Soldații ruși au folosit civili ucraineni pe post de scuturi umane, când au văzut că pierd lupta în fața trupelor ucrainene, arată dovezile obținute de BBC. În satul Obuhovici, oamenii spun că au fost scoși din casele lor sub amenințarea armelor și ținuți ostatici într-o școală de rușii care încercau să oprească înaintarea forțelor ucrainene. Localnicii au povestit și despre trupele rusești care au torturat și împușcat civili.
În noaptea de 14 martie, soldații ruși din Obuhovici au fost atacați și au suferit pierderi importante. Ucrainenii recâștigau teritoriu.
Când s-a lăsat întunericul, localnicii, au auzit explozii și zgomotul vehiculelor blindate care înaintau. Satul se afla sub ocupația rusă încă de la începutul invaziei. Zona se afla pe axa principală a înaintării ruse. Obuhovici se află la 100 de kilometri de Kiev, aproape de Belarus și chiar la sud de zona de excludere de la Cernobîl.
BBC a vorbit cu mai mulți localnici despre ceea ce s-a întâmplat în acea noapte. Toți au spus aceleași lucruri despre cele 24 de ore care au traumatizat satul. Oamenii au povestit că rușii au mers din ușă în ușă, i-au adunat sub amenințarea armelor și i-au dus la școala din sat, unde i-au folosit pe post de scuturi umane.
Dacă oamenii nu deschideau ușile, rușii le dărâmau. Aproximativ 150 de civili, inclusiv bătrâni și copii mici, au fost duși din pivnițele în care se adăposteau la școala din sat.
„Rușii sunt fasciști, vandali. A fost haos, copii și oameni care plângeau... Nu vreau să vorbesc despre ruși. Nu sunt ființe umane”, a spus Ivan, în vârstă de 60 de ani.
„Când au început exploziile, ne-am gândit că dacă pică tavanul, școala va deveni o groapă comună”, a povestit o localnică, Ludmila Sutkova.
Alți oameni au spus că unii dintre soldații ruși erau beți și i-au amenințat că îi vor duce în Belarus.
Maria Bilohovost, o străbunică în vârstă de 89 de ani, a spus că a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial și că invadatorii ruși sunt ca germanii. „Cu excepția faptului că vorbeau rusă, așa că știam ce spun”, a adăugat ea.
Ea a spus că rușii au lăsat-o în casă, dar i-au luat pe ceilalți din familie, inclusiv pe strănepoata sa în vârstă de 2 ani, Marharita. Fetița încă mai are simptome de anxietate.
Mama fetiței, Olena, spune că i-a fost teamă că vor fi împușcați cu toții în școală.
„M-am speriat pentru fiica mea. Nu am cuvinte. Sunt încă speriată. Mitralierele - o fetiță de doi ani nu ar trebui să vadă asta”, a spus ea.
Olena spune că, în timp ce rușii ocupau satul, fetele și femeile s-au ascuns în casă.
„Am fost îngroziți. O doamnă care a mers să adune lemne pentru foc a fost împușcată în picior. Au făcut-o doar pentru distracție”, a spus ea.
În Obuhovici nu a existat un măcel în masă, așa cum s-a întâmplat la Bucha, dar mai mulți oameni, inclusiv un preot, au fost uciși.
În satul Termahivka din apropiere, Bogdan, în vârstă de 25 de ani, spune că a fost ținut prizonier timp de 15 zile afară, la temperaturi sub zero, deseori legat și cu căluș la gură, de trupele rusești. A fost împușcat în picior.
„M-a pus pe o bancă lângă casă, și-a îndreptat mitraliera spre mine și mi-a împușcat în genunchi... motivul este că am un frate mai mic. A servit în armată. I-au găsit șapca militară și fotografiile militare”, a povestit el.
Editor : M.B.