Washington Post: FSB încearcă sa răstoarne guvernul din Republica Moldova. Cine este „Tânărul”, marioneta rușilor împotriva Maiei Sandu

Data publicării:
Moldova's parliamentary candidate Ilan Shor, businessman, leader of his self-named party and the mayor of the town of Orhei, is welcomed by girls wearing traditional outfits while arriving to meet with supporters during a campaign event in the city of Comrat on February 15, 2019.
Ilan Șor este marionate FSB, potrivit documentelor obținute de serviciile secrete ucrainene. Foto: Profimedia

O serie de documente secrete obținute de serviciile de informații ucrainene relevă eforturile Moscovei de a manipula în continuare țările din estul Europei, în ciuda eșecului campaniei militare din Ucraina. În Republica Moldova, serviciul secret al Rusiei, FSB, continuatorul KGB, îl susține activ pe politicianul Ilan Șor, fugit din țară și supus sancțiunilor SUA, pentru a răsturna regimul de la Chișinău și a readuce țara în sfera de influență a Rusiei, scrie Washington Post, care a consultat documentele secrete.

Când mii de protestatari s-au adunat luna aceasta la porțile palatului prezidențial de la Chișinău, cerând demisia Maiei Sandu, omul din spatele protestelor - liderul unui partid de opoziție, aflat în exil în Israel - a primit laude din partea Moscovei.

Un important politician rus l-a lăudat pe organizatorul protestelor, Ilan Șor, numindu-l un „partener de nădejde pe termen lung” și chiar a oferit un contract de gaze ieftine regiunii din Moldova condusă de partidul lui Șor, scrie Washington Post.

Numit „Tânărul” de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, politicianul de 35 de ani este o figură centrală în eforturile Kremlinului de a răsturna regimul de la Chișinău, arată documentele consultate de publicația americană. În plus, FSB a cheltuit zeci de milioane de dolari ai marilor companii rusești de stat pentru a cultiva o rețea de politicieni moldoveni și pentru a reorienta țara spre Moscova.

SUA au anunţat miercuri sancţiuni împotriva a doi oligarhi din Republica Moldova - Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor - precum şi împotriva altor câteva persoane suspectate de ingerinţă în contul Rusiei sau de corupţie, care au subminat statul de drept în Republica Moldova şi au promovat interesele Federaţiei Ruse în republică.

Documentele consultate de Washington Post oferă o perspectivă rară asupra operațiunilor de influență din umbră ale Rusiei în Moldova.

„Rușii sunt foarte buni la exportul a două lucruri: primul - energia și al doilea - corupția”, a declarat un înalt oficial moldovean sub condiția anonimatului.

Paravan FSB

Din 2016, operațiunile FSB în Moldova au fost conduse de generalul Dmitri Miliutin, director adjunct al Departamentului de Informații Operative al serviciului secret, potrivit documentelor. Acesta lucra prin intermediul lui Igor Ceaika, om de afaceri rus, fiul fostului procuror general al Rusiei. Ceaika este ambasadorul în Moldova al unei asociații de business cu legături la Kremlin, Delovaia Rossia.

De menționat că și Igor Ceaika a fost pus pe lista de sancțiuni SUA, pentru că, „împreună cu secretarul de presă Dmitri Peskov”, „a realizat planuri detaliate de a o submina pe președinta Maia Sandu și de a readuce Moldova în sfera de influență a Rusiei”.

Potrivit documentelor, guvernul rus a folosit companiile lui Ceaika ca pe un paravan pentru a plăti partidele politice cu care colaborează în Moldova. 

Miliutin și Ceaika au comunicat de peste 6.000 de ori între decembrie 2020 și iunie 2022, potrivit documentelor obținute de serviciile ucrainene.

Ceaika „era ca un portofel” pentru FSB, a declarat un oficial ucrainean.

„Un adevărat idol și un lider”

Ilan Șor a început să fie susținut și promovat - din umbră -  de ruși după ce principalul lor protejat, fostul președinte Igor Dodon, a trebuit scos din scenă în urma scandalurilor de corupție în care a fost implicat și după ce a fost dat afară inclusiv din parlament.

Consultanții politici care lucrează pentru FSB l-au văzut pe Șor ca pe un populist manipulabil. În 2015, a fost ales primar al orașului Orhei. Doi ani mai târziu, el a fost găsit vinovat pentru dispariția sumei de 1 miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc, o lovitură care a lăsat țara cu un deficit bugetar de 8% din PIB.

În 2019, a fugit în Israel, negând în continuare că ar fi vinovat pentru jaful miliardului de dolari. A continuat să-și conducă partidul din exil, iar la alegerile parlamentare din 2021 a fost pe  locul 3, cu 5,5% din voturi.

„Pentru unii, (Șor) este în mod clar o figură inacceptabilă, însă pentru alții este un adevărat idol și un lider”, au scris consultanții politici în 2021 într-un raport pentru FSB.

Ei au recomandat ca „background-ul negativ” al acestuia să fie pe cât posibil șters, inclusiv condamnarea penală, iar dacă e nevoie jurnaliștii să fie „recompensați” pentru a șterge materialele despre acesta.

Ilan Șor a mai primit ajutor de la FSB și pe partea de business. Într-un conflict cu autoritățile moldovene, FSB a coordonat îndeaproape o înțelegere în 2020, în urma căreia pachetul de acțiuni al lui Șor la o companie aeroportuară strategică a fost transferat unui miliardar rus, Andrei Goncearenko, potrivit documentelor. Goncearenko „a primit toate instrucțiunile necesare”, se arată în documentele consultate de WP.

Ilan Șor a negat într-un interviu că ar fi deținut acțiuni la compania aeroportuară, dar documente din 2020 ale FSB se referă la aeroport ca fiind un „activ al lui Șor”, iar oficiali moldoveni spun același lucru, că este controlat de Șor.

Pe lângă aceasta, două acorduri aprobate de FSB în august și octombrie 2020, stipulau că Șor îl va susține politic pe Igor Dodon, iar în schimb Dodon îl va sprijini pentru dezvoltarea aeroportului, și, de asemenea, transferul a „100% din companie... către reprezentanții mediului de afaceri din Rusia”.

Aceste lucruri nu se văd pe străzile din Chișinău, unde oamenii au probleme cu plata facturilor, comentează Washington Post.

Protestele de stradă susținute de Ilan Șor au devenit din ce în ce mai agresive în ultimele două săptămâni și, pe măsură ce criza energetică din Moldova se intensifică, alarma sună tot mai tare la Chișinău și în capitalele occidentale. 

Rușii „fac tot ce pot pentru a stinge lumina”, a spus un oficial occidental. „Nu au nevoie să facă mai mult decât să destabilizeze guvernul moldovean.”

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Gwen Stefani, dezvăluiri despre cele mai dificile momente din viața ei: „Cum te aduni? A părut o a doua șansă...
Film Now
Reuniune surpriză în Beverly Hills. Cameron Diaz și Demi Moore, împreună la 21 de ani de la premiera...
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Nu au existat bani pentru plata pensiei în decembrie. La ce artificiu a recurs guvernul? DOCUMENT
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Photo Illustration-Neuralink Logo
Canada permite companiei lui Musk să testeze cipurile cerebrale. La ce ar putea ajuta persoanele paralizate...
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Matthew McConaughey, adevărul din spatele renunțării la comedii. Nici măcar o ofertă de 14,5 milioane $ nu...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...