Veneția va extinde taxarea turiștilor și în 2025. Ce speră primarul să obțină

Data actualizării: Data publicării:
veneția
Veneția. Foto: Shutterstock

Veneţia va extinde sistemul de taxare a turiştilor în 2025, dublând aproape numărul zilelor pentru care vizitatorii trebuie să plătească dacă doresc să vadă oraşul-lagună şi majorând cuantumul taxei pentru sosirile de ultim moment, au anunţat joi oficialii locali, potrivit Reuters.

În premieră mondială, destinaţia italiană a introdus în luna aprilie o taxă de cinci euro destinată vizitatorilor de o zi care sosesc în zilele aglomerate, măsură implementată în speranţa decongestionării oraşului.

Schema iniţială, urmărită cu atenţie şi de alte destinaţii populare în rândul turiştilor, viza 29 de zile pe o perioadă de patru luni. Numărul zilelor va fi majorat la 54 de anul viitor, în aceeaşi perioadă: aprilie-iulie, scrie Agerpres.

Cuantumul taxei va rămâne de cinci euro pentru cei care fac rezervări cu mai mult timp înainte, dar va creşte la 10 euro pentru cei care rezervă cu mai puţin de patru zile faţă de data planificată a excursiei. Ca şi înainte, turiştii care au rezervări la hoteluri sau pensiuni vor fi scutiţi de plata taxei.

''Veneţia a trecut de la a fi oraşul cel mai expus şi criticat pentru fenomenul supraturismului, la a fi oraşul care reacţionează la acest fenomen cel mai devreme şi cel mai proactiv de pe scena globală'', a declarat Simone Venturini, consilier municipal, responsabil pentru turism şi coeziune socială.

El a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că sistemul se află în continuare într-o fază experimentală. A dezvăluit că alte destinaţii turistice populare, cum ar fi oraşul istoric japonez Kyoto şi insula spaniolă Formentera, i-au contactat pe oficialii din Veneţia pentru a pune întrebări despre această schemă.

Criticii demersului spun să sistemul de taxe nu a dus la scăderea fluxului turistic, dar primarul Luigi Brugnaro a declarat că este prea devreme pentru a trage o concluzie întrucât datele concrete sunt disponibile abia începând din acest an.

Edilul local a adăugat că Veneţia nu doreşte să alunge oamenii, ci mai degrabă să-i încurajeze pe turişti să-şi revizuiască perioada sejurului.

''Nu suntem împotriva lui (turismului). Suntem doar de părere că poate fi, cumva, răsfirat'', a spus el, avertizând că oraşul va aplica amenzi în 2025 persoanelor fără permis de acces - o ameninţare făcută şi în 2024, dar care nu a fost pusă în practică.

În total, 485.062 de persoane au plătit accesul pentru o zi anul acesta, suma colectată fiind de 2,25 de milioane de euro. Această sumă abia a acoperit o parte din costurile sistemului, a spus primarul Brugnaro, şi nu a avut drept scop să umple vistieria oraşului.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce s-a întâmplat cu câinele care a escaladat piramida din Giza?
Digi FM
Oana Pellea o critică pe Alina Ceușan, după ce blonda s-a pozat cu picioarele sprijinite de balconul lojei de...
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Actorul Jeremy Jackson, șocat să-și vadă fosta soție pe străzi, căutând prin gunoaie: "Să o pierd a fost...
Adevarul
Legitimația unui pilot rus a fost găsită printre rămășițele avionului doborât în Sudan. Legăturile cu...
Newsweek
Schengen se destramă. După Germania, Franța introduce controale drastice la vamă de la 1 noiembrie
Digi FM
Luca, băiatul lui Laurențiu Reghecampf, mesaj tăios pentru Anamaria Prodan: "Nu sunt fiul ei. Nu este normal...
Digi World
Ce vezi în imagine, un câine sau o girafă? O iluzie optică a stârnit vâlvă pe rețelele sociale: „Să-mi spună...
Digi Animal World
Motivul pentru care un cocoș din Franța a ajuns în fața instanței: „Este puțin sălbatic, nu îi plac oamenii”
Film Now
Cum a reacționat mama lui Jason Segal când l-a văzut gol-pușcă într-un film: "Era roșie ca o sfeclă. A dat un...
UTV
Naomi Hedman, fosta logodnica a lui Florin Ristei, s-a intors in Romania si are un nou iubit