Galerie Foto Violențe extreme în Bangladesh. Peste 100 de persoane au murit, armata a ieșit pe străzi în capitală, iar internetul a fost suspendat

Data publicării:
protestatar pe străzile dakha în bangladesh
Proteste în Bangladesh. Foto: Profimedia Images

Trupe ale armatei au fost desfăşurate masiv pe străzile orașelor din Bangladesh sâmbătă, după o nouă zi de confruntări violente între protestatarii studenţi şi poliţie. Actele de violență au făcut ca prim-ministrul Sheikh Hasina să îşi anuleze vizitele în străinătate.

Violenţele din această săptămână s-au soldat, până în prezent, cu cel puţin 105 morţi, potrivit unui bilanţ AFP bazat pe surse spitaliceşti, şi reprezintă o provocare majoră pentru guvernul autocratic al lui Hasina, după 15 ani la putere, relatează AFP, potrivit News.ro. 

O interdicţie guvernamentală a intrat în vigoare la miezul nopţii de vineri spre sâmbătă, iar biroul prim-ministrului a cerut armatei să desfăşoare trupe, după ce poliţia nu a reuşit să controleze ciocnirile.

„Guvernul a decis să impună o stare de asediu şi să desfăşoare armata pentru a ajuta autorităţile civile", a declarat pentru AFP secretarul de presă al premierului Hasina, Nayeemul Islam Khan.

Străzile capitalei Dhaka erau aproape pustii în zori, cu trupe militare şi transportoare blindate care patrulau în acest megalopolis de 20 de milioane de locuitori.

Proteste în Bangladesh. Foto: Profimedia Images
Proteste în Bangladesh. Foto: Profimedia Images

Mai mulţi şoferi care au ignorat ordinul de a nu ieşi au fost rugaţi de poliţie să se întoarcă acasă. Interdicţia va rămâne în vigoare până duminică la ora 10.00 (04.00 GMT), a anunţat canalul privat Channel 24.

Prim-ministrul Hasina trebuia să părăsească ţara duminică pentru un turneu diplomatic, dar a renunţat la planurile sale după o săptămână de escaladare a violenţelor.

„Ea şi-a anulat vizitele în Spania şi Brazilia din cauza situaţiei actuale", a declarat, sâmbătă, Nayeemul Islam Khan pentru AFP.

Confruntările în Bangladesh între forţe de ordine şi studenţi care manifestează împotriva cotelor de angajare în funcţia publică au început joi. Participanţii la aceste manifestaţii cer să se pună capăt sistemului cotelor care, în opinia lor, sunt în favoarea copiilor grupurilor care o susţin pe Sheikh Hasina, în vârstă de 78 de ani, care conduce Bangladeshul din 2009.

Internetul a fost suspendat

Serviciile de internet și de mesagerie au fost suspendate de joi, despărțind națiunea din Asia de Sud de restul lumii, în timp ce poliția a reprimat protestele care au continuat în ciuda interzicerii adunărilor publice.

Nu au fost efectuate conexiuni pentru apelurile telefonice din străinătate, în timp ce site-urile web ale organizațiilor media din Bangladesh nu s-au actualizat și paginile lor de rețele sociale au rămas inactive, potrivit Reuters.

„A suspenda o țară de aproape 170 de milioane de oameni de pe internet este un pas drastic, unul pe care nu l-am mai văzut de la revoluția egipteană din 2011”, a declarat John Heidemann, om de știință, șef al diviziei de rețele și securitate cibernetică din cadrul USC Viterbi, Institutul de Științe Informaționale.

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a ajuns să facă Octavian Bellu după ce s-a retras din gimnastică. Meseria neașteptată pe care o practică...
Digi FM
O pacientă a scăpat de operație, după cinci ore de „zgâlțâieli” pe drumul dintre Sălaj și Brașov
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
James Bond, imposibil de recunoscut. Daniel Craig, cu părul lung, în blugi și tricou, departe de imaginea...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene anunță „schimbări serioase” în blocul de putere al Rusiei
Newsweek
1.100.000 de pensionari iau 500 lei în plus la pensie de la 1 ianuarie. În ce domenii au activat?
Digi FM
Dezvăluiri despre puștiul de 14 ani care a ucis doi colegi și două cadre didactice în SUA. Mama lui fusese...
Digi World
Doi tineri au stat o noapte într-o cameră de hotel cu pereți din sticlă transparentă. Provocarea i-a prins...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
Puștiul din "Singur acasă" e azi bărbat în toată firea și un tată dedicat. Cât de adorabili sunt copiii lui...
UTV
ABBA ii spune lui Trump sa nu-i mai foloseasca muzica la mitingurile electorale