SUA au anunţat miercuri sancţiuni împotriva a doi oligarhi din Republica Moldova - Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor - precum şi împotriva altor câteva persoane suspectate de ingerinţă în contul Rusiei sau de corupţie, care au subminat statul de drept în Republica Moldova şi au promovat interesele Federaţiei Ruse în republică, relatează Radio Chişinău şi AFP.
Anunţul a fost făcut de către ambasadorul SUA la Chişinău Kent D. Logsdon. Potrivit oficialului american toate activele celor vizaţi de sancţiuni au fost îngheţate iar aceştia nu mai au dreptul de a intra pe teritoriul SUA.
„Departamentul Trezoreriei al Statelor Unite a anunţat sancţiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni, Vladimir Plahotniuc şi Ilan Şor, precum şi a mai multor entităţi şi persoane asociate acestora, pentru acţiuni legate de corupţie sistemică şi interferenţă în alegeri susţinute de Kremlin. Pe lângă sancţiunile impuse acestor oligarhi notorii, SUA au luat astăzi măsuri pentru a contracara campaniile persistente de influenţă dăunătoare ale guvernului Federaţiei Ruse prin impunerea de sancţiuni împotriva altor persoane şi entităţi asociate eforturilor de influenţare susţinute de Rusia în Republica Moldova”, a declarat Kent D. Logsdon.
Sancţiunile mai prevăd interzicerea oricăror tranzacţii ale acestor persoane pe teritoriul Statelor Unite.
Cei doi oligarhi s-au folosit de averile lor şi puterea lor politică pentru a submina rivalii politici, a mitui funcţionari aleşi şi a eroda statul de drept, se mai arată în declaraţia ambasadorului SUA.
Controversatul om de afaceri Ilan Şor, de origine israeliană devenit politician în Republica Moldova, se ascunde în străinătate din 2019.
Căsătorit cu cunoscuta cântăreaţă rusă Jasmin, decorată de preşedintele Vladimir Putin, Şor a fost condamnat pentru delapidarea a 1 miliard de dolari din băncile moldovene în 2014, notează AFP, citată de Agerpres.
Potrivit Departamentului Trezoreriei SUA, acesta a colaborat cu Rusia pentru a crea o alianţă înainte de alegerile din 2021 şi apoi a încercat, cu sprijinul Moscovei, să submineze eforturile Republicii Moldova de a adera la Uniunea Europeană.
Sancţiunile vizează, de asemenea, un alt oligarh, Vladimir Plahotniuc, care a fugit din Republica Moldova în 2020 pe fondul unor acuzaţii de corupţie. Acestuia i s-a refuzat deja intrarea în SUA.
Republica Moldova, cu o populaţie de 2,6 milioane de locuitori, este candidată la aderarea la UE de la sfârşitul lunii iunie şi este vecină cu Ucraina, fiind afectată de consecinţele războiului, în special pe plan energetic.
Secretarul de stat american Antony Blinken a indicat într-un comunicat că SUA vor continua „să-i tragă la răspundere” pe toţi cei care „vizează să submineze instituţiile democratice şi alegerile în Republica Moldova”.
Departamentul Trezoreriei a sancţionat, de asemenea, alte şapte persoane şi 12 entităţi acuzate de ingerinţă în numele Rusiei în Republica Moldova.
Oficiul pentru Controlul Activelor Straine (OFAC) al Trezoreriei americane a publicat lista completă a celor nouă persoane incluse pe lista de sancţiuni Global Magnitsky Act pentru acte grave de corupţie. Este vorba despre Vladimir Plahotniuc, Ilan Şor, Sara Şor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnîi, Alexei Troşin, Iurii Gudilin, Olga Grak şi Leonid Gonin, potrivit NewsMaker.md.
Editor : Liviu Cojan