Statele Unite nu au jucat niciun rol în căderea prim-ministrului bengalez Sheikh Hasina, a dat asigurări Casa Albă și a calificat o afirmaţie în acest sens a fostei şefe a guvernului drept „pur şi simplu falsă”, notează AFP preluată de Agerpres.
După 15 ani la putere, Sheikh Hasina, de 76 de ani, a demisionat pe 5 august în urma unei mişcări de protest studenţeşti împotriva guvernului şi a fugit cu elicopterul în India, veche ţară aliată.
Şeful noului guvern interimar este laureatul Premiului Nobel pentru Pace economistul Muhammad Yunus, în vârstă de 84 de ani, revenit din Europa la apelul liderilor manifestaţiilor studenţeşti.
„Nu am fost deloc implicaţi”, a afirmat luni purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întrebată în cadrul unui briefing de presă despre acuzaţiile de amestec al SUA.
„Orice informaţie sau zvon potrivit căruia guvernul SUA ar fi fost implicat în aceste evenimente este pur şi simplu fals”, a adăugat ea.
"Este vorba despre o alegere pentru şi de către poporul bengalez. Credem că poporul bengalez trebuie să determine viitorul guvernului bengalez, asta este poziţia noastră", a mai spus purtătoarea de cuvânt.
Fiul lui Sheikh Hasina şi fostul consilier al guvernului Sajeeb Wazed Joy a dat asigurări că forţe străine neidentificate au susţinut manifestaţiile, o afirmaţie pentru care nu a furnizat nicio dovadă.
„Cred, în acest stadiu, că asta vine din afara Bangladeshului”, a declarat Wazed, care trăieşte la Washington. El a mai spus că „numai o agenţie de informaţii ar avea capacitatea de a furniza arme manifestanţilor”.
În luna mai, Hasina a afirmat că o ţară străină „cu pielea albă” a conspirat împotriva guvernului său după ce i-a fost refuzată construirea unei baze aeriene.
„Data viitoare au spus că niciun scrutin nu va avea loc în ţară”, a spus ea la o reuniune a partidului său, Liga Awami, potrivit Dhaka Tribune.
„Am eliberat această ţară printr-un război. Nu vreau să ajung la putere închiriind sau dând anumite părţi din ţara mea indiferent cui”, a adăugat ea, potrivit ziarului. „Complotul este în curs", a mai spus atunci Hasina, însă nu a precizat ce ţară s-ar afla în spatele complotului, potrivit AFP.
Statele Unitee au întreţinut în general relaţii amicale cu Bangladesh, Sheikh Hasina fiind considerată un partener în mai multe domenii, în special combaterea extremismului islamist. Aceste relaţii au devenit însă tensionate după critici ale SUA privind bilanţul ei în materie de democraţia, notează France Presse.
Editor : Ana Petrescu