„Am fost foarte aproape de o lovitură de stat a nebunilor”. Cine l-a împiedicat pe Bolsonaro să preia puterea cu forța în Brazilia

Data publicării:
Jair Bolsonaro și Donald Trump
Unii analiști cred că presiunea venită din partea Statelor Unite a contribuit la eșecul tentativei de lovitură de stat a lui Bolsonaro, ceea ce probabil că nu s-ar fi întâmplat dacă Trump ar fi fost președinte în 2022. Foto: Profimedia Images

Fostul președinte brazilian Jair Bolsonaro este cu un pas mai aproape de închisoare, după ce o investigație a poliției federale a expus un complot autoritar criminal de distrugere a sistemului democratic al țării printr-o lovitură de stat militară la care a participat și populistul de extremă dreapta, potrivit autorităților din Brazilia citate de The Guardian.

Bolsonaro a negat orice implicare în acest presupus complot pentru răsturnarea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2022 pe care le-a pierdut de puțin în fața rivalului său de stânga, Luiz Inacio Lula da Silva.

Într-un raport de 884 de pagini al poliției federale publicat marți, fostul căpitan de armată este acuzat că a planificat și organizat conspirația și că a încercat să îi convingă pe cei mai puternici oameni din armată să i se alăture acțiunilor criminale.

Mai mulți membri de top ai forțelor armate ar fi acceptat să facă parte din complotul pus la cale de Bolsonaro, inclusiv comandantul marinei militare, amiralul Almir Garnier Santos, și comandantul operațiunilor terestre ale armatei, generalul Estevam Theophilo.

Generalul Walter Braga Netto, fostul ministru al apărării, este descris în raport drept unul dintre principalii arhitecți ai loviturii de stat eșuate, deși acesta a spus că un astfel de plan nu a fost nici măcar pus în discuție.

Braga Netto a fost alesul lui Bolsonaro pentru postul de vicepreședinte în alegerile din 2022.

braga-netto-bolsonaro
Generalul Walter Braga Netto (stânga), fostul ministru al apărării, este descris în raport drept unul dintre principalii arhitecți ai loviturii de stat eșuate. Foto: Profimedia Images

„Operațiunea” în șase etape pusă la cale de Bolsonaro

Bolsonaro s-ar fi retras din complotul împotriva lui Lula da Silva după ce șeful armatei, generalul Marco Antonio Freire Gomes, și cel al forțelor aeriene, locotenent-brigadier Carlos de Almeida Baptista Junior, au refuzat să îl sprijine.

„Am fost foarte aproape de o lovitură de stat – și o lovitură de stat a nebunilor”, a spus comentatorul politic Octavio Guedes despre planul care ar fi inclus arestarea sau asasinarea liderilor de top, inclusiv a lui Lula da Silva, înainte ca armata să pună stăpânire pe posturile de televiziune și radio pentru a anunța preluarea puterii.

Un document scris de mână descoperit în timpul unui raid asupra sediului partidului lui Bolsonaro explica „operațiunea” în șase etape pentru folosirea trupelor ca să întrerupă transferul de putere și să anuleze rezultatul alegerilor din 2022.

Deznodământul pe care autorii complotului îl căutau era să prevină sosirea lui Lula da Silva în palatul prezidențial pentru a prelua președinția.

„Cum credeau ei că lumea ar accepta așa ceva?” s-a întrebat Guedes, care crede că presiunea venită din partea administrației americane conduse de Joe Biden a jucat un rol esențial în împiedicarea complotului, precum și refuzul comandanților militari de a se alătura planului lui Bolsonaro.

Trump meets with President Jair Bolsonaro of Brazil
Donald Trump era un aliat al lui Jair Bolsonaro în timpul primului său mandat de președinte. Foto: Profimedia Images

„Istoria ar fi fost foarte diferită dacă Trump era la putere”

„Și Brazilia îi datorează democrația lui Biden”, a spus Guedes, care este comentator pentru postul TV GloboNews. „Istoria ar fi fost foarte diferită dacă Trump era la putere.”

Spre deosebire de Bolsonaro, aliatul său Donald Trump nu a fost încă tras la răspundere pentru rolul pe care l-a jucat în incidentele provocate de susținătorii săi în timpul luării cu asalt a Capitoliului Statelor Unite în ianuarie 2021 și încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor din 2020.

Atacul extremiștilor care îl susțin pe Bolsonaro asupra Congresului brazilian din 8 ianuarie 2023 a făcut parte din complotul de lungă durată menit să îl ajute pe Bolsonaro să rămână la putere.

Bolsonaro s-a ferit să susțină lovitura de stat înainte de inaugurarea lui Lula da Silva, dar poliția susține că conspiratorii sperau ca scenele haotice de după evenimentul oficial să ofere motivul necesar pentru justificarea unei intervenții a armatei.

lula-da-silva-biden
„Brazilia îi datorează democrația lui Biden”, a spus un comentator politic din Brazilia. „Istoria ar fi fost foarte diferită dacă Trump era la putere.” Foto: Profimedia Images

Bolsonaro ar putea primi zeci de ani de închisoare pentru tentativa de lovitură de stat

Într-un final, forțele de securitate au reușit să țină în frâu mulțimea și administrația lui Lula da Silva și-a reafirmat controlul. Aproape doi ani mai târziu, acesta este în continuare președintele țării, în timp ce Bolsonaro ar putea fi condamnat la zeci de ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de complotul criminal pentru distrugerea democrației în Brazilia.

„Șansele ca el să fie arestat nu au fost niciodată mai mari”, a spus Celso Rocha de Barros, un editorialist politic și autor din Brazilia. Totuși Bolsonaro ar putea evita închisoarea și există șanse ca el să se mai întoarcă la un moment dat în politică.

Însuși Lula da Silva a avut o revenire spectaculoasă, câștigând alegerile prezidențiale din 2022 în fața lui Bolsonaro, după ce în 2018 a fost arestat pentru corupție.

Bolsonaro a recunoscut marți că ar putea fi arestat, dar a susținut că este o victimă a persecuției politice și a numit acuzațiile împotriva sa o „nebunie”.

„Destinul lui Bolsonaro va fi decis de dreapta [politică] și cred că dreapta democratică l-a abandonat deja pe Bolsonaro”, a spus Guedes. „Această dreaptă democratică l-ar putea izola pe Bolsonaro și cred că asta se întâmplă deja.”

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri