Președinții Venezuelei și Argentinei vor să se aresteze reciproc. Ce au de împărțit Nicolas Maduro şi Javier Milei

Data publicării:
maduro si milei, colaj
Diametral opuşi ideologic, Nicolas Maduro (stânga) şi Javier Milei se insultă regulat. Sursă colaj foto: Profimedia

Curtea Supremă a Venezuelei a validat luni emiterea unui mandat de arestare împotriva preşedintelui argentinian Javier Milei, înainte ca justiţia argentiniană să dispună, la rândul ei, arestarea preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro într-un alt dosar. Cei doi preşedinţi, Nicolas Maduro şi Javier Milei - diametral opuşi ideologic - se critică şi se insultă cu regularitate.

Măsura dispusă de justiția venezueleană este simbolică şi este puţin probabil ca Javier Milei să intre în Venezuela, unde se aplică mandatul.

Decizia Curţii Supreme a Venezuelei vine în urma unei cereri din 18 septembrie a procurorului general Tarek William Saab de a obţine un mandat de arestare împotriva lui Milei, dar şi a Patriciei Bullrich, ministrul securităţii, şi Karinei Milei, secretar general al preşedinţiei, în cadrul afacerii avionului venezuelean sechestrat în iunie 2022 la Buenos Aires şi trimis în Statele Unite.

Cei trei sunt acuzaţi de furt în circumstanţe agravante, spălare de bani, privare ilegală de libertate, amestec ilegal în securitatea operaţională a Aviaţiei Civile şi folosire de aeronave.

„Conform dispoziţiilor normelor penale în vigoatre, cererea a fost acceptată”, a anunţat Curtea Supremă luni, potrivit AFP, preluată de News.ro.

Incident diplomatic

Încurcătura între cele două ţări datează de la 8 iunie 2022, când justiţia argentiniană a imobilizat pe teritoriul argentinian un avion cargo venezuelean.

Cei 19 nmembri ai echipajului au fost reţinuţi şi apoi eliberaţi.

Între ei se aflau cinci iranieni, dintre care unul - potrivit Washingtonului - era un fost comandant al Gardienilor Revoluţiei, o organizaţie clasată drept teroristă de către Statele Unite.

Statele Unite au cerut apoi confiscarea aeronavei, argumentând că fost vândută în octombrie 2021 către Emtrasur, o filială a companiei publice venezuelene Conviasa, de către o companie iraniană, Mahan Air, prin încălcarea sancţiunilor americane.

Argentina a predat avionul Statelor Unite în februarie, în timpul noii preşedinţii a lui Javier Milei.

Cei doi preşedinţi venezuelean Nicolas Maduro şi argentinain Javier Milei - diametral opuşi ideologic - se critică şi se insultă cu regularitate.

Mandat pe numele lui Maduro

La rândul ei, justiţia argentiniană a dispus luni seară arestarea președintelui venezuelean Nicolas Maduro, pentru ca acesta să fie audiat în cadrul unei anchete privind crime împotriva umanităţii în baza principiului jurisdicţiei universale, au indicat surse judiciare citate de AFP, potrivit Agerpres.

Tribunalul federal din Buenos Aires a înaintat cererea de arestare către Interpol pentru a putea fi emise alerte roşii, potrivit presei locale.

Pe lângă Maduro, decizia dispune arestarea altor 30 de funcţionari, membri ai forţelor de securitate şi ai serviciilor de informaţii venezuelene, precum şi a ministrului de interne Diosdado Cabello.

Potrivit Camerei Federale, în urma audierii martorilor, „s-a dovedit că în Venezuela există un plan sistematic de represiune, dispariţii de oameni, tortură, omucideri şi persecuţii împotriva unei părţi a populaţiei civile, dezvoltat - cel puţin - din 2014 până în prezent”, indică un fragment din hotărârea citată de jurnalul La Nacion.

Venezuela şi-a întrerupt la 29 iulie relaţiile diplomatice cu şapte ţări din America Latină, inclusiv cu Argentina, care nu recunosc realegerea la sfârşitul lui iulie a lui Nicolas Maduro, după ce opoziţia a revendicat o victorie.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un nou sistem SGR în România: Produsele pe care nu le vei mai arunca, cu puncte de colectare în toată țara
Digi FM
Actrița Anca Dumitra, Geanina din "Las Fierbinți", a născut un băiețel. Își dorea să nască natural, dar nu...
Pro FM
Anca Țurcașiu, vacanță în Grecia cu noul iubit. Tolăniți pe nisip, îmbrățișați, au deja planuri mari: "Vom...
Film Now
Javier Bardem o adoră pur și simplu! Penelope Cruz, impresionată de cum a vorbit soțul despre ea. S-a lăsat...
Adevarul
Cine are prioritate în intersecții. Detaliile ce încurcă numeroși șoferi
Newsweek
Rusia intră cu un avion militar în Japonia care ridică avioane F-15. Portavion chinez în apropiere
Digi FM
Călin Goia, de la Voltaj, povestește la Digi FM despre cei 25 de ani ai trupei și momentele dificile: "Am...
Digi World
Ce se întâmplă în organismul tău dacă bei cafea cu lapte. Efectele sunt surprinzătoare, potrivit oamenilor de...
Digi Animal World
O femeie a fost al un pas să fie înghițită de un piton, în propria sa locuință. Aceasta a fost salvată după...
Film Now
Cum arată Xena și Gabrielle la mai bine de 20 de ani de la ultimul episod din "Xena, prințesa războinică"...
UTV
Anca Turcasiu a anuntat ce planuri de viitor are alaturi de noul sau iubit:“Am hotorat impreuna cu iubitul...