Într-o tabără a Gărzii Naționale cipriote, ucrainenii sunt instruiți cum să identifice, să localizeze și să elimine minele și alte muniții neexplodate care sunt împrăștiate pe zone uriașe din țara lor și care ucid și mutilează sute de soldați și civili, inclusiv copii, scrie Independent.
Analiştii spun că Ucraina se numără printre ţările cele mai afectate de minele terestre şi de explozivi, ca urmare a războiului în desfăşurare al Rusiei. Potrivit cifrelor ONU, aproximativ 399 de persoane au fost ucise și 915 au fost rănite din cauza minelor și a altor muniții de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia la 24 februarie 2022, egal cu numărul de victime raportat în perioada 2014-2021. Mai mult de 1 din 10 dintre aceste victime au fost copii.
Din punct de vedere economic impactul este de miliarde, un șoc pentru economia ucraineană. Minele și alte muniții împiedică însămânțarea a 5 milioane de hectare, 10% din terenul agricol al țării.
Până acum, aproape 100 de membri ai forțelor armate ucrainene au participat la trei cicluri de pregătire în ultimii doi ani în Cipru, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Theodoros Gotsis.
„Ne angajăm să continuăm acest sprijin atât timp cât este nevoie”, a declarat Gotsis pentru Associated Press, adăugând că guvernul Ciprului a acoperit costul de formare de 250.000 de euro.
Cipru a optat să ofere o astfel de formare datorită propriilor probleme legate de mine anti-terestre, care datează de cinci decenii, când națiunea insulară a fost divizată etnic. Organizația Națiunilor Unite a îndepărtat aproximativ 27.000 de mine terestre dintr-o zonă tampon care traversează insula, dar câmpurile minate rămân de ambele părți, Cipru și Turcia. Guvernul cipriot declară că a eliminat toate minele antipersonal în conformitate cu obligațiile care îi revin în temeiul unui tratat internațional care interzice utilizarea unor astfel de muniții.
În Cipru, ucrainenii urmează o pregătire teoretică și practică riguroasă pe parcursul unui curs de deminare și degajare de bază de cinci săptămâni, care include instrucțiuni privind distingerea și manipularea în siguranță a minelor terestre și a altor muniții explozive, cum ar fi rachete, obuze de artilerie de 155 mm, grenade propulsate de rachete și obuze de mortar.
Cea mai mare parte a cursului constă în instruire practică care se concentrează pe distrugerea la fața locului a munițiilor neexplodate folosind explozivi, a declarat directorul de formare pentru Associated Press. Ofițerul a vorbit sub rezerva anonimatului, deoarece nu este autorizat să-și dezvăluie identitatea din motive de securitate.
„Sunt instruiți cu privire la eliminarea munițiilor folosind explozibili reali”, a spus ofițerul. „Aceasta va fi sarcina principală a cursanților când se vor întoarce.”
Dezamorsarea munițiilor sau a minelor în zonele în care încărcăturile explozive nu pot fi folosite - de exemplu, lângă un spital - nu face parte din acest curs, deoarece aceasta este sarcina echipelor de experți în debarasare cu înaltă calificare a căror pregătire poate dura până la opt luni, spuse ofiţerul.
Cursanții, împărțiți în grupuri de opt, sunt învățați cum să opereze detectoare de metale și alte instrumente pentru detectarea munițiilor. „Munițiile cu capcane sunt un fenomen larg răspândit în Ucraina”, a explicat ofițerul șef de formare.
Instruirea, desfășurată în primul rând de experți din alte țări ale Uniunii Europene, se desfășoară atât în zone împădurite, cât și urbane, în diferite tabere ale armatei și urmează protocoale stricte de siguranță.
Grupul de analiză și date umanitare ACAPS a declarat, într-un raport din ianuarie 2024, că 174.000 de kilometri pătrați, aproape 29% din teritoriul Ucrainei, trebuie să fie cercetat pentru mine și alte muniții explozive. Peste 10 milioane de oameni trăiesc în zone în care este nevoie de acțiuni de deminare.
Din 2022, forțele ruse au folosit cel puțin 13 tipuri de mine antipersonal, care vizează oamenii. Rusia nu a semnat niciodată Convenția de la Ottawa din 1997 care interzice utilizarea minelor antipersonal, dar utilizarea unor astfel de mine este totuși considerată o încălcare a acesteia. Rusia folosește și 13 tipuri de mine antitanc.
Campania internațională de interzicere a minelor antipersonal a transmis în raportul său din 2023 „Landmine Monitor” că și forțele guvernamentale ucrainene ar fi folosit mine antipersonal în și în jurul orașului Izium în 2022, când orașul era sub controlul Rusiei.
Editor : M.I.