Cine l-a felicitat deja pe Putin în urma realegerii sale într-un nou mandat de preşedinte
Data publicării:
Lideri ai lumii îl felicită pe Vladimir Putin cu privire la realegerea sa într-un nou mandat de preşedinte, de şase ani, însă liderii Occidentului nu au reacţionat imediat la victoria sa, relatează BBC News, citat de News.ro.
Preşedintele chinez Xi Jinping afirmă că parteneriatul cu Rusia se află ”la cel mai bun nivel în istorie”.
Putin a obţinut peste 76% din voturile exprimate în alegerile prezidenţiale, potrivit rezultatelor scrutinului. El a anunţat că analizează schimbări în Guvern, inclusiv cu privire la postul de premier. Fostul preşedinte Dmitri Medvedev deţine postul, după ce a făcut schimb de locuri cu Putin în 2012, care a condus ţara ca preşedinte sau premier din 1999 încoace.
Principalul lider al opoziţiei, Aleksei Navalnîi, nu a candidat în scrutinul de duminică, în urma unei condamnări penale pe care o denunţă drept ”fabricată” piesă cu piesă.
Într-un mesaj de felicitare adresat lui Putin, Xi subliniază că, ”în prezent, parteneriatul de cooperare strategică globală între China şi Rusia se află la cel mai bun nivel din istorie, oferind un exemplu de construire a unui nou tip de relaţii internaţionale”.
Liderii Kazahstanului, Venezuelei, Boliviei şi Cubei i-au trimis, între alţii, mesaje de felicitare lui Putin. Însă niciun lider din Occident nu a comentat imediat.
Tensiunile între Rusia şi Occident au crescut în ultimele zile, după otrăvirea unui fost spion rus, Serghei Skripal, şi a fiicei sale, Iulia, în Marea Britanie. Theresa May a declarat Moscova ”vinovată” de această otrăvire cu novociuc, un agent neurotoxic.
Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat, la sosirea la o reuniune cu omologii săi din UE, la Bruxelles, după ce a fost întrebat ce părere are despre corectitudinea alegerilor prezidenţiale din Rusia, că şara lui Putin rămâne un partener dificil.
”Noi vrem să rămânem în dialog”, a spus şeful dilomaţiei germane, apreciind că este necesar ”să se găsească soluţii la crize internaţionale”. ”Nu putem spune, desigur, că (alegerile prezidenţiale ruse) au fost, pe toată linia o competiţie politică echitabilă”, a declarat Maas, citat de AFP. ”Dar avem totodată nevoie de Rusia pentru a găsi soluţii la marile probleme internaţionale şi de aceea vrem să continuăm dialogul”, a declarat noul şef al diplomaţiei germane.
Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Federica Mogherini s-a concentrat asupra otrăvirii lui Skropal, pe care a condamnat-o drept ”absolut inacceptabilă”.
Marea Britanie a expulzat 23 de diplomaţi ruşi de la Londra, iar Moscova a răspuns cu aceeaşi monedă.
Statele Unite, care au susţinut condamnările britanice ale Rusiei, au impus recent sancţiuni unui grup de ruşi pe care-i acuză de amestec în alegerile americane din 2016.
Putin a obţinut un scor - anticipat - mai mare ca în 2012 (64%), iar prezenţa la urne - de peste 67% - pare să fie de asemenea mai mare decât în ultimele alegeri prezidenţiale.