INTERVIU. Fost consilier al lui G.W. Bush: Putin încearcă să împiedice extinderea NATO

Data publicării:
McCown

Brigham McCown este un consultant politic american, care l-a consiliat și pe candidatul republican la președinție Mitt Romney.

McCown a fost 25 de ani în Marina Americană şi a participat la operaţiunea Desert Storm, din 1991, în perioada primului Război din Golf. Cu această experienţă militară în spate, expertul american susţine, în contextul Consiliului NATO-Rusia de azi, că Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică ar trebui să fie mult mai ferme în ceea ce priveşte agresiunea Rusiei în Ucraina.

Reporter Digi24: Ce ar trebui să facem în Ucraina, unde luptele continuă?

Brigham McCown: Cred că Vestul a făcut o greşeală strategică în relaţia cu Rusia. Cred că totul a început de la războiul din Georgia. Din perspectiva domnului Putin, un conflict îngheţat, chiar dacă nu aduce şi o schimbare de regim, este o variantă convenabilă pentru el. Ceea ce a încercat el să facă a fost, oarecum, să oprească traseul Vestului, să împiedice alte ţări să adere la NATO.

Vestul ar fi putut şi ar fi trebuit să ofere mai multă asistenţă în etapa de tranziţie. Acestea fiind spuse, ceea ce s-a întâmplat în Georgia, ceea ce se întâmplă în Crimeea şi în Ucraina - în toate aceste cazuri, maşinăria de propagandă rusească nu poate fi tolerată. Dezinformarea, acţiunile pe care le afişează domnul Putin - face tot ce face pentru că vede un Vest slab. Ca să fiu sincer, mulţi consideră, în Statele Unite, că vedem un preşedinte slab. Iar aceste lucruri trebuie să se schimbe.

Fără o destabilizare sau fără zone proruse, cum s-a întâmplat în Ucraina, Rusia nu se poate afirma în ţările occidentale. Cred că acele vremuri au trecut, dar mai cred că încă nu am integrat sută la sută în NATO ţările foste semnatare ale Pactului de la Varşovia, iar acest lucru trebuie să se întâmple, în cadrul unei alianţe mai puternice.

Reporter Digi24: Credeţi că este o idee bună că are loc primul Consiliu NATO-Rusia, la nivel de ambasadori, după anexarea Crimeei, de vreme ce vedem că Peninsula nu a revenit la Ucraina, iar războiul din estul ţării continuă?

Brigham McCown: Mi-aş dori să văd Statele Unite şi NATO având o poziţie mult mai fermă în Ucraina. Eu cred în ideea unei susţineri mai directe, a furnizării de armament Ucrainei. Trebuie să facem lucruri pe care, până acum, NATO nu s-a arătat prea dispusă să le facă.

Reporter Digi24: Apropo de relaţia cu Rusia, Pentagonul a schiţat un plan care prevede o prezenţă permanentă de trupe şi de tehnică militară, pe flancul estic al NATO, inclusiv în România. Scopul este să contracareze agresiunea Rusiei. Este suficient?

Brigham McCown: Cred că America îşi întăreşte prezenţa militară în ţările NATO, pentru a arăta în mod simbolic că Alianţa Nord-Atlantică este foarte importantă şi pentru a-şi reafirma angajamentul că orice atac asupra unui stat membru este un atac asupra tuturor statelor NATO. Sincer să fiu, nu cred că aşa ceva este în interesul, în planurile sau că face parte din dorinţele domnului Putin. Totuşi, trebuie să ne arătăm susţinerea. Veţi vedea o brigadă de tehnică grea în Polonia, cu tancuri M1A1 Abrams, artilerie grea, veţi vedea de asemenea mai multe rotaţii de trupe. Ne consolidăm prezenţa în Ţările Baltice. Ne dorim să ajutăm şi România să îşi întărească apărarea.

Reporter Digi24: Avem motive să ne uităm cu îngrijorare la problemele economice ale Rusiei.

Brigham McCown: Cred că este foarte corect. Sincer să fiu, unul dintre lucrurile pe care Vestul le-ar putea face sau care ar folosi cel mai mult este promovarea unei Rusii cu o economie sănătoasă. Se pare că PIB-ul şi economia Rusiei vor continua să se contracte în 2016 - nu cred că e în interesul nostru şi nu ar trebui să izolăm Rusia deloc. Şi în mod cert nu ar trebui să lovim poporul rus. Absolut! Dacă ne uităm de-a lungul istoriei, când lucrurile nu merg deloc bine acasă, te uiţi, de regulă, în plan extern, pentru a încerca să creezi solidaritate în ţară şi pentru a construi o mândrie naţionalistă. În mod clar, asta a făcut şi Vladimir Putin şi a fost nevoit să o facă. Politicile lui din plan intern au fost un eşec complet. A anulat multe din progresele înregistrate de Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice. Pur şi simplu, merge în direcţia greşită. Mai devreme sau mai târziu, totul se va destrăma. 

Citiți și: 
Consiliul NATO - Rusia. Doar teorie, fără practică

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”