Secretarul de Stat american, John Kerry, pe a cărui agendă de lucru pacea în Orientul Apropiat ocupă un loc privilegiat, a anunţat vineri că s-a ajuns la un acord care permite o bază de negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană. John Kerry se află în Iordania, unde s-a întâlnit cu reprezentanţi ai Israelului şi ai Autorităţii Palestiniene.
„Am plăcerea să anunţ că am ajuns la un acord care stabileşte o bază pentru reluarea negocierilor între israelieni şi palestinieni pe tema unui statut final. Este un pas înainte semmificativ şi binevenit”, spunea secretarul de stat.
John Kerry nu a oferit detalii despre termenii acordului, dar a afirmat că delegaţii ale Israelului şi palestinienilor vor avea săptămâna viitoare o primă reuniune la Washington. Cu o zi înainte, liderii palestinieni au respins planul de reluare a negocierilor cu Israelul în termenii propuşi de secretarul de stat american.
Dacă relaţiile cu palestinienii se află pe termen mediu într-o logică a negocierii, ameninţarea ca Iranul să devină putere nucleară este imediată şi nelinişteşte profund Tel Aviv-ul. Luările de poziţie anterioare ale oficialilor de la Teheran vorbesc de o desfiinţare a statului Israel, iar avansul tehnologic iranian permite obţinerea în viitorul apropiat a unei arme nucleare pentru care există şi vectorii purtători.
În opinia premierului Benjamin Netanyahu, Iranul dispune de aproximativ 190 de kilograme de uraniu îmbogăţit la un nivel de 20% din cele 250 de kilograme necesare în vederea fabricării unei bombe atomice. O intervenţie militară israeliană devine nu doar posibilă, ci şi probabilă, dacă o anumită linie roşie va fi depăşită.
„Nu au atins-o încă (linia roşie, n.red.) dar sunt mai aproape de ea, şi trebuie să fie opriţi”, spunea Benjamin Netanyahu.
Teheranul încearcă să câştige timp prin negocieri, iar noul preşedinte Rohani nu este decât un lup deghizat, afirmă premierul israelian.
„Ca prim ministru al Israelului, sunt hotărât să fac tot ce e necesar ca să-mi apăr ţara, unicul stat evreiesc, de regimul care ne ameninţă cu anihilarea”, declara el.
Într-o zonă în care războiul civil din Siria, turbulenţele din Egipt sau tensiunile din Turcia ţin în continuare capul de afiş, înarmarea atomică a Iranului a trecut aparent pe planul doi, dar poate deveni deosebit de fierbinte dacă diplomaţia eşuează.