupol, a declarat primarul Vadim Boichenko, citat de Sky News.
El a numit situația din orașul-port sudic o catastrofă umanitară. Primarul a afirmat că peste 5.000 de civili au fost uciși în oraș, numind situația drept „noul Auschwitz”.
Boichenko a acuzat că rușii au adunat și ars cadavrele civililor pentru a acoperi probele.
Evacuări în masă în estul Ucrainei
ACTUALIZARE 13.05. Sunt evacuări în masă din regiunea Donbas, în estul țării. Atât oficialii de la Kiev cât și cei locali le cer localnicilor să părăsească regiunea pentru zone mai sigure din centrul și vestul Ucrainei.
Ei se așteaptă ca în câteva zile rușii să declanșeze o nouă ofensivă de proporții menită să aducă sub controlul lor întreaga regiune pe care vor s-o rupă de restul Ucrainei.
Unul dintre orașele din care oamenilor li s-a cerut să plece este Kramatorks, oraș aflat pe linia frontului, care înainte de război avea 150.000 de locuitori.
Ordin de evacuare au primit oamenii din toate localitățile aflate în calea trupelor ruse.
Interdicție de circulație în Bucha și Hostomel, pentru a permite deminarea
ACTUALIZARE 13.00 Autoritățile ucrainene au dispus interdicție de circulație în orașul Bucha, pentru a permite neutralizarea dispozitivelor explozive pe care rușii le-au lăsat în urma lor, a declarat Vadim Denisenko, consilier al ministrului de Interne al Ucrainei. El a spus că existența minelor și a munițiilor neexplodate a rămas o problemă în zonele recent eliberate de sub invazia rusă.
Interdicția vizează mai multe zone din Bucha, pentru următoarele șapte zile.
„Facem asta din două motive. Primul este deminarea. Al doilea este ca să evităm jafurile, pentru că în aceste zone apar hoți. Poliția singură nu va putea face față”, a declarat Densenko.
„Numai în regiunea Kiev, peste 1.500 de dispozitive explozive au fost neutralizate ieri. Și vorbim despre regiunea Kiev, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî. Toate acele regiuni pe care am reușit să le eliberăm”, a spus el.
Totodată, deputatul ucrainean Lesia Vasylenko a anunțat că, începând de joi, până în 14 aprilie, a fost introdusă interdicție de circulație și în orașul Hostomel, situat la periferia Kievului.
Este o „măsură necesară" pentru a demina și a permite întoarcerea în siguranță a civililor, a declarat Vasylenko, potrivit Sky News.
Separatiștii proruși spun că luptele din centrul Mariupolului s-au încheiat, dar continuă în port și la oţelăria Azovstal
ACTUALIZARE 12.45. Principalele lupte din centrul oraşului Mariupol, port strategic ucrainean la Marea Azov, s-au încheiat, a declarat joi purtătorul de cuvânt al miliţiilor autoproclamatei republici populare Doneţk, Eduard Basurin, citat de EFE, potrivit Agerpres.
„Se poate spune că în zona centrală a oraşului, principalele lupte s-au terminat”, a declarat Basurin la postul de televiziune de stat Rossia-24.
Acţiunile de luptă s-au mutat în portul Mariupol şi la oţelăria Azovstal, situată la marginea oraşului, a adăugat el.
„Am intrat deja în port. Încetul cu încetul, curăţăm acest teritoriu şi alungăm trupele ucrainene din zona industrială Azovstal”, a spus purtătorul de cuvânt citat.
Basurin a adăugat că la Mariupol, oraş aflat sub asediu de mai multe săptămâni de către trupele ruse şi miliţiile proruse din Doneţk, mai sunt vreo 3.000 de soldaţi ucraineni.
„Dar nu ştim câţi colaboranţi au ei printre locuitorii din Mariupol, pentru că sunt şi dintre aceştia”, a declarat el la televiziunea rusă.
După retragerea trupelor ruse din nord-vestul şi nordul Ucrainei, Rusia îşi concentrează acum efortul militar asupra regiunilor de est ale ţării vecine.
Marţi, după expirarea ultimatumului dat forţelor ucrainene de a depune armele şi de a părăsi Mariupol, Ministerul rus al Apărării a anunţat lansarea unei ofensive pentru capturarea oraşului.
„Luând în considerare lipsa de interes a Kievului de a păstra vieţile soldaţilor săi, Mariupol va fi eliberat de unităţile naţionaliste de către forţele armate ruse şi cele ale Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, general-maiorul Igor Konaşenkov.
Potrivit autorităţilor ucrainene, în oraş, cu 90% din infrastructură distrusă, au mai rămas aproximativ 130.000 de oameni, un sfert din populaţia sa înainte de intrarea trupelor ruse în Ucraina.
Primarul oraşului, Vadim Boicenko, a afirmat miercuri pe contul său Telegram că "acum o săptămână, estimări prudente evaluau numărul morţilor la 5.000", între care 210 copii.
"Dar având în vedere dimensiunea oraşului, distrugerile catastrofale, durata blocadei şi rezistenţa acerbă, zeci de mii de civili din Mariupol ar putea fi victime ale ocupanţilor", a avertizat el.
Lac „de sânge” în fața Ambasadei Rusiei din Lituania. Imaginile protestului inedit din Vilnius au devenit virale
ACTUALIZARE 12.20. Lacul din fața Ambasadei Rusiei din capitala Lituaniei a fost colorat în roșu, în semn de protest față de războiul din Ucraina.
Imaginile cu medaliata olimpică a Lituaniei Ruta Meilutite înotând în apa sângerie au devenit virale.
La presiunea Germaniei, UE amână până în august interzicerea importurilor de cărbune din Rusia (Reuters)
ACTUALIZARE 12.10. Reprezentanții Uniunii Europene urmează să aprobe joi un embargo asupra cărbunelui rusesc, care va intra însă în vigoare de la jumătatea lunii august, cu o lună mai târziu decât propunerea inițială, a declarat pentru Reuters o sursă UE, ca urmare a presiunilor din partea Germaniei de a amâna măsura.
Odată aprobată, va fi prima interdicție a UE asupra oricărui import de energie din Rusia de la începutul a ceea ce Kremlinul numește „operațiune specială” în Ucraina.
Comisia Europeană propusese inițial o perioadă de trei luni pentru contractele existente, ceea ce înseamnă că Rusia ar putea în continuare să exporte cărbune în UE timp de 90 de zile după impunerea sancțiunilor, potrivit unui document văzut de Reuters.
Dar această perioadă a fost prelungită la patru luni, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu discuțiile, sub condiția anonimatului.
Decizia a fost luată la presiunile Germaniei, principalul importator al UE de cărbune rusesc.
ACTUALIZARE 12.00. Ungaria a primit, miercuri, prima livrare de combustibil nuclear din Rusia pentru centrala sa nucleară de la Paks, construită cu ajutorul Moscovei, una dintre semnele legăturilor tot mai strânse pe care Viktor Orban le are cu Vladimir Putin.
Combustibilul nuclear a ajuns în Ungaria pe calea aerului, din cauza faptului că invazia rușilor în Ucraina a făcut imposibilă transportarea acestuia cu trenul.
ACTUALIZARE 11.55. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va avea discuții vineri la Kiev cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean pentru televiziunea națională, potrivit Reuters.
Acesta a spus că alte detalii ale discuțiilor nu vor fi anunțate din motive de securitate. Un purtător de cuvânt al Uniunii Europene a declarat marți că principalul diplomat al UE, Josep Borrell, va călători și el la Kiev săptămâna aceasta.
Vizita președintei Comisiei Europene și a șefului diplomației UE are loc în contextul în care Uniunea Europeană pregătește al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
Convorbiri ale soldaţilor ruşi care vorbesc despre uciderea de civili în Ucraina, interceptate de sionajul german
ACTUALIZARE 11.40.Serviciul german de spionaj (BND) a interceptat conversaţii între soldaţii ruşi aflaţi în Ucraina, care se presupune că ar putea constitui o dovadă că împuşcarea de civili ar face parte din strategia de război a Rusiei în această ţară, scrie joi săptămânalul Der Spiegel.
Un soldat povesteşte altuia, într-una dintre aceste interceptări, cum el şi alţi soldaţi au împuşcat o persoană pe bicicletă. Într-o altă conversaţie interceptată de BND se aude un bărbat afirmând că „mai întâi civilii sunt interogaţi, apoi sunt împuşcaţi”.
Rusia anunță că a distrus patru depozite de combustibil din Ucraina
ACTUALIZARE 11.33 Ministerul rus al Apărării a anunțat joi că a distrus în atacuri cu rachete patru depozite de combustibil din orașele ucrainene Nikolaev, Harkov, Zaporojie și Ciuhuiiv, relatează Reuters, citată de The Guardian.
Potrivit Moscovei, depozitele erau folosite de forțele ucrainene pentru aprovizonarea trupelor din apropierea orașelor Nikolaev și Harkov și din regiunea Donbas. Informațiile nu au putut fi verificate independent.
Ministerul britanic al Apărării: Forțele ruse continuă atacurile aeriene în Donbas
ACTUALIZARE 11.13 În analiza de joi dimineață a situației de pe frontul războiului din Ucraina, Ministerul britanic al Apărării notează:
- Progresul operațiunilor ofensive în estul Ucrainei este principalul obiectiv al forțelor militare ruse.
- Artileria rusă și atacurile aeriene continuă de-a lungul liniei de control din Donbas.
- Atacurile armatei ruse împotriva țintelor de infrastructură din interiorul Ucrainei sunt probabil menite să vulnerabilizeze capacitatea armatei ucrainene de a se reaproviziona și să crească presiunea asupra guvernului ucrainean.
- În ciuda reorientării forțelor și a capacităților logistice pentru a sprijini operațiunile din Donbas, forțele ruse vor continua să se confrunte cu probleme de moral și lipsă de provizii și personal.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ucraina plănuiește să deschidă zece coridoare umanitare pentru ziua de joi
ACTUALIZARE 11.07 Vicepremierul Irina Vereșciuk a anunțat că autoritățile de la Kiev intenționează să deschidă zece coridoare umanitare pentru joi, potrivit The Guardian. Cei care vor să plece din orașul-port Mariupol vor trebui să folosească mașinile personale, a specificat Vereșciuk.
Între timp, Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a publicat câteva imagini din timpul evacuării civililor din data de 6 aprilie. „Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei din regiunea Donețk a evacuat 198 de persoane pe 6 aprilie, dintre care 45 copii”, precizează reprezentanții instituției.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Japonia nu se lasă intimidată de amenințările Rusiei la adresa sa: Este inacceptabil
ACTUALIZARE 11.05 Japonia condamnă amenințările Rusiei că va veni cu contramăsuri ca răspuns la sancțiunile impuse Moscovei de către Tokyo. "Orice contramăsuri rusești împotriva Japoniei ar fi inacceptabile", a declarat secretarul șef al cabinetului japonez, Hirokazu Matsuno.
"Toată această situație este generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Orice răspuns care încearcă să transfere responsabilitatea asupra Japoniei este extrem de nejustificat și inacceptabil", a declarat Matsuno într-o conferință de presă joi.
Declarațiile lui Matsuno au venit după ce, în urmă cu o zi, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că Moscova ia în considerare contramăsuri împotriva Tokyo, care a impus Rusiei o serie de sancțiuni pentru invadarea Ucrainei.
Guvernul japonez "alimentează isteria anti-rusă în societatea japoneză", a declarat Zaharova reporterilor la o conferință de presă. Ea a criticat, de asemenea, Japonia pentru că "urmează supus instrucțiunilor primite de peste ocean" și a spus că Tokyo subminează relațiile dintre Rusia și Japonia.
Procuratura Generală a Ucrainei: numărul crimelor de război comise de ruși a crescut
ACTUALIZARE 11.00 Numărul de presupuse crime de război rusești, despre care Ucraina spune că este în prezent investigat, a crescut la 4.820, conform unei actualizări recente a Procuraturii Generale a Ucrainei.
De asemenea, se crede că 167 de copii au fost uciși în Ucraina ca urmare a invaziei Rusiei.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Andrzej Duda acuză regimul de la Moscova de genocid pentru masacrul din Bucha. „Rusia șantajează întreaga Europă”
ACTUALIZARE 10.55 Președintele polonez Andrzej Duda a declarat miercuri că este „greu de negat” că forțele ruse comit genocid în Ucraina în urma imaginilor îngrozitoare care au apărut din orașe precum Bucha, care arată civili uciși cu brutalitate. Într-un interviu pentru CNN, Duda a precizat că Moscova caută un pretext fals „pentru a efectua un masacru”.
„Este greu să negi acest lucru, desigur. Aceasta este o crimă care îndeplinește caracteristicile unui genocid, mai ales dacă te uiți la contextul diferitelor conversații care au loc”, a spus Andrzej Duda.
Președintele polonez a precizat că regimul lui Vladimir Putin, atunci când vorbește despre „denazificarea” Ucrainei, caută un pretext fals „pentru a efectua un masacru”.
„Faptul că locuitorii civili ai Ucrainei sunt uciși arată cel mai bine care este scopul invaziei rusești”, a spus liderul de la Varșovia. „Scopul acestei invazii este pur și simplu de a stinge națiunea ucraineană”.
În interviu pentru CNN, Duda a pus la îndoială utilitatea eforturilor diplomatice cu Rusia în acest moment al conflictului. El a spus că nu a fost surprins de criticile pe care premierul polonez Mateusz Morawiecki le-a adresat săptămâna aceasta președintelui francez Emmanuel Macron, când Morawiecki a spus: „Nimeni nu a negociat cu Hitler”.
„Dialogul cu Rusia nu are sens”, a mai transmis președintele polonez. „Trebuie să-i prezinți condiții foarte dure lui Vladimir Putin. Trebuie să spui: „Dacă nu îndeplinești aceste condiții, nu avem despre ce să vorbim. Noi vom oferi sprijin decisiv Ucrainei, vom mări regimul de sancțiuni, pentru că dacă conduci un dialog care nu duce la nimic, este doar un joc din care Rusia câștigă timp”, a mai spus Andrzej Duda.
„Rusia șantajează nu numai Germania, chiar acum, Rusia șantajează, de fapt, întreaga Europă, prin faptul că spunem că este imposibil să impunem embargo asupra gazului rusesc”, a mai spus Duda.
Comisar european: Ucraina va avea nevoie de un Plan Marshall actualizat pentru a-și reveni după invazia rusă
ACTUALIZARE 10.50 Ucraina va avea nevoie, după războiul cu Rusia, de un plan de reconstrucţie similar cu cel oferit de SUA după Al Doilea Război Mondial, a declarat miercuri comisarul european pentru Buget, Johannes Hahn.
În cadrul Planului Marshall de după Al Doilea Război Mondial, SUA au oferit Europei ca asistenţă economică şi tehnică pentru o perioadă de patru ani o sumă echivalentă astăzi cu circa 200 de miliarde de dolari.
„Cred că ceea ce avem nevoie pentru Ucraina, la capătul zilei, este un model actualizat al Planului Marshall”, a spus Hahn într-un briefing de presă, potrivit Reuters, citat de Agerpres.
Comisarul european pentru Buget a precizat că un astfel de plan ar ajuta Ucraina să se recupereze rapid, şi nu în decenii, de pe urma distrugerilor masive produse de armata rusă, şi ar duce la o convergenţă mai rapidă a Kievului cu Uniunea Europeană.
Medvedev, despre obiectivele Rusiei în războiul din Ucraina: „Vrem oportunitatea de a construi o Eurasie de la Lisabona la Vladivostok”
ACTUALIZARE 10.45 Dmitri Medvedev, fost președinte și fost prim-ministru al Rusiei, actual vicepreședinte în Consiliul de Securitate al Rusiei, spune că unul dintre obiectivele Rusiei în războiul sângeros pe care îl duce împotriva Ucrainei de o lună și jumătate este „oportunitatea de a construi o Eurasie deschisă de la Lisabona la Vladivostok”.
Medvedev a făcut afirmația șocantă într-o postare pe contul lui de Telegram. El mai spune și că Putin „și-a stabilit ferm obiectivul demilitarizării și denazificării Ucrainei”, reluând retorica ridicolă a Kremlinului, conform căreia conducerea statului ucrainean este „nazistă”.
„A schimba conștiința sângeroasă și plină de mituri false a unei părți dintre ucrainenii de astăzi este cel mai important obiectiv.
Scopul este pacea pentru generațiile viitoare de ucraineni și oportunitatea de a construi o Eurasie deschisă, de la Lisabona până la Vladivostok”.
Pentagon: Cu siguranță, Ucraina poate câștiga războiul
ACTUALIZARE 10.10. Ucraina poate câștiga în mod sigur războiul împotriva Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului: "Sigur că (ucrainenii, n.r.) pot câștiga. Și dacă vă uitați la ceea ce au reușit să facă până acum, dl. Putin și-a atins exact zero dintre obiectivele sale strategice în Ucraina.
A preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități. Și nici măcar nu erau cele pe care chiar le dorea. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cernihiv. Nu a luat Harkovul, nu a luat Nikolaev din sud".
Cât de multe tranșee au săpat rușii în Pădurea Roșie
ACTUALIZARE 9.50 Noi imagini publicate de Armata Ucraineană arată că soldații ruși au săpat tranșee în apropierea centralei nucleare de la Cernobîl, în așa-numita Pădure Roșie, porțiunea cel mai puternic contaminată radioactiv a zonei de excludere. Pădurea a primit acest nume pentru că pinii de pe zeci de kilometri pătraţi au devenit roşii după ce au absorbit radiaţia de la accidentul nuclear din 1986.
Imaginile au fost filmate cu drona de armata ucraineană și difuzate pe Telegram de Energoatom, operatorul de stat al centralelor nucleare din Ucraina, scrie CNN.
Trecerea tancurilor și săpăturile au răscolit pământul din zona considerată cea mai nesigură și e posibil ca soldații să fi avut o expunere semnificativă la radiaţii cât au stat acolo.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Kuleba, la Bruxelles: Agenda mea conține doar trei lucruri: arme, arme și arme
ACTUALIZARE 9.10 Miniștrii de Externe din statele NATO se reunesc joi dimineață pentru a discuta noile ajutoare ce vor fi trimise Ucrainei pentru a respinge invazia rusă. La discuții participă și ministrul de Externe ucrainean, Dmitro Kuleba.
La sosire a spus cu ce mandat a fost trimis la Bruxelles. Le va cere alianților să nu mai ezite și să ofere Ucrainei toate armele de care are nevoie.
Dmitro Kuleba: "Agenda mea este foarte simplă, conține doar trei lucruri: arme, arme și arme. Credem că cel mai bun mod de a ajuta Ucraina este să i se asigure toate cele necesare pentru a-l opri pe Putin și pentru a învinge armata rusă în Ucraina, pentru ca războiul să nu se reverse mai departe.
În ultimele săptămâni, armata ucraineană și întreaga națiune ucraineană a demonstrat că știe să lupte, știe cum să câștige, dar fără a fi sprijiniți cu toate armele cerute, aceste victorii vor fi însoțite de sacrificii enorme. Cu cât primim mai multe arme, cu cât sosesc mai repede în Ucraina, cu atât mai multe vieți vor fi salvate, cu atât mai multe sate și orașe vor fi cruțate și nu va mai exista o altă Bucha".
Este a treia întâlnire a miniştrilor de externe din statele NATO în cursul acestui an, precedentele două având caracter extraordinar.
Analiză CNN. Importanța strategică a orașului Sloviansk
ACTUALIZARE 8.40 Invazia Ucrainei de către Rusia a fost mult mai costisitoare și nu a fost succesul la care se așteptau oficialii ruși. Experții cred acum că Moscova își schimbă abordarea militară, arată o analiză CNN.
Noua strategie de război a președintelui rus Vladimir Putin se va concentra acum pe încercarea de a prelua controlul asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei, până la începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani familiarizați cu ultimele evaluări ale serviciilor de informații americane.
Astfel, orașul Sloviansk, aflat la aproape 500 de kilometri de Kiev, ar putea deveni un câmp de luptă crucial în săptămânile următoare.
„Eforturile forțelor ruse care avansează de la Izium pentru a cuceri Sloviansk vor fi probabil următoarea bătălie esențială a războiului din Ucraina”, a spus Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank din Washington DC, în raportul său de săptămâna aceasta despre conflictul din Ucraina.
Armata ucraineană: Rușii vor să preia controlul deplin al Donbasului
ACTUALIZARE 8.30 Trupele ruse se regrupează pentru o ofensivă în regiunea Donbas din estul Ucrainei, care include Donețk și Lugansk, au transmis Forțele Armate ucrainene, citate de BBC.
De asemenea, rușii încearcă să preia controlul deplin asupra orașului Mariupol și continuă să bombardeze Harkovul în nord-estul Ucrainei.
Trupele ruse folosesc linii de cale ferată pentru a transporta rapid echipamentele militare. Armele și alte echipamente au ajuns la gara Kupyansk din nord-estul Ucrainei de la gara Valuyki din Belgorod, Rusia.
Forțele ucrainene au recâștigat controlul asupra Osokorivka lângă Herson, în sudul Ucrainei.
ACTUALIZARE 8.10 Rusia blochează accesul umanitar la Mariupol pentru a ascunde "miile" de victime din acest oraş asediat din sud-estul Ucrainei asupra căruia continuă atacurile şi bombardamentele, a afirmat miercuri preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.
"Cred că unul dintre motivele principale pentru care nu putem face să intre ajutor umanitar în Mariupol este că, până când totul va fi <curăţat> de soldaţii ruşi, le este teamă că lumea va vedea ce se întâmplă acolo", a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Canalul turc de televiziune Habertürk, postat online de preşedinţie, scrie Agerpres.
Este vorba "nu despre zeci, ci despre mii de persoane ucise şi mii de răniţi", a adăugat el.
ACTUALIZARE 8.00. Uniunea Europeană nu va interzice deocamdată importurile de petrol rusesc și se va concentra în schimb pe mult mai ușoara sarcină de a renunța la livrările de cărbune, în ciuda posibilelor crime de război comise de trupele ruse în Ucraina, scrie Politico. Un embargo asupra gazului și petrolului rusesc ar avea un impact mult mai mare asupra capacității Moscovei de a continua războiul din Ucraina, dar unele state europene spun că nu pot renunța încă la importurile din Rusia.
Refuzarea petrolului rusesc este dificilă în mod deosebit pentru Germania. Un oficial de la Berlin a spus că interzicerea gazului este imposibilă pentru Germania și ar putea să dureze luni de zile până când cea mai mare economie a Europei va putea să renunțe la petrolul din Rusia.
Alte țări, precum Polonia, ar dori implementarea unor sancțiuni mai dure. „Reiterăm faptul că gazele și petrolul trebuie incluse”, a spus un oficial polonez. „De aceea Polonia a anunțat pașii [pe care îi va lua] pentru a opri importurile până la finalul anului.”
Italia e pregătită pentru un posibil embargo privind gazele rusești
ACTUALIZARE 7.50. Italia va urma deciziile Uniunii Europene cu privire la noi sancţiuni împotriva Rusiei, în special un posibil embargo asupra gazelor naturale, care însă "nu este pe masă deocamdată", a afirmat premierul Mario Draghi.
"Nu este o ipoteză discutată în acest moment, dar situaţia este în continuă schimbare", a declarat el presei după o şedinţă de guvern. "Dacă ni se propune un embargo asupra gazelor, vom urma UE pe această cale, ne dorim cel mai eficient instrument pentru a ajunge la pace", a explicat el.
De asemenea, Mario Draghi a dorit să fie liniştitor: "Dacă livrările de gaze (ruseşti) s-ar opri astăzi, am fi acoperiţi până la sfârşitul lunii octombrie cu rezervele noastre, nu ar exista consecinţe".
Zelenski cere o blocadă financiară totală împotriva Rusiei
ACTUALIZARE 7.20. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski le cere occidentalilor o blocadă financiară totală împotriva Rusiei și oprirea importurilor de petrol rusesc. El a mulțumit pentru noul pachet de sancțiuni, care sunt dure, dar nu suficiente. Dacă Vestul nu va reuși nici de această dată să prevină viitoare masacre, va fi o greșeală istorică, a spus președintele ucrainean într-un nou mesaj difuzat la miezul nopții. El a mai spus că Rusia ar putea înțelege că are practic undă verde să meargă înainte cu invazia.
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "Noile investiții în Rusia sunt blocate, sunt aplicate restricții împotriva mai multor bănci mari din Rusia, sunt adăugate sancțiuni personale, precum și alte restricții. Acest pachet arată spectaculos. Dar nu este suficient.
Unii politicieni încă nu pot decide cum să limiteze fluxul de dolari și euro către Rusia din comerțul cu petrol, pentru a nu-și pune în pericol propriile economii.
Embargoul asupra livrărilor de petrol rusești va fi aplicat oricum. Va fi găsită o formulă. Singura întrebare este câți ucraineni va avea timp să ucidă armata rusă, astfel încât voi, unii politicieni - și vă cunoaștem - să puteți împrumuta de undeva puțină hotărâre.
Dacă nu există un pachet cu adevărat dureros de sancțiuni împotriva Rusiei, dacă nu vom fi aprovizionați cu armele de care avem cu adevărat nevoie și pe care le-am solicitat de multe ori, Rusia va considera asta drept o permisiune. Permisiunea de a merge mai departe. Permisiunea de a ataca. Permisiunea de a începe un nou val sângeros în Donbas.
Încă este posibil să preveniți asta. Vestul poate să o facă.
Așa cum s-ar fi putut aplica și anul trecut sancțiuni preventive pentru a împiedica această invazie. Dacă greșeala va fi repetată, dacă nu va exista nicio acțiune preventivă, va fi o greșeală istorică pentru întreaga lume occidentală."
- Etichete:
- rusia
- ucraina
- razboi ucraina
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News