Bangladesh a raportat un număr record de cazuri de febră dengue pe fondul unui focar al acestei boli, care a ucis circa 500 de persoane de la începutul acestui an, informează DPA. Experţii dau vina pe efectele schimbărilor climatice, pe urbanizarea masivă şi pe lipsa de măsuri pentru prevenirea şi controlul bolii în această ţară din Asia de Sud.
Direcţia Generală a Serviciilor de Sănătate (DGHS), din cadrul guvernului de la Dacca, a raportat decesul a circa 493 de persoane din cauza febrei dengue din luna ianuarie, faţă de recordul anterior de 281 de decese raportat în 2022.
Aceasta a înregistrat 104.359 de cazuri de dengue în acest an, faţă de recordul anterior de 101.454 în 2019.
"Situaţia se poate înrăutăţi şi mai mult dacă guvernul nu reuşeşte să ia măsuri eficiente pentru a preveni imediat răspândirea acestei boli provocate de ţânţari", a declarat miercuri entomologul Kaburul Bashar, citat de Agerpres.
Bangladesh nu este singur în lupta sa cu febra dengue; este o problemă globală legată în principal de schimbările climatice şi de urbanizarea rapidă, a precizat acesta.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat mai devreme în august cu privire la focarul de dengue din Bangladesh, afirmând că acesta are "potenţialul de provoca epidemii care au ca rezultat o morbiditate şi o mortalitate ridicate".
Febra dengue se răspândeşte prin muşcătura ţânţarilor infectaţi cu virusul dengue, de obicei în regiunile tropicale din Asia, America de Sud şi Asia.
Boala, transmisă de mai multe specii de ţânţari din genul Aedes, are simptome asemănătoare gripei.
Editor : A.P.