Marea Britanie şi-a arătat susţinerea faţă de liderul opoziţiei din Venezuela Juan Guaido, a anunţat un purtător de cuvânt al premierului Theresa May, adăugând că alegerile prin care Nicolas Maduro a devenit preşedinte nu au fost corecte sau libere, scrie Reuters.
Guaido s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, el fiind preşedintele Parlamentului. SUA l-au recunoscut oficial drept preşedintele legitim, iar acest lucru l-a determinat pe Maduro să rupă orice legătură diplomatică cu Washingtonul, potrivit News.ro.
„Alegerile prezidenţiale din 2018 din Venezuela nu au fost nici libere, nici corecte. Susţinem în totalitate Parlamentul ales democratic, cu Juan Guaido ca preşedinte”, a declarat purtătorul de cuvânt.
CITIȚI ȘI: Venezuela 2019 este Rusia 1993? Va da ordin Maduro tancurilor să tragă în opozanți?
„În legătură cu SUA, considerăm că este total inacceptabil ca Venezuela să oprească legăturile diplomatice. Soluţia la această criză constă în a lucra pentru o soluţie paşnică şi diplomatică, nu prin expulzări”, a adăugat el.
Columbia şi Brazilia - aliatele Washingtonului în regiune - au urmat exemplul Casei Albe, dar şi Argentina, Chile şi Paraguay, iar secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane (OEA) Luis Almagro l-a asigurat pe Juan Guaido de ”recunoaşterea sa în vederea impulsionării întoarcerii la democraţie în această ţară”.
În schimb, Cuba şi-a exprimat ”susţinerea fermă” faţă de preşedintele Maduro, în faţa unei ”tentative de lovitură de stat”. Iar Mexicul preşedintelui de stânga Andrés Manuel Lopez Obrador a anunţat că-şi menţine susţinerea faţă de liderul socialist, recunoscând ”autorităţile alese potrivit Constituţiei venezuelene”.
La Bruxelles, Uniunea Europeană (UE) a îndemnat miercuri seara să se asculte ”vocea” poporului Venezuelei şi a reclamat alegeri ”libere şi credibile”.