SUA impun noi sancțiuni împotriva unor entităţi din Rusia, legate de conducta Nord Stream 2

Data publicării:
3D Render of Nord Stream 2 gas pipeline emerging on map of Europe connecting Russia and Germany through Baltic Sea
Reprezentare grafică a gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia și Germania prin Marea Baltică. Sursa foto: Profimedia Images

Statele Unite au emis noi sancţiuni, miercuri, împotriva mai multor entităţi din Rusia pentru implicarea lor în gazoductul Nord Stream 2, a declarat Departamentul de Stat, inclusiv noi măsuri împotriva operatorului proiectului, transmite Reuters.

Departamentul de Stat al SUA a declarat într-un comunicat că reimpune sancţiuni asupra unui număr de entităţi implicate în construcţia conductei care erau deja desemnate, precum şi mai multor noi proprietari de nave aflate deja sub sancţiuni.

Printre cei vizaţi miercuri s-au numărat serviciile maritime din Rusia şi cele de transport pe apă, serviciul de salvare maritimă deţinut de stat şi peste o duzină de nave, a declarat Departamentul de Stat. De asemenea, vizate au fost Nord Stream 2 AG, operatorul proiectului, şi un asigurător din Rusia care a oferit asigurări companiilor implicate în proiect, a spus Departamentul de Stat.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat, Vedant Patel, a declarat că Statele Unite îşi menţin opoziţia faţă de Nord Stream 2 ca proiect geopolitic rusesc şi eforturile de a-l revigora.

„Vom continua să lucrăm şi să ne asigurăm că Rusia nu va putea niciodată să-şi armeze resursele energetice şi poziţionarea energetică pentru câştiguri politice”, a declarat Patel reporterilor, într-un briefing de presă.

Nord Stream 2, construit pe sub Marea Baltică de grupul rus Gazprom, controlat de statul rus, pentru a pompa gaze naturale din Arctica în Germania, a fost avariat la 26 septembrie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia în februarie a acelui an. Nimeni nu şi-a asumat responsabilitatea.

Chiar înainte de invazia Rusiei, Washingtonul s-a opus Nord Stream 2, deoarece ar fi permis Rusiei să ocolească Ucraina, privând-o, posibil, de taxe de tranzit de miliarde de dolari şi subminând eforturile ţării împotriva agresiunii ruse.

Unii oficiali occidentali au sugerat că Moscova şi-a aruncat în aer propriile conducte, o interpretare respinsă ca ”idioată” de preşedintele rus Vladimir Putin.

Anul trecut, Washington Post a relatat că Statele Unite au avut informaţii despre un plan ucrainean de a ataca Nord Stream cu două luni înainte ca acesta să fie avariat.

îRusia a dat vina pe Statele Unite, Marea Britanie şi Ucraina pentru explozii, care au oprit în mare măsură accesul gazului rusesc pe piaţa profitabilă europeană. Aceste ţări au negat implicarea.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
PSD se retrage oficial de la guvernare! Mesajul lui Marcel Ciolacu: ”Să fie clar, am...
Digi FM
A divorțat după 17 ani de căsnicie, iar acum are o nouă iubită. Andrei Aradits: „Nu, nu mi-e teamă să sufăr...
Pro FM
Katy Perry, talie tot mai subțire după ce ar fi recurs la dieta logodnicului Orlando Bloom. Artista a negat...
Film Now
„Îţi dă, dacă ai noroc, două duble”. Tilda Swinton, despre ce înseamnă cu adevărat să lucrezi cu Almodovar
Adevarul
Un important bancher anunță momentul în care vom intra oficial în criză. „Cei 250 miliarde euro s-au dus 90%...
Newsweek
SURSE Pensia pe ianuarie poate întârzia și 10 zile. Casele de Pensii NU au calendarul plăților
Digi FM
Cum se simte Florin Piersic după anul greu traversat: "Sper să prind și ziua în care am să împlinesc 89 de...
Digi World
Când e solstițiul de iarnă în 2024 și de ce este cea mai lungă noapte din an
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Jennifer Lopez face furori în cea mai scurtă salopetă, în turneul de promovare pentru „Unstoppable”...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...