Şeful guvernului de la Kuala Lumpur a refuzat însă să spună dacă a fost vorba despre o deturnare.
„În ciuda articolelor din presă potrivit cărora avionul a fost deturnat, vreau să fiu foarte clar. Investigăm toate posibilităţile care ar fi putut determina cursa MH370 să devieze de la traseul original”, a spus Najib Razak, premierul Malaeziei.
Premierul malaezian a confirmat şi faptul că aeronava a deviat de la traseu, iar datele din satelit arată că acesta ar fi putut urma două coridoare de zbor, unul prin nordul Thailandei către Kazahstan şi Turkmenistan şi cel de-al doilea, pe deasupra Indoneziei şi apoi peste Oceanul Indian. Un lucru este cert, sistemele de comunicaţie ale aeronavei au fost închise deliberat de o persoană aflată la bord.
„Pe baza noilor date de la sateliţi, putem spune cu siguranţă că sistemul de comunicare şi raportare a avionului a fost dezactivat înainte ca aeronava să ajungă deasupra coastelor estice ale peninsulei Malaezia”, a adăugat premierul Malaziei.
Orice nouă ipoteză crează aşteptări printre rudele pasagerilor.
„Încă sperăm, sperăm să îi găsim, nu am renunţat deşi şansele sunt foarte mici, sperăm să se întoarcă, ne rugăm să primim veşti bune”, a spus una dintre rude.
Circumstanţele dispariţiei avionului companiei Malaysia Airlines rămân însă învăluite în mister. Zborul MH370 a dispărut de pe ecranele radarelor civile la o oră de la decolare. Ultima poziţie cunoscută este undeva la jumătatea drumului, între coastele Malaeziei şi Vietnamului. Aeronava ar fi trebuit să ajungă la Beijing şi avea 239 de persoane la bord.