Foto Jurnalistul Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost atacat într-un tren în Rusia
Data publicării:
Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiul Nobel pentru Pace în 2021 şi redactor-şef al cotidianului independent „Novaia Gazeta”, a anunţat că a fost atacat joi de o persoană necunoscută care l-a stropit cu un produs roşu în ce era în trenul de la Moscova spre Samara, relatează AFP, preluată de Agerpres.
„Un individ necunoscut l-a atacat pe redactorul-şef al Novaia Gazeta, laureat al premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, în vagonul unui tren”, a anunţat Novaia Gazeta pe canalul său Telegram.
„Au turnat vopsea pe bază de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul de la Moscova la Samara. Plecarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl”, a declarat Dmitri Muratov. „Au strigat: Muratov, e pentru băieţii noştri”, a relatat jurnalistul, citat de Novaia Gazeta.
Mesajul este însoţit de două fotografii realizate, cel mai probabil, chiar de Dmitri Muratov: una îl arată reflectat în oglinda a ceea ce par a fi toaleta trenului, cu capul, pieptul şi braţele stropite cu o substanţă roşie. Cea de-a doua fotografie arată o cuşetă de dormit a trenului stropită cu o cantitate mare de lichid roşu sângeriu.
„Muratov a primit primele îngrijiri medicale şi a luat trenul pentru a merge să-şi vadă mama (...). Îl căutăm pe criminalul care a făcut-o”, a declarat pe Twitter fostul adjunct al lui Muratov, Kiril Martinov.
În vârstă de 60 de ani, jurnalistul rus Dmitri Muratov, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace anul trecut, anunţase luna trecută că îşi va dona medalia pentru a fi scoasă la licitaţie cu scopul de a strânge fonduri pentru refugiaţii ucraineni. El s-a exprimat împotriva războiului, ceruse o încetare necondiționată a focului în Ucraina și a estimat că riscul de război nuclear este real.
Publicația Novaia Gazetaşi-a suspendat activitatea, în urma presiunilor Kremlinului. „Novaia Gazeta” a anunţat la sfârşitul lunii martie că îşi suspendă atât site-ul, cât şi ediția tipărită din Rusia până la finalul intervenţiei din Ucraina, într-un moment în care puterea rusă îşi intensifică presiunea împotriva vocilor critice la adresa sa.
Joi, jurnaliştii publicaţiei, exilaţi în străinătate, au anunţat lansarea unei noi publicaţii „Novaia Gazeta. Europa” în mai multe limbi, condusă de Martinov, precizând totodată că nu este vorba de o filială a cotidianului original, ci de o iniţiativă independentă.
Fondată în 1993, „Novaia Gazeta” se bucură de reputaţia de înalt profesionalism pentru investigaţiile sale privind corupţia şi încălcările drepturilor omului în Cecenia. Acest angajament a costat viaţa a şase angajaţi ai săi, între care jurnalista Anna Politkovskaia, asasinată în 2006 chiar de ziua lui Vladimir Putin.