Venezuela pretinde că a arestat un luptător american Navy SEAL implicat într-o „operațiune CIA” de asasinare a lui Maduro

Data actualizării: Data publicării:
Diosdado Cabello
Ministrul de Interne Diosdado Cabello a anunțat că au fost confiscate și 400 de arme care ar avea legătură cu presupusul complot CIA. Sursa foto: Profimedia Images

Șase cetățeni străini, printre care s-ar afla și un luptător american Navy SEAL, au fost arestați în Venezuela pentru un „complot de destabilizare” a țării prin asasinarea președintelui autoproclamat Nicolas Maduro și a unor politicieni importanți, transmite ministrul de Interne venezuelean Diosdado Cabello, care susține că era și el vizat.

Ministrul de Interne Diosdado Cabello susține că presupusul complot a fost condus de CIA și avea ca scop asasinarea liderului țării, Nicolas Maduro. Departamentul de Stat al SUA a respins afirmația ca „categoric falsă”, transmite CNN.

Acuzația vine în timp ce opoziția Venezuelei, mai mulți lideri din America Latină și Statele Unite refuză să recunoască victoria disputată a lui Maduro la alegerile prezidențiale, care a fost urmată de proteste mortale în timpul cărora mii de oameni au fost arestați.

Într-o conferință de presă, sâmbătă, Cabello a identificat pretinsul luptător Navy SEAL ca fiind William Joseph Castaneda Gomez și a susținut că este liderul operațiunii. Ministrul a numit și alți doi americani reținuți: David Estrella și Aaron Barrett Logan.

Acesta a mai spus că, pe lângă americani, au fost arestați doi cetățeni spanioli - Jose Maria Basoa Valdovinos și Andres Martínez Adasme - și un cetățean ceh, Jan Darmovzal. Autoritățile venezuelene transmit că au confiscat și 400 de arme care ar avea legătură cu presupusul complot, a spus el.

CIA este în fruntea acestei operațiuni”, a spus Cabello în conferința de presă, susținând că și Centrul Național de Informații din Spania a fost implicat. „Asta nu ne surprinde deloc”, a spus el.

El a susținut că operațiunea avea „obiective foarte clare de asasinare a președintelui Nicolas Maduro” și a altor politicieni venezueleni de rang înalt, inclusiv el și vicepreședintele.

SUA respinge acuzațiile

Departamentul de Stat a respins afirmațiile. Un purtător de cuvânt a confirmat sâmbătă că un membru al armatei americane a fost arestat în Venezuela și că departamentul era „conștient de informații neconfirmate despre doi cetățeni americani suplimentari reținuți” în țară.

Orice afirmații privind implicarea SUA într-un complot de răsturnarea lui Maduro sunt categoric false”, a adăugat purtătorul de cuvânt. „Statele Unite continuă să susțină o soluție democratică la criza politică din Venezuela”.

Departamentul caută informații suplimentare, a spus purtătorul de cuvânt.

O sursă din Ministerul de Externe spaniol a declarat pentru Reuters că solicită Venezuelei mai multe informații.

Ambasada Spaniei a trimis o notă verbală guvernului venezuelean prin care cere accesul la cetățenii reținuți pentru a le verifica identitățile și naționalitatea și pentru a ști de ce sunt acuzați exact”, a declarat sursa pentru Reuters, vorbind sub anonimat.

Criza politică din Venezuela

Venezuela se confruntă ăn continuare cu consecințele alegerilor prezidențiale din iulie, care l-au adus pe Maduro la un al treilea mandat, în ciuda scepticismului global cu privire la rezultatul alegerilor și a protestelor din partea mișcării de opoziție a țării.

Coaliția care îl susține pe liderul opoziției, Edmundo Gonzalez, insistă că votul a fost furat, publicând online bilanțuri despre care experții spun că Maduro a pierdut efectiv președinția cu o marjă semnificativă.

SUA l-au recunoscut pe Gonzalez drept candidatul care a primit cele mai multe voturi la acele alegeri, dar nu l-au recunoscut oficial ca președinte ales al Venezuelei.

Săptămâna trecută, Gonzalez a zburat în Spania, fugind din Venezuela, după ce a fost emis un mandat de arestare care îl acuza de terorism, conspirație și alte crime.

Joi, SUA au impus sancțiuni oficialilor venezueleni aliniați cu Maduro pentru că ar fi obstrucționat alegerile.

SUA au mai anunțat că un avion folosit de Maduro pentru călătorii internaționale a fost confiscat în Republica Dominicană; un al doilea avion legat de Maduro este supravegheat 24 de ore din 24 de către autoritățile din Republica Dominicană, a declarat pentru CNN o sursă.

Între timp, în interiorul țării, guvernul lui Maduro a reprimat disidența, cea mai dură represiune din ultimii ani, potrivit Human Rights Watch. Protestele au fost aspru reprimate, aproximativ 2.400 de persoane au fost arestate și mulți alții fug acum din țară.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cele 5 declarații șocante ale lui Trump despre NATO care ridică întrebări privind...
Digi FM
Dan Negru, despre ultimul mesaj primit de la Silviu Prigoană: „Mă uitam în telefon. Îmi pare rău”
Pro FM
Andrea Bocelli, despre secretul căsniciei cu Veronica Berti, care îi e soție de peste două decenii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Scandalul întâlnirii lui George Simion cu un spion rus. Marcel Ciolacu îi cere demisia șefului Comisiei...
Newsweek
Pensie mărită în decembrie pentru 2.200.000 de pensionari. În ce zile se dau banii?
Digi FM
Cum l-a cunoscut Irina Fodor pe soțul ei, Răzvan Fodor. Ce diferență de vârstă e între ei
marine le pen
Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de...
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Adevăratul motiv pentru care Ben Affleck pare atât de nefericit mereu. Un apropiat a rupt tăcerea: „Vrea să...
UTV
Ana Baniciu si-a aratat casa veche de un secol, renovata in mare stil. „Am incercat sa ii dam un aspect...