Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut eliberarea imediată a președintelui republicii Mali, Bah Ndaw, și a premierului Moctar Ouane, reținuți luni de militarii care au organizat anul trecut o lovitură de stat. Potrivit AFP, Ouane discuta la telefon cu un jurnalist în momentul arestării. A spus că „au venit după el”, apoi convorbirea s-a întrerupt, relatează BBC.
Bah Ndaw și Moctar Ouane au fost reținuți la scurt timp după o remaniere a guvernului, prin care au fost înlocuiți doi membri ai juntei militare care preluase puterea în august 2020. Ei au fost duși la o bază militară din apropierea capitalei Bamako.
Ministrul apărării, Souleymane Doucoure, ar fi fost, de asemenea, reținut, potrivit presei internaționale.
Alături de ONU, și Uniunea Africană, Comunitatea Economică a statelor Africii de Vest (Ecowas), UE și SUA au condamnat arestarea demnitarilor, arătând că cei mai înalți politicieni ai țării trebuie eliberați necondiționat.
Arestările au provocat noi incertitudini privind situația acestei țări din Africa de Vest, după ce o lovitură de stat militară din august 2020 l-a răsturnat de la putere pe președintele Ibrahim Boubacar Keita.
Ndaw și Ouane fuseseră însărcinați să supravegheze o tranziție de 18 luni care să aducă țara înapoi sub guvernare civilă, însă mulți politicieni, atât din guvern, cât și din opoziție au fost îngrijorați de faptul că armata deține pozițiile cheie.
Bah Ndaw fusese învestit în funcția de președinte al Mali în 25 septembrie, la cinci săptămâni după lovitura de stat.
Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confrunta ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice.
Junta a anunțat că doreşte o perioadă de tranziţie de 18 luni pentru a revizui fundamentele statului. Experţi desemnaţi de juntă au adoptat o „cartă” de tranziţie la finalul a trei zile de discuţii la Bamako între personalităţi politice, societatea civilă şi militari.
Editor : Monica Bonea