România nu este menţionată în acest document, deşi, în anii trecuţi, mai multe organizaţii pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autorităţile americane că au folosit locuri din România şi Polonia pentru a interoga deţinuţii prin metode brutale.
Preşedintele american Barack Obama a declarat că Statele Unite au avut de luat decizii dificile după atacul terorist din 11 septembrie. Liderul de la Casa Albă a sugerat că ţara sa ar trebui să repare greşelile trecutului.
„Din nefericire, aşa cum arată şi raportul Senatului, am desfăşurat activităţi brutale după 11 septembrie. Acesta este un sumar al unora dintre problemele în care a fost implicat programul CIA”, a spus Barack Obama, preşedintele SUA.
În documentul de 525 de pagini dat publicităţii, senatorii susţin că programul de interogatorii nu a fost supervizat de Congres, aşa cum ar fi fost normal. Mai mult, agenţii CIA au furnizat infomaţii false sau trunchiate despre intensitatea şi brutalitatea tehnicilor de interogare folosite. Unii prizonieri ar fi fost tinuţi treji 180 de ore, ar fi fost supuşi unor proceduri care simulau înecul sau ar fi fost abuzaţi sexual.
„Raportul nostru a fost o analiză meticuloasă şi detaliată a dosarelor. S-a descoperit că tehnicile coercitive de interogare nu au produs informaţiile vitale, care nu puteau fi obţinite altfel, aşa cum pretinde CIA”, a spus Dianne Feinstein, preşedintele Comisiei de informaţii din Senat.
Un fost deţinut care a fost închis timp de trei ani la Guantanamo susţine că raportul nu înseamnă că cineva îşi asumă responsabilitatea pentru tortură. Mai mult, susţine el, metodele brutale de interogare au dus la radicalizarea islamiştilor.
„Statul Islamic s-a născut în temniţele de la Abu Ghraib, s-a născut în temniţele închisorilor irakiene, care erau sub ocupaţie americană, aici s-a inflamat ura şi animozitatea”, a declarat Moazzam Begg, fost deţinut de la Guantanamo.
În raport este menţionat, indirect, că Polonia ar fi fost mituită de CIA pentru a ţine o închisoare secretă pe teritoriul său. Autorităţile poloneze ar fi primit 15 milioane de dolari de la agenţia de informaţii americană, iar guvernul de la Varşovia s-ar fi simţit obligat să menţină relaţia bună cu Statele Unite. Polonia, alături de România, se numără printre ţările suspectate că au deţinut închisori secrete.