Comisia pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova a interzis protestele care implică blocarea drumurilor publice în zilele lucrătoare şi le-a limitat la cel mult patru ore în zilele nelucrătoare. Măsura vine după aproape o lună de proteste antiguvernamentale organizate de opoziţie în faţa parlamentului de la Chişinău.
„Desfăşurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulaţie, a arterelor de transport sau a căilor de acces şi evacuare către instituţiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfăşurate pe o perioadă de cel mult patru ore”, a stabilit comisia, potrivit Radio Chişinău, preluat de EFE și Agerpres.
Prin această măsură, guvernul încearcă să stopeze protestele opoziţiei, care au loc din 18 septembrie în faţa legislativului şi la care participă mii de cetăţeni nemulţumiţi de executivul preşedintei proeuropene Maia Sandu.
Comisia pentru Situaţii Excepţionale a motivat că a luat această decizie „în vederea asigurării ordinii publice, a accesului la libera circulaţie pe drumurile ţării, precum şi în scopul asigurării unei reacţii prompte la situaţiile ce necesită intervenţii de urgenţă”.
De asemenea, manifestanţii care „încalcă ordinea publică” vor putea fi reţinuţi de poliţie dacă organizatorul protestului nu acţionează, iar, în cazul „încălcărilor grave” ale ordinii publice, poliţia va avea dreptul de a cere încetarea imediată a manifestaţiei.
Preşedinta Maia Sandu a cerut marţi puteri sporite pentru poliţie în vedere opririi protestelor, despre care ea afirmă că destabilizează ţara şi urmăresc să instaleze un guvern favorabil Rusiei.
De partea lor, manifestanţii au revendicări sociale, acuză guvernul că nu a negociat cu Rusia un acord mai bun pentru achiziţia de gaze şi cer demisia preşedintei Maia Sandu, a guvernului şi dizolvarea parlamentului, instituţii conduse de politicieni prooccidentali.
Editor : B.P.