Parlamentul din Bangladesh a fost dizolvat, după ce premierul a fugit din țară

Data actualizării: Data publicării:
Proteste antiguvern în fața Parlamentului din Bangladesh
Foto: Profimedia Images

Parlamentul din Bangladesh a fost dizolvat, la o zi după ce prim-ministrul Sheikh Hasina a fost forțată să demisioneze din funcție, scrie BBC. Hasina a fugit din țară, după săptămâni de proteste organizate de studenți care au degenerat în manifestații violente. Dizolvarea parlamentului, o cerință cheie a protestatarilor, deschide calea pentru stabilirea unui guvern interimar. Cetățenii din Bangladesh așteaptă să vadă ce urmează, în timp ce șeful armatei poartă discuții cu liderii politici și organizatorii protestelor.

Potrivit mass-mediei locale, peste 100 de persoane au murit în ciocnirile violente, de luni, din întreaga țară, fiind ziua cu cea mai mare mortalitate înregistrată de la începutul demonstrațiilor în masă.

Sute de secții de poliție au fost incendiate, iar Asociația Serviciului de Poliție din Bangladesh (BPSA) a declarat o grevă „până când securitatea fiecărui membru al poliției va fi asigurată”. Grupul a căutat, de asemenea, să arunce vina asupra autorităților, spunând că au fost „forțați să tragă”.

În total, se crede că peste 400 de persoane au murit, în timp ce protestele au fost întâmpinate cu represiuni dure din partea forțelor guvernamentale.

Protestele au fost organizate la începutul lunii iulie cu revendicări pașnice din partea studenților de a elimina cotele în locurile de muncă din serviciul public, însă s-au transformat într-o mișcare mai largă anti-guvernamentală.

Săptămânile de neliniște au culminat cu asaltul asupra reședinței oficiale a prim-ministrului, nu cu mult timp după ce Sheikh Hasina fugise în India, punând capăt celor aproape 15 ani de guvernare.

Liderii din Bangladesh sunt presați în formarea unui guvern interimar pentru a evita un vid de putere care ar putea duce la alte ciocniri violente.

La câteva ore după demisia lui Hasina, șeful armatei din Bangladesh, generalul Waker-uz-Zaman, a promis că va fi formată o administrație interimară și a adăugat la televiziunea de stat că „este timpul să oprim violența”.

Liderii studenților au fost fermi și au spus că nu vor accepta un guvern condus de militari. Ei au cerut ca laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus să devină consilierul principal al guvernului interimar.

Yunus, care a acceptat să preia rolul și a declarat: „Când studenții care au sacrificat atât de mult mă roagă să intervin în acest moment dificil, cum aș putea refuza?”.

El se întoarce la Dhaka din Paris, unde este supus unei proceduri medicale minore, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Deținuți politici au fost eliberați 

Între timp, fostul prim-ministru și liderul principal al opoziției Khaleda Zia a fost eliberat după ani de arest la domiciliu, arată o declarație de presă prezidențială.

Zia conduce Partidul Naționalist din Bangladesh (BNP), care a boicotat alegerile din 2014 și din nou în 2024, spunând că alegerile libere și corecte nu erau posibile sub conducerea lui Hasina.

BNP dorea ca alegerile să fie organizate sub o administrație neutră. Acest lucru a devenit acum o posibilitate după plecarea luiHasina, care a respins întotdeauna această solicitare.

Khaleda Zia, în vârstă de 78 de ani, a fost prim-ministru al Bangladeshului din 1991 până în 1996, dar a fost închisă în 2018 pentru corupție, deși ea a spus că acuzațiile au fost de natură politică.

Nu a fost singura figură a opoziției eliberată după ani de detenție.

Activistul Ahmad Bin Quasem a fost, de asemenea, eliberat din închisoare, potrivit avocatului său Michael Polak.

Grupurile pentru drepturile omului spun că Ahmad Bin Quasem a fost luat de forțele de securitate în 2016, fiind doar unul dintre sutele de dispariții forțate din țară sub conducerea lui Hasina.

„Au fost multe momente în timpul detenției sale când se temeau că ar fi mort, iar incertitudinea a fost unul dintre numeroasele instrumente de represiune utilizate de regim”, a explicat Polak, care a adăugat că speră că decizia de a elibera prizonierii politici „este un semn bun privind intențiilor lor”.

„Din păcate, vestea bună nu va fi împărtășită de toți”, a declarat el pentru BBC, afirmând că un număr de prizonieri politici au murit în detenție.

Cel puțin alte 20 de familii ale prizonierilor politici s-au adunat în fața unei clădiri a serviciul de informații din capitala Dhaka mai devreme în cursul zilei de marți, încă așteptând vești despre cei dragi, relatează AFP.

„Avem nevoie de răspunsuri”, a declarat Sanjida Islam Tulee, coordonator al grupului de campanie Mayer Daak („Chemarea Mamelor”), pentru agenția citată.

Peste graniță, în India, ministrul de externe S Jaishankar a spus că este „profund îngrijorat până când legea și ordinea vor fi vizibil restabilite” în Bangladesh, cu care India împarte o frontieră de 4.096 km și are strânse legături economice și culturale.

El a oferit prima confirmare oficială că Hasina a făcut o cerere de a călători în India cu „un preaviz foarte scurt” și „a sosit aseară (luni seară – n.r.) la Delhi”.

India a desfășurat, de asemenea, trupe suplimentare de-a lungul frontierei sale cu Bangladesh.

„Totodată forțele noastre de pază de frontieră au fost instruite să fie foarte vigilente în fața acestei situații complexe”, a spus Jaishankar.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum a arătat Romina Gingașu mireasă. Imagini de colecție de la nunta româncei cu miliardarul Piero Ferrari
Digi FM
Tudor Chirilă, după ce a certat un șofer în trafic: ”La asta se ajunge când nesimțirea și lipsa de eficiență...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Lui Sean Penn i-a căzut cu tronc o tânără actriță din Republica Moldova. Săruturi în văzul lumii și plimbări...
Adevarul
Sectorul IT nu mai este „tigrul” economiei românești. „Când industria scade, serviciile sunt primele lovite”
Newsweek
Salariu minim european. Care români iau 650 lei în plus pe lună? Din ce lună?
Digi FM
De ce videoclipul personal în care Kate anunţă că a terminat chimioterapia marchează o abordare surprinzător...
Digi World
De ce doarme un japonez doar 30 de minute pe noapte. Face acest lucru de 12 ani încoace
Digi Animal World
Împerecherea unor elefanți, surprinsă de un fotograf. Momentul rar i-a fascinat pe internauți
Film Now
De ce a plâns Salma Hayek în timpul filmărilor cu Antonio Banderas la "Desperado". Ce relație au cei doi în...
UTV
Angelina Jolie si Salma Hayek au intors toate privirile la Festivalul Internatinoal de Film de la Toronto