Myanmar: Fosta lideră democrată Aung San Suu Kyi a fost condamnată la 4 ani de închisoare de junta militară din această țară

Data actualizării: Data publicării:
Aung San Suu Kyi (s), alături de fostul președinte al Myanmarului, Win Mynt (d), în sala de judecată.
Aung San Suu Kyi (s), alături de fostul președinte al Myanmarului, Win Mynt (d), în sala de judecată. Foto: Profimedia Images

Fosta șefă a a guvernului civil din Myanmar, Aung San Suu Kyi, a fost condamnată la patru ani de închisoare de către un tribunal din această țară condusă în prezent de o juntă militară care a preluat puterea în urma unei lovituri de stat la începutul anului. Suu Kyi riscă însă închisoarea pe viață, după ce alte 11 acuzații au mai fost aduse împotriva ei și asupra cărora încă nu s-a ajuns la un verdict, informează BBC.

Fosta lideră a partidului Liga Națională pentru Democrație, Aung San Suu Kyi, a fost găsită vinovată de un tribunal pentru incitare la revolte publice și încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19.

Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, „a fost condamnată la doi ani de închisoare în baza secţiunii 505 (b) şi la doi ani de închisoare în baza legii privind catastrofele naturale”, a declarat, pentru AFP, Zaw Min Tun, purtător de cuvânt al juntei militare.

Fostul preşedinte Win Myint a primit aceeaşi pedeapsă, a spus Min Tun, adăugând că cei doi nu vor fi duşi la închisoare pe moment.

„Ei vor trebui să facă faţă altor acuzaţii din locurile unde se află acum”, a precizat purtătorul de cuvânt, fără a da mai multe detalii.

Aflată în arest la domiciliu de la reţinerea sa la 1 februarie, fosta lideră de facto din Myanmar Aung San Suu Kyi, în vârstă de 76 de ani, este judecată din iunie pentru mai multe infracţiuni, considerate „absurde”, printre care import ilegal de walkie-talkie-uri, revoltă, corupţie sau incitare la tulburări publice, informează Agerpres.

Mulţi observatori denunţă un proces politic menit să o neutralizeze pe câştigătoarea alegerilor din 2015 şi 2020.

În timpul primei ei înfăţişări în instanţă, Aung San Suu Kyi a jurat că partidul său, Liga Naţională pentru Democraţie (LND), va rezista şi le-a cerut adepţilor să rămână uniţi.

Armata şi-a justificat lovitura de stat din februarie invocând nereguli la ultimele alegeri. Militarii au pus capăt brusc fragilei tranziţii democratice într-o ţară care a trăit deja sub conducere militară de aproape 50 de ani după obţinerea independenţei în 1948.

În ultimele săptămâni, tribunalele juntei au pronunţat sentinţe foarte severe împotriva unor membri importanţi ai LND. Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce au făcut soldații din Coreea de Nord prima dată când au ajuns în libertate. Au rupt
Digi FM
Fosta amantă al lui Donald Trump trăiește într-o rulotă: „Am primit amenințări cu moartea de la susținătorii...
Pro FM
Antonia a postat o poză editată și a mărturisit că s-a îngrășat din cauza problemelor de sănătate: "Cum e...
Film Now
Răspunsul surprinzător al lui Daniel Craig, după ce a fost întrebat pe cine i-ar plăcea să vadă în rolul...
Adevarul
Opțiunile pe care le-ar avea Trump pentru încheierea războiului din Ucraina. Ce l-ar fi sfătuit consilierii...
Newsweek
700.000 pensii NU cresc la 1 ianuarie decide guvernul și FMI. Ce adevăr e în știrea devenită virală?
Digi FM
Motivul pentru care Alex Velea și Antonia promovează jocurile de noroc: „Ne vindem imaginea. N-am făcut nimic...
Digi World
Metoda scandinavă care promite un somn bun. Ce să schimbi dacă împarți patul cu cineva
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Ce face și cum arată Victoria Principal la 73 de ani. Acum aproape cinci decenii devenea cunoscută în...
UTV
Loredana Groza starneste reactii controversate in mediul online: poze provocatoare la 54 de ani