„Nu faceți concesii răului”. Personalități publice din Ucraina fac apel la liderii mondiali: Nu este un capriciu, ci un plan strategic

Data actualizării: Data publicării:
Kiev
O mamă și fiica trec pe lângă un memorial al persoanelor ucise luptând pentru apărarea națiunii Ucrainei pe strada Triokhsviatitelska din Kiev.. Foto: Profimedia

O scrisoare deschisă a personalităților publice ucrainene către liderii mondiali și comunitatea internațională a fost dată publicității. Documentul este semnat de peste 160 de persoane, inclusiv activiști pentru drepturile omului, parlamentari, diplomați, academicieni, artiști celebri, lideri ai celor mai mari asociații de afaceri și ai diferitelor comunități religioase (creștine, musulmane și evreiești).

Apelul, intitulat „Nu faceți concesii răului”, subliniază viziunea ucraineană asupra obiectivelor subversive de mare anvergură ale Rusiei și descrie scenariile pozitive și negative ale sfârșitului războiului, care depind de poziția liderilor mondiali și a comunității internaționale, scrie Ukrainska Pravda.

„Nu faceți concesii răului” - scrisoarea


Noul an 2025 aduce multe incertitudini, dar și multă speranță pentru Ucraina și Europa, în timp ce încercăm să găsim o soluție simplă la o problemă complexă: cum să punem capăt marelui război. În calitate de personalități publice și intelectuali ucraineni, ne adresăm liderilor mondiali și comunității internaționale pentru a împărtăși perspectivele noastre cu privire la provocările și așteptările viitoare.

Mai presus de toate, am dori să subliniem faptul că dobândirea de teritorii suplimentare nu este obiectivul principal al Rusiei în acest război. Ea dispune deja de vaste teritorii nedezvoltate, iar atunci când preia un nou teritoriu, acesta este neglijat sistematic. În mod similar, obiectivul nu este doar de a readuce Ucraina sub controlul său. Acesta este doar unul dintre obiectivele intermediare. Scopul final al Rusiei este de a rupe actuala ordine mondială.

Ea încearcă să își redobândească statutul de superputere care acționează arbitrar și, cu dreptul celui mai puternic, atacă vecinii, intervine în afacerile altor țări, comite acte teroriste, sprijină regimurile autoritare și grupurile armate ilegale din întreaga lume.

Nimic din toate acestea nu este un incident izolat, un capriciu al lui Putin sau o „abatere de la normalitate” temporară. Este o parte a unui plan strategic. Acesta este motivul pentru care, în urmă cu trei ani, Putin a lansat un ultimatum Statelor Unite și aliaților săi din Europa, cerând o revenire la pozițiile strategice din 1997.

Ucraina, din cauza istoriei și a geografiei sale, a devenit următoarea țintă pe calea realizării acestor intenții revanșarde.

Pentru Ucraina însăși, acest război este existențial: este un război pentru supraviețuirea națiunii, societății și statului ucrainean. Viziunile politice democratice ucrainene și cele autoritar-imperiale rusești se exclud reciproc în esență. Aceasta înseamnă că orice „înghețare” a conflictului la această sau acea linie de demarcație nu va duce nici la o reducere a tensiunilor, nici la instaurarea unei păci durabile.

Pentru Rusia, o astfel de înghețare ar semnala în primul rând slăbiciunea Occidentului și ar încuraja alte agresiuni și războaie care ar vărsa sângele europenilor și americanilor. Pacea durabilă va veni doar atunci când, sub presiunea combinată a Ucrainei și a aliaților săi, Rusia se va confrunta cu o criză sistemică și cu înfrângerea regimului Putin. Așa cum a dovedit istoria, tiraniile sunt fragile.

Adăpost Kiev
Oamenii așteaptă o alertă aeriană într-o stație de metrou care servește și ca adăpost antiatomic în timpul unui atac cu rachete rusești, în Kiev. Foto profimedia

Acest război nu se limitează la Ucraina și nici „problema ucraineană” nu poate fi rezolvată exclusiv în cadrul relațiilor ruso-ucrainene. Dacă liderii mondiali cer Ucrainei concesii ale teritoriilor și suveranității fără a oferi garanții de securitate eficiente, ei vor provoca, în esență, înfrângerea Ucrainei, ceea ce va semnala Chinei și altor revizioniști că pot pune mâna pe ceea ce doresc.

Trupele nord-coreene vor apărea în diferite puncte fierbinți. Pirateria, blocarea rutelor comerciale, atacurile asupra sistemelor informatice și comunicațiilor globale vor sabota comerțul mondial.
Eforturile de lungă durată de a limita răspândirea armelor nucleare vor fi reduse la zero. Influența Rusiei asupra mass-media, atacurile cibernetice, operațiunile secrete și interferența electorală în țările democratice vor submina ordinea mondială. Iar posibila cădere a Ucrainei ar crea un val mare de refugiați și i-ar deschide calea lui Putin pentru a avansa mai departe spre vest.

Pe de altă parte, o încetare efectivă a agresiunii ruse împotriva Ucrainei ar putea fi o soluție la multe probleme ale lumii democratice. Înfrângerea Rusiei în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei ar restabili ordinea bazată pe reguli și interdependența actorilor responsabili. Securitatea comerțului mondial, a energiei nucleare mondiale și a securității alimentare va fi consolidată. Regimurile și organizațiile teroriste din întreaga lume vor pierde sprijinul Rusiei și vor slăbi.

Astăzi, Ucraina câștigă timp pentru ca lumea democratică să se unească și să se consolideze. Dar acest timp nu este nelimitat. Forțele care apără pacea, libertatea și demnitatea umană trebuie să treacă la ofensivă. Ucraina și întreaga lume democratică nu pot decât să câștige împreună sau să cedeze și să piardă împreună. Iluzia păcii cu prețul rușinii a adus în mod repetat un nou război.

Punctul forte al unei democrații este capacitatea de a învăța din greșelile trecutului. Ucraina, de asemenea, a luptat - și continuă să lupte - pentru a ajunge la democrație prin încercări și erori.

Plătește un preț exorbitant pe această cale. Fiecare dintre noi are rude și prieteni care și-au pierdut proprietățile, sănătatea sau chiar viața.

Dar înțelegem că prețul războiului va fi și mai mare dacă aliații noștri sunt seduși de iluzia de a opri războiul fără a aborda cauzele acestuia. Și acest lucru nu este valabil doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume. Acesta este motivul pentru care îi îndemnăm pe partenerii noștri să caute o modalitate nu de a calma agresorul, ci de a câștiga împreună.

Răul nu poate fi potolit. Trebuie învins și pedepsit de dragul unui viitor sigur al Ucrainei, al Europei și al întregii lumi.

Editor : S.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Trump spune că va redenumi Golful Mexic în „Golful Americii” și nu exclude utilizarea forței militare pentru...
Digi FM
Nicolas Cage și tânăra lui soție, eleganți la gala Globurilor de Aur. Actorul împlinește astăzi 61 de ani
Pro FM
Adevărul despre „despărțirea de un an” a lui Jay-Z și Beyonce. S-a zvonit că rapperul s-a întâlnit pentru...
Film Now
Jeremy Strong, viral pe rețelele sociale cu ținuta de la Globurile de Aur. Anne Hathaway: Scumpule, nu sunt...
Adevarul
Un fost membru POT acuză partidul că îi fură banii de pe card. „M-au scos de pe grup, dar banii mi se iau în...
Newsweek
Pensiile pe ianuarie se distribuie de mâine. În ce zi primesc pensionarii banii? Val de vești rele
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez sunt oficial divorţaţi. La ce înțelegere au ajuns cu privire la averea lor
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Cel mai puternic protector al Pamelei Anderson. Fiul ei, despre misiunea de a o ajuta să-și reinventeze...
UTV
Sebastian Stan a castigat primul Glob de Aur din cariera pentru rolul sau din „A Different Man”. Mesaj...