CNN: SUA au confiscat avionul președintelui venezuelean Nicolas Maduro în Republica Dominicană

Data publicării:
Președintele Nicolas Maduro, pe scara avionului. Foto: Profimedia Images
Președintele Nicolas Maduro, pe scara avionului. Foto: Profimedia Images

Statele Unite au confiscat avionul președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, după ce au stabilit că achiziționarea acestuia a încălcat sancțiunile SUA, printre alte aspecte penale, anunță, în exclusivitate, CNN. Statele Unite au trimis luni aeronava în Florida, potrivit declarațiilor a doi oficiali americani.

Aceasta este cea mai recentă evoluție în ceea ce a fost mult timp o relație tensionată, ba chiar înghețată, între SUA și Venezuela, iar confiscarea avionului în Republica Dominicană marchează o escaladare în timp ce SUA continuă să investigheze ceea ce consideră a fi practici corupte ale guvernului venezuelean, scrie CNN.

Avionul a fost descris de oficiali drept echivalentul venezuelean al Air Force One și a fost fotografiat în vizitele de stat anterioare ale lui Maduro în întreaga lume.

O premieră

 „Confiscarea avionului unui șef de stat străin este nemaiauzită în materie penală. Trimitem aici un mesaj clar că nimeni nu este mai presus de lege, nimeni nu este mai presus de sancțiunile SUA”, a declarat unul dintre oficialii citați de CNN.

CNN a contactat guvernul venezuelean, Departamentul de Securitate Internă al SUA, Departamentul de Justiție și Departamentul de Stat pentru comentarii.

Situația din Venezuela a avut implicații pentru politica SUA, deoarece milioane de oameni fug din țară, dintre care mulți au ales să migreze spre granița dintre SUA și Mexic.

De ani de zile, oficialii americani au încercat să întrerupă fluxul de miliarde de dolari către regimul de la Caracas. Homeland Security Investigations - a doua cea mai mare agenție de investigații din guvernul federal - a confiscat zeci de vehicule de lux, printre alte bunuri, care se îndreptau spre Venezuela.

Valoarea ar fi de 13 milioane de dolari

Avionul - un Dassault Falcon 900, conform înregistrărilor de zbor, și este estimat la un cost de aproximativ 13 milioane de dolari - a fost în Republica Dominicană în ultimele luni. Oficialii americani nu au dezvăluit motivul, dar acesta a reprezentat o oportunitate pentru oficialii americani de a confisca aeronava.

Mai multe agenții federale au fost implicate în sechestru, inclusiv Homeland Security Investigations, agenți comerciali, Biroul de Industrie și Securitate și Departamentul de Justiție.

Oficialii americani au colaborat îndeaproape cu Republica Dominicană, care a notificat Venezuela cu privire la sechestru, potrivit unuia dintre oficialii americani.

Unul dintre următorii pași, la sosirea în SUA, va fi urmărirea confiscării, ceea ce înseamnă că guvernul venezuelean are șansa de a depune o cerere în acest sens, și colectarea de probe din aeronavă.

Sancțiuni

Recent, SUA au exercitat presiuni asupra guvernului venezuelean pentru a publica „imediat” date specifice privind alegerile prezidențiale, citând îngrijorări cu privire la credibilitatea victoriei liderului Nicolas Maduro.

La începutul acestui an, SUA au reimpus sancțiuni asupra sectorului de petrol și gaze din Venezuela ca răspuns la eșecul guvernului Maduro de a permite desfășurarea „unor alegeri incluzive și competitive”.

 

Editor : Marina Constantinoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Pro FM
Bianca Censori a ieșit pe stradă fără pantaloni. Soția lui Kanye West a luat masa la un local de fițe, dar a...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
O boală mortală amenință la granița României. E pentru prima oară în 100 ani. Care sunt simptomele?
Digi FM
Ilie Năstase ar fi divorțat în mare secret de soție. Ion Țiriac: "Am auzit că a divorțat acum 2 săptămâni. E...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Noua iubită a lui Jason Momoa, pozată în colanți și bustieră, pe stradă. Adria Arjona a vrut să scape de...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...