Scrisoarea în care Einstein îl avertiza pe Roosevelt că Germania nazistă încearcă să facă bombe nucleare va fi scoasă la licitație

Data actualizării: Data publicării:
Albert Einstein
Einstein a avertizat guvernul american că Germania investea mult în cercetarea nucleară și că va putea face „bombe extrem de puternice”, precum cele care aveau să fie folosite de SUA la finalul celui de-al Doilea Război Mondial. Foto: Profimedia Images

O scrisoare de două pagini scrisă de Albert Einstein, în care celebrul fizician îl avertiza pe președintele american de la acea vreme, Franklin D. Roosevelt, că Germania nazistă încearcă să dezvolte bombe nucleare, va fi scoasă la licitație, având o valoare estimată la 4 milioane de dolari, potrivit The Guardian.

Obiectul care se va vinde la licitație în septembrie este una din două scrisori scrise de Einstein împreună cu un alt om de știință, Leo Szilard, într-o cabană de pe malul nordic al Long Island din statul New York.

Einstein a avertizat guvernul american că Germania investea mult în cercetarea nucleară și că va putea face „bombe extrem de puternice”, precum cele care aveau să fie folosite de SUA la finalul celui de-al Doilea Război Mondial.

În scrisoarea datată 2 august 1939, Einstein îndemna guvernul american să facă la fel. Roosevelt a format apoi o comisie care a precedat Proiectul Manhattan condus de J Robert Oppenheimer prin care au fost create bombele folosite în atacurile asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki în Japonia.

The EinsteinSzilrd letter was a letter written by Le Szilrd and signed by Albert Einstein that was sent to the United States President Franklin D. Roosevelt on August 2, 1939. Written by Szilrd in consultation with fellow Hungarian physicists Edward Telle
Imagine scanată a scrisorii semnate de Albert Einstein și scrisă împreună cu fizicianul maghiar Leo Szilard pentru președintele american Franklin D. Roosevelt. Foto: Profimedia Images

Scrisoarea pe care creatorul teoriei relativității generale despre spațiu și timp a trimis-o președintelui american se află în biblioteca și muzeul Roosevelt din Hyde Park, New York. A doua versiune – semnată și puțin mai scurtă – va fi vândută de cei care administrează averea regretatului cofondator al Microsoft, Paul Allen.

Allen a strâns o colecție de opere de artă ce s-a vândut la licitație pentru 1,6 miliarde de dolari. El a cumpărat scrisoarea de la Malcolm Stevenson Forbes Jr., editor și fost candidat la alegerile prezidențiale, în 2002 pentru suma de 2,1 milioane de dolari – primul document istoric din secolul al XX-lea care a depășit pragul de 1 milion de dolari, potrivit Wall Street Journal.

Casa de licitație Christie a mai vândut și alte obiecte care i-au aparținut lui Einstein: așa-zisa „Scrisoare despre Dumnezeu”, în care a scris că „cuvântul Dumnezeu pentru mine nu este decât expresia și produsul slăbiciunii umane”, s-a vândut pentru aproape 3 milioane de dolari în 2018.

Cel mai probabil, scrisoarea nu va bate recordul de 13 milioane de dolari stabilit în 2021 pentru un manuscris de 54 de pagini scris de Einstein și inginerul elvețian Michele Besso despre teoria relativității.

albert-einstein-leo-szilard
Cu toate că poartă semnătura lui Albert Einstein, Leo Szilard este cel care a scris, în mare parte, scrisoarea. Captură foto: X

Scrisoarea lui Einstein a fost scrisă pe data de 2 august 1939, la mai puțin de o lună înainte ca Germania să invadeze Polonia, și începe prin a-l informa pe Roosevelt că ultimele progrese în domeniul științific arată că se poate ca „uraniul să fie transformat într-o nouă și importantă sursă de energie”.

„Este posibil să creezi o reacție nucleară în lanț într-o masă mare de uraniu... și acest fenomen nou ar putea duce și la construirea de bombe”, a mai scris Einstein.

Reacția nucleară este un subiect care ăl interesează și pe fostul partener al lui Allen de la Microsoft, Bill Gates, care a anunțat recent că este pregătit să investească miliarde de dolari într-un proiect de dezvoltare a unei centrale nucleare de ultimă generație în Wyoming.

Primul reactor, care ar putea fi finalizat în 2030, va folosi sodiu lichid ca lichid de răcire, în loc de apă. „Am investit peste 1 miliard și voi investi și mai multe miliarde”, a spus Gates.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din Alba care se gospodărește singur datorită localnicilor, e unic în România. Aceștia își construiesc...
Digi FM
Soțul Ilenei Stana Ionescu, prima declarație după moartea actriței: “Nu și-a luat adio de la mine. Săraca...
Pro FM
Babs rupe tăcerea despre adevăratul motiv pentru care ea și Dorian Popa s-au despărțit: „Asta ne-a afectat...
Film Now
Will Smith, prima piesă rap după 7 ani: Când m-am simţit cel mai rău în viaţa mea, muzica a fost întotdeauna...
Adevarul
Legătura uluitoare între dispariția dinozaurilor și struguri. Ce spun oamenii de știință
Newsweek
Recunoașteți personajul? Eroul României la Euro 2024. A fost orfan de ambii părinți
Digi FM
Explozie de cereri pentru terenuri la 10 eurocenţi/mp. Campania inedită a transformat o comună din...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Millie Bobby Brown, vacanță cu părinții soțului în Sardinia. Imagini cu actrița din „Stranger Things” și fiul...
UTV
Babs dezvaluie motivul despartirii de Dorian Popa: "Asta ne-a afectat relatia"