Oklahoma ordonă predarea Bibliei în fiecare școală publică din stat: „Trebuie să îl readucem pe Dumnezeu în şcoli”

Data actualizării: Data publicării:
mâini încrucișate pa biblie
Oklahoma a încercat recent să finanţeze o şcoală religioasă privată din fonduri publice, ceea ce ar fi fost o premieră în Statele Unite. Foto: Shutterstock

Cel mai înalt responsabil al educaţiei din Oklahoma, SUA, a ordonat joi şcolilor publice din acest stat situat în sudul Statelor Unite, să predea Biblia. Decizia este controversată și are potenţialul de a alimenta războaiele culturale care ar putea dezbina America.

„Fiecare profesor, fiecare clasă din stat, vor trebui să aibă o Biblie în clasă şi să predea din Biblie”, a declarat Ryan Walters în cadrul unei conferinţe de presă, anunţând publicarea unui memorandum pe care toate districtele şcolare vor trebui să îl respecte,  informează AFP, potrivit Agerpres. 

„Biblia este un document istoric necesar pentru a-i învăţa pe copiii noştri istoria acestei ţări, pentru a le oferi o înţelegere completă a civilizaţiei occidentale şi pentru a-i ajuta să înţeleagă fundamentele sistemului nostru juridic”, a declarat oficialul republican.

Decizia sa vine la doar o săptămână după ce guvernatorul statului Louisiana, de asemenea republican, a promulgat o lege prin care „Cele zece porunci” trebuie să fie afişate în toate sălile de clasă.

Legea a fost imediat contestată în instanţă de o asociaţie care a susţinut că este neconstituţională şi că încalcă separarea dintre biserică şi stat. Măsura anunţată în Oklahoma este, de asemenea, susceptibilă de a ajunge în instanţă.

Primul amendament din Constituţia Statelor Unite interzice instituirea unei religii naţionale sau a unor preferinţe faţă de o religie în detrimentul alteia.

„Iubesc Oklahoma!”

Cu toate acestea, în ultimii ani, dreapta trumpistă şi-a intensificat retorica bazată pe identitate, cu scopul de a readuce valorile creştine în centrul dezbaterii publice.

Săptămâna trecută, Ryan Walters a lăudat legea din Louisiana, spunând că doreşte să o imite.

„Trebuie să îl readucem pe Dumnezeu în şcoli şi să nu îi permitem stângii radicale să transforme şcolile noastre în centre ateiste care vorbesc despre ţara noastră fără a lua în considerare influenţa credinţei”, a declarat el pentru FoxNews.

Discursul lui a fost imediat salutat de Donald Trump, care se bazează pe sprijinul creştinilor evanghelici în încercarea sa de a recâştiga funcţia supremă de la Casa Albă de la actualul preşedinte Joe Biden în urma alegerilor din luna noiembrie.

„Superintendentul statului Oklahoma, Ryan Walters, a făcut o treabă excelentă la FoxNews aseară. Este puternic, hotărât şi îşi cunoaşte meseria. IUBESC OKLAHOMA!", a scris fostul preşedinte republican pe reţeaua sa de socializare Truth Social.

Ca parte a „centurii Bibliei” din sudul Statelor Unite, Oklahoma a încercat recent să finanţeze o şcoală religioasă privată din fonduri publice, ceea ce ar fi fost o premieră în Statele Unite.

Proiectul a fost respins săptămâna aceasta de instanţele locale, dar cazul ar putea ajunge până la Curtea Supremă. 

Editor : Cristina Sava

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Țara din Occident unde românii își iau casă cu teren la doar 7.000 de euro: 'La noi nu găsești așa ceva'
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...