Fuga cu elicopterul a „Doamnei de Fier a Asiei”: Cum a scăpat lidera Bangladeshului în ultima clipă din mâinile protestatarilor furioși

Data actualizării: Data publicării:
Sheikh Hamisa / proteste violente la reședința fostei prim-ministre a Bangladeshului
Regimul lui Sheikh Hasina din Bangladesh, care până nu demult părea indestructibil, s-a prăbușit în doar câteva ore. Colaj foto: Profimedia Images

Printr-o decizie care părea de neimaginat cu doar câteva săptămâni în urmă, prim-ministra Bangladeshului, Sheikh Hasina, a pus capăt unui regim autoritar care a condus țara timp de un deceniu și jumătate. Cu puțin timp înainte ca protestatarii să îi ia cu asalt reședința, Hasina a reușit să fugă de acasă și să părăsească țara. Plecarea „Doamnei de Fier a Asiei” din Bangladesh a marcat momentul prăbușirii în doar câteva ore a unui regim care până nu demult părea o forță indestructibilă, relatează Foreign Affairs.

Decăderea Hasinei reprezintă finalul unui capitol lung și cu multe schimbări din istoria Bangladeshului. În ultimele decenii, țara a fost un exemplu al globalizării și dezvoltării, economia s-a ridicat rapid, veniturile au fost și ele în creștere, iar mai mulți indicatori sociali aveau direcții ascendente.

Toate acestea, însă, mascau multe probleme cu care țara se confrunta, precum diferențele economice tot mai mari dintre diversele pături ale societății, șomajul mare în rândul tinerilor și o conducere autoritară din partea Hasinei și a partidului ei, Liga Awami.

Hasina este fiica liderului naționalist Sheikh Mujibur Rahman, care a condus țara în războiul de independență împotriva Pakistanului în 1971 – înainte să își dea demisia, forțată de împrejurări, ea era cel mai longeviv șef de stat femeie din lume.

Revistele Time și Forbes au spus de mai multe ori despre Hasina că era una dintre cele mai puternice persoane din lume, iar The Economist a poreclit-o „Doamna de Fier a Asiei”.

Demonstrations in Bangladesh against 'quotas in government jobs' turn into anti-government protests
Protestatarii au reușit să pătrundă în reședința prim-ministrei cu doar câteva ore după ce ea a fugit cu elicopterul spre aeroportul din Dhaka. Foto: Profimedia Images

Populația a devenit tot mai nemulțumită de guvern și economie, ceea ce a dus la izbucnirea protestelor în Dhaka la începutul lunii iulie și care s-au răspândit mai apoi în toată țara.

Primele proteste au pornit de la decizia Înaltei Curți de Justiție de a reinstaura un sistem abolit în 2018 chiar de Hasina, care rezervă 56% din serviciile publice pentru anumite grupuri de persoane, inclusiv 30% pentru urmașii veteranilor războiului de independență împotriva Pakistanului.

Așa cum a făcut-o și în trecut, Hasina a răspuns cu forță pentru a înăbuși protestele, iar forțele de securitate au ucis sute de oameni în doar câteva săptămâni. Sunt cele mai grave incidente violente în Bangladesh de la războiul de independență și până în prezent.

La începutul lunii august, autoritățile au intervenit violent din nou și au ucis alte 90 de persoane care demonstrau împotriva guvernului. Acesta a fost măcelul care a declanșat prăbușirea regimului Hasinei – oamenii au umplut străzile și au forțat-o pe Hasina să fugă cu un elicopter militar în India.

Într-un final, Hasina a ales să părăsească țara la insistența unei rude apropiate de familie și nu pentru că așa ar fi sfătuit-o oficialii forțelor de securitate, potrivit dezvăluirilor făcute de fiul Hasinei pentru BBC.

incendii-oraș-proteste-Bangladesh
Sute de protestatari au fost uciși în conflictul cu forțele de securitate din Dhaka, Bangladesh. Foto: Profimedia Images

Când au aflat că mii de oameni plănuiau să iasă pe străzile capitalei, forțele de securitate și-au dat seama că va fi o baie de sânge.

Șeful armatei, Waker-Uz-Zaman, a decis să vorbească din nou cu Hasina, explicându-i situația tot mai volatilă de pe străzile orașului Dhaka. Armata nu mai putea să garanteze siguranța reședinței prim-ministrului.

Hasina nu a ascultat sfaturile lor, dar jurnaliștii din Dhaka au spus că simt deja că are loc o schimbare de putere. În noaptea de duminică, poliția era absentă din multe locuri din oraș și multe baricade montate de forțele de securitate erau acum părăsite.

Văzând că nu o pot convinge pe Hasina să plece din Dhaka, șefii armatei au apelat la ajutorul membrilor ei de familie.

Fiul ei, Sajeeb, și fiica, Saima, care trăiesc în străinătate, au vorbit cu Hasina la telefon și au insistat ca ea să plece. Șeful armatei, care are legături de familie cu Hasina prin căsătorie, a fost prezent la aceste discuții.

„Mama mea nu a vrut deloc să părăsească țara. A trebuit să o convingem”, a spus Sajeeb Wazed Joy. „Noi, cei din familie, am implorat-o, asta este mulțimea, au ieșit în căutarea violenței și te vor ucide și trebuie să te aducem în siguranță.”

„Am sunat-o ieri în Delhi. Este bine dispusă, dar este foarte dezamăgită. Este foarte descurajată de oamenii din Bangladesh”, a mai spus fiul ei.

BANGLADESH-PROTESTS/ONGOING, Dhaka - 06 Aug 2024
Înainte de a-și da demisia, Sheikh Hamisa era cel mai longeviv șef de stat femeie din lume. Foto: Profimedia Images

Cu o zi înainte să fugă în India, Washingtonul le-a transmis oficialilor ministerului de externe din India că este timpul ca Hasina să renunțe la putere.

Doar Forțele Speciale de Securitate, Regimentul Gărzii Prezidențiale și câțiva oficiali militari importanți din cartierul general al armatei au știut când Sheikh Hasina a semnat scrisoarea de demisie și s-a urcat în elicopterul cu care a fugit din țară.

Întreaga operațiunea a fost ținută secretă. La 10:30, ora locală, autoritățile au oprit internetul pentru a preveni răspândirea veștilor legate de fuga Hasinei din țară cu elicopterul pe rețelele sociale. Conexiunea la internet a fost reluată doar după ce fosta lideră a Bangladeshului a aterizat în siguranță.

Forțele de securitate erau îngrijorate de posibilitatea unui atac asupra convoiului cu care Hasina a fost transportată la aeroport. Într-un final, s-a luat decizia ca ea să zboare cu elicopterul întrucât o călătorie cu mașina ar fi fost prea riscantă.

„Ea voia ca mătușa mea să plece”, a spus fiul Hasinei. „Mama mea nu voia să urce în elicopter. Eram la telefon, încercam să o conving pe mama, îi spuneam mătușii că amândouă trebuie să plece.

PM Sheikh Hasina Resigns and Flees Bangladesh Protests, Dhaka, Wari - 05 Aug 2024
O rudă apropiată a fost cea care a convins-o într-un final pe Hamisa să își părăsească reședința și să fugă din țară. Foto: Profimedia Images

Un avion C-130 Hercules al forțelor aeriene din Bangladesh aștepta să o ia pe Hasina de la aeroport.

Hasina a plecat cu doar câteva bagaje de acasă – restul lucrurilor ei au fost furate de protestatarii care i-au invadat reședința, chiar în timp ce ea era încă la bordul avionului.

În Dhaka, internetul funcționa din nou, iar tot Bangladeshul sărbătorea sfârșitul regimului de 15 ani al Sheikh Hasinei. O femeie care era cândva văzută ca o lideră democrată a ajuns să fie detestată de o mare parte din țara pe care o conducea și să fugă din Bangladesh sub protecția opririi temporare deliberate a internetului.

Muhammad Yunus, „bancherul săracilor” și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este cel care va conduce guvernul interimar din Bangladesh.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu