VIDEO Imagini dramatice: Destinații de vacanță din Turcia și Grecia, devastate de incendii. Mai mulți turiști români au fost evacuați

Data actualizării: Data publicării:
Incendiu de amploare la Kușadasî.
Incendiu de amploare la Kușadasî. Foto: Profimedia

Un incendiu uriaș s-a produs într-o stațiune celebră din Turcia, acolo unde își petrec vacanța foarte mulți români. Flăcările care s-au extins rapid în mai multe zone din Kușadasî, amenință deja case și hoteluri. Probleme mari din cauza incendiilor de vegetație sunt și în Grecia. Mai mulți turiști români au fost evacuați.

Incendiu de amploare în apropiere de Atena. Foto: Profimedia
Incendiu de amploare în apropiere de Atena. Foto: Profimedia

ACTUALIZARE 17:00 Mai mulți turiști români aflați în Turcia au fost evacuați din calea incendiilor de vegetație din zona Kușadasî. Alte grupuri sunt în sud, în zona Antalya. Informațiile vin în contextul în care Ministerul de Externe a emis atenționare de călătorie și pentru Turcia și pentru Grecia vecină, din cauza riscului de incendii. 

MAE a anunțat că mai multe grupuri de turiști români au fost evacuați de autoritățile turce din hotelurile și pensiunile în care se aflau.

Li s-au oferit paturi, hrană și apă potabilă și în zona Kușadasî pompierii și jandarmii turci au reușit să aducă flăcările sub control, astfel că turiștii evacuați au revenit la hotelurile în care se aflau și își continuă concediile.

MAE a anunțat că azi a reținut un reprezentant al Consulatului General al României de la Izmir în zonă, tocmai pentru a înlesni comunicarea dintre autoritățile turce și grupurile de turiști care ar putea avea probleme.

De asemenea, sunt probleme și în Antalya. Momentan, incendiile sunt destul de departe de zonele hoteliere, dar autoritățile sunt în alertă și sunt pregătite să evacueze turiștii dacă vântul puternic va face ca flăcările să se apropie de hoteluri.

MAE a emis o atenționare de călătorie atât pentru Turcia, cât și pentru Grecia.

În Grecia, este un val timpuriu de caniculă, cu maxime de 44 de grade Celsius. În prezent, în desfășurare este un incendiu la sud de Atena și se fac eforturi deosebite pentru a ține flăcările sub control, ca să nu înainteze spre zonele locuite.

ȘTIRE INIȚIALĂ: Speriați de flăcări, mulți turiști aflați în vacanță în Kușadasî au plecat imediat din zonă. Alții au rămas însă și speră ca pericolul să fie lichidat și să-și continue vacanța.

Incendiile afectează și Grecia. O pădure aflată în apropiere de Atena a ars. Rafalele puternice de vânt au trimis fumul spre centrul capitalei elene, unde s-a simtit un miros de lemn ars. În toată țara, 40 de incendii de pădure au izbucnit de ieri dimineață, au anunţat pompierii.

„Este un fum foarte mare care a acoperit Atena, Atena și restul Marii Egee, jumătate de Grecia. Riscul e mare pentru că bate vântul puternic”, a spus la Digi24 Nikos Koudonis, medic în Atena.

„Din păcate, s-a întâmplat o explozie la un generator din apropierea de la zona respectivă. Din păcate echipajele de pompieri nu pot ajunge ușor la zona respectivă, e o zonă muntoasă”, a adăugat el.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri