Treizeci și șase de deputați au votat împotriva înțelegerii cu liderii zonei euro, iar 19 s-au abținut, informează The Guardian.
Toată lumea se întreabă acum când se vor deschide băncile cipriote. În mod normal, acestea ar trebui să aibă program cu publicul începând de joi, dar există speculații conform cărora „vacanța” bancherilor s-ar putea prelungi.
Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, a declarat, marţi, unui post de televiziune că există un plan de rezervă pentru situaţia respingerii taxei. „Avem un plan B, a spus el.
Ministrul de Finanţe al Republicii Cipru şi-a prezentat demisia în contextul problemelor legate de adoptarea legislaţiei privind taxa bancară, dar aceasta nu a fost încă acceptată, informează Mediafax.
Guvernul cipriot prezentase Parlamentului un nou proiect de lege privitor la taxa pe depozitele bancare. Nu se mai prevedeau taxe pentru conturile de până la 20.000 de euro.
Documentul prevedea, în schimb, o taxă de 9,9% pentru sumele de peste 100.000 de euro și una de 6,75% pentru sumele cuprinse între 20.000 și 100.000 de euro, însă deputații nu s-au lăsat înduplecați.
Ciprioții au fost în stare de șoc după ce au aflat că acordul cu UE și FMI privind planul de salvare a sistemului bancar național, în valoare de zece miliarde de euro, prevedeaintroducerea unei taxe pe depozitele bancare.
Aceasta pleca de la 6,75% pentru depozitele de până la 100.000 de euro și ajungea la pragul maxim de 9,9%, potrivit primului proiect.
Sorin Ioniță, la Digi24: Taxa era „un furt de proprietate"
Taxa respinsă de Parlamentul din Cipru nu făcea decât să decridibilizeze politica privind uniunea bancară, a declarat, în „Jurnalul de seară” de la Digi24, Sorin Ioniță, președintele Expert Forum.
„Conturile de sub 100.000 de euro, ca peste tot în Uniunea Europeană, ca și în România, sunt garantate de lege. Plus că dacă pui această condiție într-un pachet de asistență, cine garantează că nu o să o pui din nou mâine, tu, Europă, când discuți cu Italia, cu Spania sau cu alte țări?”, a spus Sorin Ioniță.
„Și ce este asta, până la urmă? Este un furt de proprietate. Statul îți ia pentru că ai strâns și îi ține în brațe pe cei care nu au economii, ci au debite” a mai spus președintele Expert Forum.
În ceea ce privește o nouă propunere de salvare a sectorului bancar cipriot, deocamdată lucrurile nu sunt clare. Depozitele bancare de sub 100.000 de euro nu pot fi taxate suplimentar, pentru că sunt grarantate, a precizat Sorin Ioniță. „Ce este peste 100.000 și excede garanția...aici e de discutat”, a adăugat el.
Citiţi şi
Cum este afectat leul de situația din Cipru
Parlamentul din Cipru amână votul privind taxa pe depozitele bancare
Președinte: Ciprul se confruntă cu cea mai gravă criză de la invazia turcă încoace