„Valuri de cinci metri și rafale de vânt de peste 200 km/h”. Uraganul Beryl se îndreaptă spre Caraibe: „Va fi extrem de periculos”

Data publicării:
uraganul beryl
O regiune extinsă din sud-estul Caraibelor se află în alertă maximă, sub ameninţarea uraganului Beryl. FOTO: Profimedia Images

O regiune extinsă din sud-estul Caraibelor se află în alertă maximă, sub ameninţarea uraganului Beryl, o furtună de categoria patru, fiind primul din acest sezon, a anunțat duminică Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC), potrivit dw.com.

„Avioanele de recunoaștere au descoperit că Beryl este acum un uragan extrem de periculos de categoria patru”, se arată în comunicat, avertizând că rafalele de vânt care pun viața în pericol și furtuni sunt așteptate luni dimineață în Insulele Windward, un grup de insule care include Martinica, Sfânta Lucia și Grenada.

Potrivit NHC, uraganul este situat la aproximativ 565 de kilometri est-sud-est de Barbados, cu rafale de vânt de 215 kilometri pe oră. 

O furtună de categoria trei sau mai mare pe scara Saffir-Simpson este considerată un uragan major.

Barbados, o ţară insulară din Caraibe, a fost plasată în alertă de uragan, în timp ce St. Lucia, Saint Vincent şi Grenadine şi Grenada au fost plasate sub atenţionare de uragan, a precizat NHC în cel mai recent buletin informatic. Avertizări sau atenţionări de furtună tropicală sunt în vigoare pentru Martinica, Tobago şi Dominica.

Uraganele, mai frecvente și mai devastatoare

Pe fondul încălzirii globale, fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi uraganele, sunt mai frecvente şi mai devastatoare.

La Bridgetown, capitala Barbados, maşinile formau cozi la benzinării, în timp ce supermarketurile şi magazinele alimentare erau pline de clienţi în căutare de alimente, apă şi alte produse, potrivit AFP. Unii locuitori au început să monteze protecţii suplimentare la case.

„Condiţiile atmosferice şi oceanice sunt favorabile unei noi intensificări în următoarele două zile - Beryl ar urma să atingă nivelul de uragan major, înainte de a tranzita Antilele Mici”, a indicat duminică site-ul Météo France la ora locală 17:30 (21:30 GMT).

Centrul acestei furtuni ar urma să treacă în cursul zilei de luni între Grenada şi St. Lucia, potrivit serviciului meteorologic francez.

Potrivit NHC, vântul va atinge 100 km/h, fiind posibile „rafale mai puternice”.

„Condiţii de uragan sunt aşteptate în zona de avertizare de uragan începând de duminică seară”, a precizat NHC, avertizând cu privire la ploi abundente, inundaţii, vânturi şi valuri de furtună cu potenţial letal, care ar putea ridica nivelul apei cu până la 2,1 metri peste valorile normale.

Un uragan major este echivalent cu un uragan de categoria a treia sau mai mare, cu rafale de vânt de până la 178 km/h. Potrivit experţilor, un astfel de fenomen apărut atât de devreme în sezonul uraganelor, de la începutul lunii iunie până la sfârşitul lunii noiembrie, în Statele Unite, ar fi foarte rar.

Începând de vineri, prefectul din Martinica a mobilizat centrul operaţional departamental al insulei, teritoriul francez cel mai ameninţat de traiectoria probabilă a furtunii, a anunţat biroul său.

„Este deja foarte probabil ca marea să fie foarte agitată începând de duminică seara şi cu siguranţă în cursul zilei de luni”, au anticipat, la rândul lor, serviciile statului francez din Martinica.

Sezonul uraganelor din 2024, „unul dintre cele mai intense”

Valuri de până la cinci metri sunt aşteptate în canalul St. Lucia, la sud de insula franceză.

Sezonul uraganelor din 2024 ar putea fi, potrivit Meteo France, „unul dintre cele mai intense”.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite a prognozat, de asemenea, la sfârşitul lunii mai, un sezon extraordinar, estimând formarea a patru până la şapte uragane de categoria a 3-a sau superioară.

Aceste previziuni sunt legate în special de evoluţia viitoare a fenomenului meteorologic La Nina, precum şi de temperaturile foarte ridicate din Oceanul Atlantic, a precizat NOAA.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri